(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Goed nieuws voor de 22 Amerikaanse staten en het district of Columbia waar medicinale cannabis legaal is. De federale overheid mag – als het aan het Huis van Afgevaardigden ligt – voortaan niet meer ingrijpen. Dat betekent dat de DEA bijvoorbeeld geen medical dispensaries mag binnenvallen!

Deze stemming in het parlement van de VS is best wel legendarisch te noemen. Eerdere pogingen van de afgevaardigden om medicinale marihuana uit te sluiten van federale bemoeienis, haalden het namelijk bij lange na niet: 165 voor en 259 tegen was het in 2012 nog bijvoorbeeld. Maar de wind is gaan draaien en nu stemden 219 afgevaardigden voor en 189 tegen. En daar zitten bijvoorbeeld ook 49 Republikeinen bij!

De balans in Amerika slaat steeds verder door naar legalisering!

De balans in Amerika slaat steeds verder door naar legalisering!

Waar gaat het wetsvoorstel precies om? Het Huis van Afgevaardigden wijzigde de begrotingswet zodanig dat het de federale overheid (de regering Obama) onmogelijk wordt gemaakt nog geld en middelen in te zetten tegen staten die medicinale cannabis gelegaliseerd hebben en/of wiet verbouwen voor medicinale doeleinden. Het ministerie van Justitie – waaronder de anti-drugs eenheid DEA dus ook valt – mag niet meer bezig zijn met het tegenwerken van staten die willen legaliseren. Op dit moment is het in 12 staten toegestaan wiet te verbouwen voor de apotheken: Californië, Colorado, Indiana, Kentucky, Maine, Montana, Nebraska, North Dakota, Oregon, Utah, Vermont en West Virginia.

DEA moet zich gedeisd houden

Dat betekent bijvoorbeeld dat het afgelopen is met de overvallen op mediwiet apotheken door de DEA, iets wat nu zeer regelmatig plaatsvindt. Ook kunnen eigenaren die onroerend goed willen verhuren aan medical dispensaries niet meer worden geïntimideerd door de federale agenten. Die mogen ook niet langer mediwiet patiënten arresteren. Ook mag er geen politieke druk meer worden uitgeoefend vanuit hoofdstad Washington op de gouverneurs van staten die medicinale wiet willen of hebben gelegaliseerd. Tevens stemde de afgevaardigden voor het opheffen van de ban door de federale overheid op het importeren van cannabiszaden voor onderzoeksdoeleinden.

Overigens is de wet nu doorgestuurd naar de Senaat, die er ook nog over moet beslissen. Deskundigen verwachten dan ook dat met name de DEA nog flink gaat lobbyen bij de senatoren om dit wetsvoorstel niet aan te nemen. Maar sowieso is de aanname van het wetsvoorstel door het Huis al een enorme overwinning voor alle pro-cannabis Amerikanen!

(advertentie)