- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Cool! Bouw je eigen koepelkas
Een kas in je tuin is is leuk maar een koepelkas is pas echt stoer! De constructie van een koepelkas is gebaseerd op een halve geodetische bol en is helemaal zelfdragend en verbazingwekkend sterk. De natuurlijke vorm is het pronkstuk van je tuin, en helemaal als daar een paar mooie wietplanten in staan! Zo maak je er zelf een van PVC.
Een geodetische koepel is een lichtgewicht constructie die door zijn ronde vorm helemaal zelfdragend is. Hij ziet er ontzettend gaaf uit en met een bedekking van tunnelfolie kan hij uitstekend dienen als kas voor je wietplanten. De ronde vorm zorgt er daarbij ook nog eens voor dat de zon vanuit alle richtingen in de kas kan schijnen.
Zelf bouwen
Je kunt natuurlijk een koepelkas bouwen van hout, maar dat is wellicht een iets grotere en duurdere klus dan wanneer je er een van PVC maakt. Ga je toch liever voor een houten koepelkas kijk dan eens hier (klik).
We leggen uit hoe je een koepelkas kunt maken van PVC, dit is waarschijnlijk de goedkoopste manier van bouwen. Door de lengtes van de stokken aan te passen kun je de koepelkas zo groot of klein maken als je zelf wilt. Wanneer je de koepelkas op een verhoging zet of onder de koepelkas een gat graaft heb je meer hoogte voor je planten. Aan de slag.
Hoekstukken
de koepelkas bestaat eigenlijk helemaal uit stokken die een hoop driehoeken vormen. Die stokken moeten met elkaar bevestigd worden en dit kan op verschillende manieren. Je kunt eerst hoekstukken maken maar gemakkelijker is het om de verbindingen te maken van een kleine ring van een stuk PVC pijp en tie-wraps. Zaag daarvoor een stuk PVC pijp dat dikker is als de stokken af met een lengte die gelijk is aan de dikte van de stokken. Wanneer je aan alle uiteinden van de stokken een gat boort, kun je ze met tie-wraps met de ringen verbinden zoals op de afbeelding hiernaast te zien is. De buitenste ring die je op de afbeelding ziet maakt de verbinding sterker, maar die laten we voor het gemak weg, we zijn tenslotte blowers 😉
Stokken
Je hebt voor je koepelkas twee verschillende lengtes stokken nodig, die maak je uiteraard van PVC buizen. Je hebt 35 lange, en 30 korte stokken nodig. De lengtes van de stokken bereken je als volgt (reken alles in centimeters).
- Lange stokken: (gewenste radius koepelkas x 0,61803) – (lengte van koppelstuk)
- Korte stokken: (gewenste radius koepelkas x 0,54653) – (lengte van koppelstuk)
Dus wanneer je dus een koepelkas wilt maken met een diameter van 5 meter en de diameter van je koppelstuk is 3 centimeter, dan worden de lange stokken bij wijze van boorbeeld dus (250 cm x 0.61803 = 154,5075 cm) – 3 = 151,5075 centimeter, en de korte stokken (250 cm x 0.54653 = 136,6325 cm) – 3 = 133,6325 centimeter.
Aan beide uiteinden van alle stokken boor je een gat zodat je daar straks je tie-wraps doorheen kunt steken om de stokken met elkaar te verbinden via de koppelring. Dit gaat het gemakkelijkst met een boorkolom. Zorg ervoor dat je de gaten aan beide uiteinden van de stokken in dezelfde richting boort.
In elkaar zetten
Als je alle stokken en je koppelringen (daar heb je er in totaal 26 van nodig) op maat hebt gemaakt en je hebt genoeg tie-wraps (130 stuks) klaarliggen, kun je de koepelkas in elkaar zetten volgens de volgende tekening. Begin met de buitenste ring en werk naar boven toe. De blauwe lijnen op de tekening zijn de lange stokken en de rode de korte stokken.
Zo! De basis van je koepelkas is klaar. Het bekleden doe je met tunnelfolie (op internet en in tuincentra gemakkelijk verkrijgbaar). Om je tunnelfolie mooi strak om je koepelkas te krijgen kun je dat het beste in delen knippen en bevestigen met wat extra tie-wraps. De verbindingen plak je aan elkaar met tunnelfolie tape. Wanneer je een van de driehoeken open laat kan deze dienst doen als deur.
Veel succes en plezier met het bouwen van je eigen koepelkas. We zien de foto’s graag tegemoet!
(advertentie)