(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De straatprijzen – en dat zijn direct ook de enige prijzen – van geïmporteerde hasj en wiet in Frankrijk stijgen dankzij de corona-epidemie razendsnel. Zo is volgens de politie de prijs van 1 ons Marokkaanse hasj in één week tijd bijna verdubbeld in de zuid-Franse smokkel havenstad Marseille. Sommige experts zijn zelfs bang voor het uitbreken van rellen in de arme buitenwijken van de steden en in de gevangenissen!

De Fransen blowen er lustig op los

‘Straatprijzen van cannabis exploderen onder de corona lockdown in Frankrijk’, kopte het internationale persbureau Reuters onlangs. En dan weet je dat het serieuze shit is, want die schrijven niet voor de lol over wiet zoals CNNBS doet.

Frankrijk is zwaar getroffen door de pandemie: met al meer dan 8.000 slachtoffers telt het land na Italië en Spanje de meeste doden als gevolg van Covid-19, de door het coronavirus veroorzaakte (long)ziekte. Tegelijkertijd wordt er bijna nergens op aarde zoveel geblowd als in Frankrijk en loopt de drugswet er hopeloos achter op die van voorlopers van gereguleerde cannabis zoals Nederland, Canada, VS, Jamaica, Uruguay en Israël (to name a few).

De (smokkel)grenzen zitten op slot

En wat krijg je als de vraag naar een verboden product onverminderd hoog is in tijden van nood en nationale lockdown? Juist, heel blije straat- en huisdealers! Die kunnen namelijk zonder veel omhaal hun zwarte marktprijs flink opschroeven met de corona-schaarste als enige maar wel kraakheldere argument richting de clientèle.

Immers, de lockdown in Frankrijk is er eentje van de serieuzere soort, met gesloten grenzen en al. Nou ja gesloten, met heel strenge grenscontroles dan toch. Lastig voor de smokkelaars die veelal via de weg wiet vanuit (bijvoorbeeld) Nederland naar de Franse markt vervoeren of hasj vanuit Marokko proberen naar de voormalige kolonisator te vervoeren.

Ook Nederlandse wiet-exporteur lijdt onder Franse lockdown

‘Cannabisgebruik is verboden in Frankrijk, maar het land heeft een van de hoogste consumptieniveaus in Europa. De lockdown in heel het land heeft de stroom van illegale narcotica verstoord en drugsbendes hebben hun tarieven verhoogd’, weet Reuters. ‘De meeste hasj komt Frankrijk binnen vanuit Marokko via Spanje en wiet wordt doorgaans geïmporteerd uit Nederland.’

Volgens Yann Bastiere, een hoge politiefunctionaris die werkt met anti-narcotica brigades, is de prijs van een stuk hasj van 100 gram in één week tijd in Marseille gestegen van 280 euro naar 500 euro. Volgens hem is dezelfde trend zichtbaar in Bordeaux, zuidwest Frankrijk en Rennes in het noordwesten.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

De handel in wiet en vooral hasj speelt zich in Frankrijk hoofdzakelijk op straat af. En hoewel de prijzen exploderen, is er ook gerede angst voor sociale problemen en geweld door de schaarste aan verse voorraden cannabis… [beeld: Irinapict/Shutterstock]

Stash droogt op, prijzen schieten omhoog

Frankrijk voerde de lockdown in op 17 maart en net als Duitsland, Spanje en Oostenrijk gooide het ook de landsgrenzen goeddeels op slot. Een dag later sloot de EU de buitengrenzen van de Schengenlanden voor burgers uit niet-Schengen landen.

“Frankrijk kan niet langer aan zijn cannabis voorraden komen”, zegt de in georganiseerde misdaad gespecialiseerde deskundige Thierry Colombie tegenover persbureau Reuters. “Met het stoppen van de export in Marokko zien we de prijzen stijgen in Frankrijk omdat de voorraad droogvalt en dealers premium prijzen gaan rekenen.”

Volgens Colombie wordt naar schatting 70% van de hasj die in Frankrijk op straat wordt verkocht uit Marokko gesmokkeld, over de Pyreneeën en via Spanje. “Veel van de overige cannabis wordt verscheept vanuit België en Nederland.”

Dealer overweegt switch van hasj naar homegrown Franse wiet

Reuters laat een blower in een flat ‘filled with the pungent aroma of hashish’ in Orleans aan het woord. Volgens hem schoten de prijzen op straat omhoog nadat president Macron de lockdown afkondigde en de 67 miljoen Fransen slechts 16 uur de tijd kregen om zich daarop voor te bereiden.

Cedric, die vanwege het verbod niet met een achternaam in de media wil, zegt dat uren voor de lockdown in ging de prijs van 1 gram al verdubbeld was. Zijn dealer zei dat hij een extra 200 euro per ‘100 gram brick’ eiste en dat hij naar lokaal verbouwde wiet zou switchen als de lockdown zou blijven aanhouden.

“Maar ik moet in staat zijn om naar hun plek te gaan”, zegt de dealer die zo’n 3.000 euro per maand verdient met cannabis, verwijzend naar de controleposten van de politie. “Het zal een nachtmerrie worden.”

Dealen bij supermarkt of in joggingkleren

Daarom worden de dealers in zero-tolerance Frankrijk – geen coffeeshops, geen wiet in apotheken – creatiever in de manier waarop ze hun klanten zien. Zo zijn parkeerplaatsen bij supermarkten populair, omdat het doen van boodschappen tijdens de lockdown is toegestaan. Andere dealers vermommen zich als joggers, want dagelijks sporten mag eveneens nog.

Toch hebben sommige bronnen bij de politie op persoonlijke titel laten doorschemeren dat een langdurige schaarste aan cannabis kan leiden tot onrust en problemen in de buitenwijken van de steden en in de gevangenissen.

Ook kan de rivaliteit tussen drugsbendes op straat escaleren. De fragiele vrede in achterstandswijken wordt zodoende op de test gesteld, zeker als consumenten niet in staat zijn om op straat aan wiet of hasj te komen. “Wij zouden op de rand van echte problemen kunnen staan”, concludeert misdaadexpert Colombie.

[openingsfoto: content_creator/Shutterstock]
(advertentie)