(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Compostthee is bijna een soort tovermiddel voor wietplanten. Het geeft ze een natuurlijke boost en vult tekorten aan bij wietplanten op aarde, kokos en zelfs bij planten die hydrologisch gekweekt worden. Het helpt ook tegen wortelproblemen, temperatuurschokken en andere vormen van plantenstress. In dit artikel vertellen we je hoe je compostthee maakt op de makkelijke en de bewerkelijke manier.

Aarde heeft een aantal specifieke voordelen ten opzichte van andere (kunstmatige) mediums voor planten. Zo barst het van het bacteriologische leven die wietplanten beschermen en voeden. Die voeding zelf zit ook in de aarde, in de vorm van organisch materiaal.

Kweek je dan ook puur biologisch, dan hoef je in principe geen voeding aan je planten te geven. Het bodemleven in de aarde kan dat dan helemaal uit de aarde halen, en voor je planten omzetten in opneembare voeding. Het voordeel hiervan is dat je planten dan precies de juiste mineralen krijgen, in de juiste hoeveelheden.

Compostthee is een uitstekende bladvoeding, en laat een beschermende film achter die beschermt tegen schimmels en plagen. Foto: Owlie Productions, Shutterstock

Compostthee

Met compostthee kun je ook van een deel van de bacteriologische voordelen genieten als je op kokos, of hydrologisch op steenwol of water alleen kweekt. Compostthee is zoals het woord al zegt namelijk een aftreksel van de bacteriën en nutriënten in compost. Het zit vol met al het goede uit aarde, en wietplanten zijn er dol op!

Compostthee heeft dan ook vele voordelen. Het is rijk aan voeding, en biedt een milde organische manier om tekorten aan te vullen, of je planten gewoon een boost te geven, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je je planten verbrandt. Overvoeden kan namelijk niet met compostthee. Het is een geweldige manier om planten uit de problemen te helpen. Het vult tekorten aan maar het bacteriologische leven helpt ook om zieke planten beter te maken.

De microbes in een goede compostthee zijn een nuttige toevoeging aan het bodemleven in je aarde, dat hierdoor beter in staat is om voeding voor je planten vrij te maken. Ze beschermen de wortels tegen schadelijke schimmels en wortelrot. De voeding in compostthee wordt ook veel sneller door planten opgenomen dan de voeding in aarde, die eerst nog vrijgemaakt moet worden. Compostthee is dan ook perfect om snel tekorten mee aan te vullen.

Compostthee kun je ook als bladvoeding gebruiken. In dat geval brengt het niet alleen voeding via de bladeren in je wietplanten maar laat het ook een beschermend laagje achter. Sapzuigende insecten zoals luizen, spint en trips krijgen hierdoor minder snel vat op je planten. Dat niet alleen want het laagje beschermt ook tegen schimmels zoals meeldauw.

Compostthee voedt, heelt en verzorgt je planten én het bodemleven.

Compostthee maken – de makkelijke manier

Compostthee op de traditionele manier maken is niet heel veel werk maar het kan tegenwoordig wel veel makkelijker. Er bestaan namelijk best wat kant en klare compostthee producten. Sommigen daarvan zijn helemaal kant en klaar, zoals Big Mike’s OG Tea, en hoef je alleen aan je voedingswater toe te voegen.

Er zijn ook semi kant en klare producten om compostthee te verkrijgen. PK Booster Compost Tea van Bio Tabs is hier een mooi voorbeeld van. Dit product vervangt eigenlijk alleen de compost die je gebruikt als je compostthee op de bewerkelijke manier maakt. Je voegt het dan ook aan een emmer water toe, welke je vervolgens belucht middels een bruissteen in het water, die aangesloten zit op een aquariumpomp.

Kant en klare compostthee, gemak dient de mens!

Compostthee maken – de bewerkelijke manier

De bewerkelijke manier van compostthee maken is eigenlijk gewoon de standaard traditionele manier om compostthee te maken. Heel erg bewerkelijk is het dan ook weer niet, want het gaat bijvoorbeeld hetzelfde als het maken van de compostthee met Bio Tabs. Je voegt compost toe aan water en belucht dat met een bruissteen aangesloten op een aquariumpomp.

Je moet bij deze methode echter wel even weten wat je er zoals allemaal aan toe kunt voegen. Om het aantal bacteriën bijvoorbeeld snel te laten groeien, kun je zwavelvrije melasse gebruiken. Bitterzout (magnesiumzout) is een bron van voeding in je compostthee, en helpt de pH-waarde reguleren. Bloedmeel zorgt voor meer stikstof in je compostthee en beendermeel voor meer fosfor en kalium.

Qua compost valt er ook het een en ander te kiezen. Je kunt gewone compost kopen en gebruiken, maar in plaats daarvan kun je bijvoorbeeld ook wormencompost gebruiken. Dit is in principe gewoon wormenpoep en bevat precies alles wat wietplanten lekker vinden. Je kunt het zelf maken in een wormenbak, of gewoon kant en klaar kopen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook guano aan je compost toevoegen, of zeewiermeel.

Om de compostthee te maken heb je een grote emmer water (20 tot 25 liter) nodig, een auariumpomp met luchtslang en bruissteen, en een nylonkous of kaasdoek. De nylonkous/kaasdoek gebruik je als een soort ’theezakje’ om je compost mee in het water te hangen.

Vul de nylonkous of het kaasdoek met de compost en knoop het dicht met een elastiek of stuk touw of iets dergelijks. Verbind de bruissteen aan de luchtslang, plaats die op de bodem van de emmer en sluit het andere eind van de slang op de aquariumpomp aan. Zet de pomp aan en zorg ervoor dat het water overal bubbelt.

Schuim op de compostthee is het teken dat het leeft en werkt! Foto: Lou Wagstaffe, Shutterstock

Hang de nylonkous/kaasdoek met compost in het water, en laat dit zo 24 tot 48 uur bubbelen met een deksel op de emmer. Als er schuim op het oppervlak van het water vormt is dit een goed teken. Voeg ongeveer twee eetlepels ongezwavelde melasse toe en twee eetlepels zeewiermeel (optioneel), en roer dat goed door het water. De melasse is een voedingsbron voor de bacteriën, en zorgt ervoor dat die populatie goed groeit.

Na 24 tot 48 uur is je compostthee klaar. Verwijder de nylonkous/kaasdoek met de compost en knijp die goed uit. De gebruikte compost kan gewoon in de tuin gebruikt worden.

De laatste stap is om de compostthee te filteren met een koffiefilter of ander fijn filter om eventuele vaste deeltjes eruit te halen. Dan kun je de compostthee rechtstreeks aan je wietplanten geven, of als bladvoeding op de bladeren spuiten. Gebruik de compostthee een keer per week voor het beste resultaat. Je kunt het echter niet lang bewaren, dus het is het beste om de thee per keer te maken en direct te gebruiken.

[Openingsfoto: Lou Wagstaffe, Shutterstock]
(advertentie)