(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Behalve veel wiet wordt er – helaas – ook veel meer gezopen tijdens de lockdown. Op zich niet eens onbegrijpelijk als er in tijden van spanningen, stress, (geld)zorgen en 24/7 op elkaars lip leven naar de fles wordt gegrepen, maar alcoholisme ligt dan op de loer – als het al niet zover was. Gelukkig blijken psychedelica zoals magic mushrooms en zelfs LSD de zucht naar drank effectief te beteugelen. Shop dus liever in de smartshop dan bij Gall & Gall tijdens de Corona quarantaine!

Psychedelica als medicinale hulpmiddelen

Denver, de hoofdstad van Colorado, schreef begin vorig jaar geschiedenis door als eerste op aarde het gebruik van psilocybine te decriminaliseren. Zie ons bericht ‘Wereldprimeur: Denver decriminaliseert paddo’s!‘ voor meer details.

Uit wetenschappelijk onderzoek bleek al eerder dat het microdoseren van paddo’s helpt bij depressies, stress, stoppen met roken en angst om te sterven. Nu komt daar nog een studie bovenop van Johns Hopkins University School of Medicine, die aantoont dat de paddestoelen ook helpen in de strijd tegen drankzucht. Het onderzoek met de titel ‘Cessation and reduction in alcohol consumption and misuse after psychedelic use‘ is op 14 mei gepubliceerd het vakblad Journal of Psychopharmacology.

Alcoholisme groot maatschappelijk probleem

Afhankelijk van de gebruikte definitie van alcoholisme en het daaraan voorafgaande probleemdrinken zijn er in Nederland ongeveer 380.000 alcoholisten (2,7% van de volwassen bevolking) en 420.000 probleemdrinkers (3%). Dit bleek uit onderzoek in 2007, maar sommige andere bronnen geven een nog ernstiger beeld: een totaal van 800.000 probleemdrinkers (5,7% tussen 3-8 glazen per dag) en ruim 450.000 verslaafden (3,2% meer dan 8 glazen per dag).

Hoe dan ook, er wordt veel gezopen en dat is een probleem. Deze studie uit Amerika geeft echter hoop, want daaruit blijkt dat psychedelica kunnen helpen om alcoholisme te bestrijden.

De bekende ‘kaalkopjes’ blijken niet alleen voor een mooie trip te kunnen zorgen, maar ze helpen ook tegen ongebreidelde drankzucht… [foto: Kichigin/Shutterstock]

Driekwart zware drinkers heeft baat aan paddo’s en LSD

Voor het onderzoek volgden de wetenschappers in Baltimore twee jaar lang 343 volwassenen. Bijna driekwart van hen rapporteerde dat ze worstelden met ‘alcohol use disorder’, ofwel alcoholverslaving in goed Nederlands. Gemiddeld dronken deze mensen 25,5 alcoholische dranken per week (3,6 per dag) en dat al minimaal zeven jaar lang.

Wat er gebeurde toen deze verslaafden psychedelica als paddestoelen en LSD probeerden? Ze gingen fors minder drinken: gemiddeld nog slechts 4,3 drankjes per week! Dat betekent een afname van 83 procent van de alcoholconsumptie, een effect dat bovendien nog lang aanhield nadat ze gestopt waren met de psychedelica.

Ontwenningsverschijnselen en drankzucht

Tegen het einde van het 2-jarig onderzoek rapporteerden de meeste deelnemers dat hun ontwenningsverschijnselen afgenomen waren en dat ze minder vaak ‘zin’ hadden in drank. Verbazend vinden de onderzoekers het dat de meeste respondenten bovendien niet meer voldoen aan de definitie van ‘alcohol use disorder’.

Hoe krijgen de paddo’s en LSD dit voor elkaar? Dr. Matthew Johnson is verslavingsarts en  een van de onderzoekers: “Als je spreekt met iemand die zijn verslaving heeft overwonnen, praat hij of zij vaak over hoe ze antwoorden moesten zien te vinden op de grote vragen die verband houden met wat belangrijk is in het leven. Psychedelica stimuleren die vragen. Hoewel we nog veel moeten onderzoeken, denk ik dat het de intense natuur van de psychologische ervaring van deze drugs is die ten grondslag ligt aan hun hoge succesratio.”

Diepe zelfreflectie is de sleutel

Met andere woorden: diepe zelfreflectie lijkt de grootste kwaliteit van psychedelische drugs als paddestoelen en LSD voor wat betreft genezing. Eén van de alcoholisten die deelnam aan het onderzoek zegt het zo: “Psychedelica maken het mogelijk dat ik mij weer compleet voel en ze dwingen mij om me te herenigen met emotionele trauma’s. Ze gaven me inzicht in de werking van verslaving en hoe die ons tot slaven maakt – psychisch, mentaal en spiritueel. Verslaving maakt elke vorm van groei onmogelijk als mens.”

Schadelijkheid van drugs volgens het RIVM

Elke Nederlander kent – dankzij de coronacrisis – het RIVM. Diezelfde overheidsinstantie onderzocht ook welke drugs het meest schadelijk zijn (o.a. giftigheid, sociale schade en verslaving). En als je nu denkt dat je met alcohol een minder schadelijke drug naar binnen werkt dan met paddo’s of LSD, dan heb je het vreselijk mis. Sterker nog; van de 15 meest bekende en populaire drugs staat LSD op de 14e en de kaalkopjes op de 15e plek! En onze legale, sociaal en cultureel zo ingeburgerde alcohol is de op 3 na meest schadelijke drug. Dus…

[openingsfoto: Vectorpocket/Shutterstock]
(advertentie)