- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
‘Culturele afgang’ • Jamaica kampt met tekort aan… wiet!
Je zou denken dat er altijd wel twee plekken op aarde zijn waar de wiet nooit op raakt: ons eigen steenkoude kikkerland en Jamaica. Toch heeft een bonte mix van oorzaken – orkanen, droogte en de covid-19 pandemie – op het Caribische eiland gezorgd voor een heus tekort aan cannabis. Iets wat al als een ‘cultural embarrassment’ wordt omschreven door sommigen. Maar dat is niet het hele verhaal…
‘Ergste tekort aan wiet ooit’
De Britse spektakelkrant The Sun maakt het altijd al bont met de koppen en zo ook als men met nauw verholen leedvermaak bericht over de wietschaarste op het eiland van Bob Marley, een voormalige Britse kolonie bovendien. ‘GONE TO POT! Jamaica faces ‘worst ever’ marijuana shortage with locals dubbing it a ‘cultural embarrassment’, knalt het zaterdag op hun website. Watskeburt?!
Nou eigenlijk gewoon een vervelende samenloop van omstandigheden en brute pech. De wietplantages – uiteraard voor het overgrote deel onder de blote sterrenhemel ofwel buiten gelegen – zijn flink toegetakeld door zware regens tijdens het afgelopen orkaanseizoen, van juni tot november. Maar deze tropische plensbuien verklaren lang niet alles…
Regen, droogte en corona
Direct na al het overvloedige regenwater volgde een periode met extreme droogte, waardoor de gewassen op het land verschroeiden. ‘Het vernietigde alles’, zegt Daneyel Bozra, een wietteler in het zuidwesten van Jamaica tegen de pers. De schade door het extreme nat-droge weer loopt in de tienduizenden dollars voor de kwekers.
De strenge coronamaatregelen helpen ook niet bepaald. In het bijzonder de avondklok, die daar al om zes uur ’s avonds ingaat (dus ietsje dimmen met klagen Nederlanders). Extra k*t voor cannabistelers, want die gaan traditioneel ’s avonds en ’s nachts aan het werk op hun wietvelden in de bergen. Doordat veel wegen onbegaanbaar zijn geworden door het noodweer, moesten telers lopend naar hun plantages en eveneens lopend water voor de dames halen bij bronnen en kreken. ‘Velen waren niet in staat om die klusjes te doen vanwege de avondklok’, meldt Sky News.
‘Culturele vernedering’
‘Het is een culturele vernedering’, zegt Triston Thompson van Tacaya, een advies- en vastgoedbedrijf voor de jonge, ontluikende legale cannabisindustrie op Jamaica. ‘Vorige jaar was het ergste jaar. We hebben nog nooit zulke verliezen gehad. Het is echt lachwekkend natuurlijk dat er een tekort aan cannabis is op Jamaica.’
Inderdaad, daar kunnen wij in Nederland ons wel mee vereenzelvigen, met die opmerking. Sinds 2015 is cannabis gedecriminaliseerd op Jamaica en bestaat er een geautoriseerde en gereguleerde medicinale cannabisindustrie. Elke inwoner mag thuis ook 5 wietplanten kweken voor persoonlijke consumptie en aanhangers van Rastafari mogen wiet als ‘heilig sacrament’ roken.
De meeste toeristen en inwoners echter blijven gewoon zwart (ver)kopen op straat. Mocht je gepakt worden – en dat ’telt’ alleen als je met meer dan 2 ounces (56 gram) wordt gesnaaid – dan kom je er vanaf met een kleine geldboete, maar zonder arrestatie of aantekening in je strafblad.
Geen tekort aan peperdure legale wiet
Door regen, droogte en covid-19 is de wiet op straat echter ook schaars en duur geworden, zo melden de media. Ondanks dat de mensen niet meer bang zijn voor de autoriteiten sinds de decriminalisering.
Grappig is wel hoe die autoriteiten op de berichtgeving over het wiettekort reageren. Namens de Cannabis Licensing Authority – die toeziet op de 29 officiële wiettelers en 73 bedrijven op Jamaica die cannabis verwerken, vervoeren en verkopen – horen we namelijk dat er ‘geen tekort bestaat in de gereguleerde industrie’.
Tja, dat zal ook best. Moet je er eigenlijk wel bijvertellen dat (volgens kwekers en activisten) de wiet die via legale dispensaries wordt verkocht – ter plekke bekend als ‘herb houses’ – onbereikbaar is voor de meeste mensen, omdat legale wiet op Jamaica 5 tot 10 keer (!) zoveel kost als illegale wiet op straat…