(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hennep dient als grondstof voor zo’n 40.000 producten. Gek genoeg is de plant jarenlang uit beeld geweest, maar gelukkig wint ze de laatste tijd weer meer terrein. In Nederland bijvoorbeeld door HempFlax, dat in Groningen honderden hectare kweekt voor de industrie.

 

Hennep is de toekomst. En die toekomst begint nu

Hier gaat het om: de vezels en de houtkern

Hier gaat het om: de vezels en de houtkern

Maar wat is hennep nu precies en waarom heeft dit veelzijdige gewas zo lang op een laag pitje gestaan? Hennep behoort – net als cannabis – tot de Cannabaceae-familie. De naam hennep is gegeven aan de niet-psychoactieve soorten uit deze familie, die geschikt zijn voor de voedselproductie en allerlei industriële toepassingen. De soorten die geschikt zijn voor medicatie, als spiritueel middel of recreatief genotsmiddel noemt men cannabis of marihuana; een verschil dat maar niet doordringt tot de media, maar dat terzijde.

Zo gaat de oogst van industriële hennep er aan toe

Zo gaat de oogst van industriële hennep er aan toe

Wat is hennep

De hennepplant is een hoge, houtachtige plant die in bijna elk klimaat kan groeien. Ze wordt al duizenden jaren gebruikt als bron van vezels, hout en zaden en behoort tot 1 van de oudste door de mens veredelde gewassen. Er zijn aanwijzingen dat hennep 2800 jaar voor Christus al werd verbouwd in West- en centraal Azië. De stengel van de hennepplant levert 1 van de sterkste natuurlijke vezels ter wereld en daarom werd ze vroeger gebruikt voor het maken van touw, visnetten, textiel en papier. Ook het zaad van de hennepplant is waardevol. De voedingswaarde behoort tot een van hoogst gemeten en het kan bewerkt worden tot olie voor voeding, lampenbrandstof, zeep en verf.

Het verbod op hennep

Gezien de vele toepassingen zou je een prominente plaats in diverse industrieën verwachten. Dat is helaas niet zo. De voornaamste reden hiervan ligt in het Amerikaanse cannabisverbod; een proces dat in 1860 startte en in 1937 werd vastgelegd in de Marihuana Tax Act. In die tijd groeide de papierindustrie enorm en hout was de voornaamste grondstof. Deze industrie zag in hennep een geduchte concurrent en door handig lobbyen werd dit familielid van marihuana in hetzelfde verdomhoekje geplaatst.

De fabriekshal van Hempflax

De fabriekshal van Hempflax

Hypocriet

De stigmatiserende activiteiten omtrent cannabis werden ook op hennep toegepast, terwijl deze plant nauwelijks psychoactieve stoffen bevat die na consumptie niet waarneembaar zijn. Het was een verbod met een onzuiver motief en tevens hypocriet. Het gewas was ooit dermate populair dat zelfs de Amerikaanse verklaring van onafhankelijkheid op henneppapier is gedrukt. En toen de Verenigde Staten tijdens de Eerste Wereldoorlog veel touw nodig hadden, mocht hennep ineens wel weer worden gekweekt.

Hennep in Nederland

Gelukkig wint hennep langzaam maar zeker weer terrein. Sinds 1993 kweekt de firma HempFlax hennep in Nederland. Het bedrijf is opgericht door Ben Dronkers, die dat deed met de ambitie dat hennep moet terugkeren omdat haar vezels de wereld kunnen verbeteren. “In het Hash Marihuana & Hemp Museum vertelde ik over de vele wonderlijke kansen die de hennepplant biedt aan de mens en haar leefomgeving, maar niemand geloofde me. Waarom kweekte niemand hennep, terwijl de plant zoveel te bieden heeft? Omdat ik het antwoord ook niet wist, ben ik in 1993 zelf hennep gaan kweken. Ik geloof stellig dat hennep de wereld kan en zal redden. Het is de enige plant die dat kan; hennep is de toekomst!” vertelt Ben Dronkers.

Zo gaat Hollandse hennep de wijde wereld in

Zo gaat Hollandse hennep de wijde wereld in

HempFlax heeft de teelt van vezelhennep geherintroduceerd in Nederland. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er moest toestemming komen, de afzetmarkt moest opnieuw worden opgezet en HempFlax moest machines laten ontwikkelen voor het oogsten en verwerken van de hennepplanten. Maar het is gelukt. Kweekte HempFlax in 1994 nog 140 hectare hennep, in 2012 werd in opdracht van het bedrijf in Nederland 430, in Duitsland 100 en in Oost-Europa 600 hectare hennep gekweekt.

Lederolie is 1 van de 40.000 mogelijke hennepproducten

Lederolie is 1 van de 40.000 mogelijke hennepproducten

De toekomst

Het hoofdproduct van HempFlax is de vezel die onder meer wordt verwerkt in matten en deurpanelen voor de automobielindustrie. Ook de textielindustrie is een afnemer. Tevens worden de houtkern, de bladeren en het zaad gescheiden. Van het hout wordt papier gemaakt, vezels en hout worden verwerkt tot isolatiemateriaal en strooisel voor kleine huisdieren. Zelfs het stof dat vrijkomt tijdens de verwerking wordt opgevangen en gebruikt als substraat voor de plantenteelt. Uit de zaden wordt onder meer lederolie vervaardigd.

Hennep is bezig met een glorieuze comeback en gelukkig gaan de Verenigde Staten daar eindelijk in mee. In de recent herziende Farm Bill (het wetboek voor de agrarische sector in de VS) is ruimte gemaakt voor hennepcultivatie. Ben Dronkers krijgt gelijk; hennep is de toekomst. En die toekomst begint nu.

[Martijn Sensi]

 

(advertentie)