- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Creatief bestuur tegen wietplantages bedrijfspanden
Gemeentes, politie en justitie zijn momenteel (on)behoorlijk ondermijnend beleid aan het uitvoeren. Via de media wordt de angst voor wiettelers erin geramd. Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV’s) worden misbruikt tegen wietrokers in het openbaar. En nu blijkt ook nog dat het bestuurlijke instrument ‘handhaving van het bestemmingsplan’ wordt ingezet om wietplantages in bedrijfspanden op te sporen.
Je kunt gerust stellen dat het uitgeven van de 100 miljoen extra euro’s, beschikbaar gesteld door het Rijk (dat ben jij dus) om zogenaamde ondermijning van de democratie door de onderwereld te stoppen, is begonnen.
Zo’n beetje alle Brabantse kranten bevatten afgelopen weekend een groot katern over ondermijning, waarin politie en justitie ongebreideld de publieke opinie ondermijnen. Daarnaast bleek deze week dat meer dan 200 gemeentes op grote schaal (en tegen landelijk beleid in!) Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV’s) misbruiken om blowen in de openbare ruimte te verbieden. En nu blijkt dat ook het bestuurlijke instrument ‘handhaving van het bestemmingsplan’ creatief wordt ingezet tegen wietkwekerijen in bedrijfspanden.
Project Hennepaanpak Parkstad
Limburg wilde waarschijnlijk ook wel een punt van de taart van 100 miljoen, en diende daartoe afgelopen najaar een plan in bij het Rijk. Project Hennepaanpak Parkstad is onderdeel van dat plan, waarvoor het Rijk de komende drie jaar anderhalf miljoen euro heeft klaarliggen. Met dat geld heeft de gemeente Heerlen toezichthouders ingehuurd, die deze week de nodige bevoegdheden kregen om onaangekondigd bedrijfspanden op hennepplantages te controleren.
Hebben de toezichthouders voor zulke controles geen huiszoekingsbevel of iets dergelijks nodig, zul je je afvragen. Dat hebben ze dus niet, omdat zij sluw gebruik maken van een zogeheten bestuurlijk instrument: ‘handhaving van het bestemmingsplan’. De gebouwen worden dus officieel gecontroleerd om te kijken of de activiteiten wel voldoen aan het bestemmingsplan. Maar onofficieel is het de toezichthouders eigenlijk alleen maar om wietplantages te doen.
De controles zullen dit jaar starten in Heerlen en Kerkrade en vervolgens uitgebreid in andere Parkstadgemeenten (regio’s met samenwerkende gemeentes). Zou het niet veel goedkoper, beter voor de volksgezondheid en het milieu en zinvoller zijn, als we wietteelt gewoon netjes zouden reguleren zoals dat hoort?