- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Damoclesbeleid werkt: weer een coffeeshop minder…
Je mag in Nederland best een coffeeshop runnen, maar dan moet je je handel wel op een criminele manier verbergen. Doe je het netjes zoals de inmiddels ex-coffeeshophouder Pascal Leferink deed, dan ‘schoppen ze de benen onder je vandaan’, zoals hij het zelf zegt. Over naar Zwolle, voor het zoveelste ironische, hypocriete en frustrerende verhaal over een coffeeshophouder die de handdoek in de ring gooit.
Als je in Nederland een coffeeshop runt, dan word je door dezelfde overheid die je coffeeshop vergunde tegengewerkt. Je mag wiet en hasj verkopen en belasting betalen, maar je bent verder vogelvrij en wordt behandeld als een crimineel. Je moet accepteren dat je je voorraad op een achterbakse manier moet verbergen. Je doet anno 2021 noodgedwongen zaken met criminele organisaties, omdat de sympathieke thuiskweker van weleer het niet meer aandurft. Wil je dat allemaal niet, dan kun je er maar beter mee kappen.
En dat is precies wat Pascal Leferink, tot 1 mei nog uitbater van coffeeshop The New Balance in Zwolle deed.
De daders werden zonder buit opgepakt, maar verklaarden wel dat er tientallen kilo’s wiet in het pand zouden liggen
Niets aan de hand
Juist om transparant te zijn, en om zijn medewerkers een veilige werkplek te geven, richtte Leferink een pand aan de Tuinstraat in Assendorp in, ten behoeve van zijn coffeeshop in Zwolle. Geen achterkamertje bij iemand thuis dus, maar een nette werkruimte met goede stoelen, daglichtlampen en koolstoffilters om de lucht te zuiveren. Vanuit het pand werd de coffeeshop bevoorraad en de zakjes wiet en hasj verpakt.
Verschillende buurtbewoners, waaronder een mevrouw die al 25 jaar in de straat woont en de studenten die naast het pand wonen, geven aan dat ze nooit overlast ervoeren. Wat er in het pand gebeurde was bekend, maar niemand had er last van. “Er was niets aan de hand, nooit geweest ook.” en “De medewerkers zijn altijd vriendelijk.” Zo liet de buurtbewoonster weten aan De Stentor.
Behandeld als een crimineel
Hoe frustrerend moet het geweest zijn voor de sympathieke coffeeshophouder, dat ze hem in Zwolle willens en wetens als een crimineel behandelen. Het is onderdeel van het nieuwe strenge damoclesbeleid van burgemeester Peter Snijders, dat sinds begin november van kracht is. Wordt vanuit een woning of bedrijfspand gehandeld in drugs, dan kan die woning voortaan direct maandenlang op slot. Kán, en gebeurt dus ook, zonder ook maar enige rekening te houden met de omstandigheden herstel, maatschappelijke realiteit. Namelijk dat de eigenaar in dit geval ook EEN LEGALE COFFEESHOP HAD!
Het is voor ons heel wrang dat we er op deze manier de stekker uit moeten trekken
En zo gebeurde het. Op maandag 3 mei werd het pand aan de Tuinstraat voor zes maanden gesloten, door de burgemeester. Aanleiding waren tips van twee inbrekers nota bene, die begin januari in het pand inbraken. De daders werden zonder buit opgepakt, maar verklaarden wel dat er tientallen kilo’s wiet in het pand zouden liggen. Daarop werd het pand doorzocht en natuurlijk vonden de agenten er meer cannabis dan is toegestaan.
Handdoek in de ring
Het strenge damoclesbeleid is de druppel voor de inmiddels ex-coffeeshophouder Leferink, die per 1 mei zowel de voor- als de achterdeur van zijn coffeeshop The New Balance sloot. De terecht gefrustreerde ondernemer vindt dat hij onterecht wordt behandeld als een crimineel, en heeft zijn winkel daarom definitief gesloten. “Zo wil ik niet meer ondernemen.”
Aan De Stentor laat Leferink nog wel weten dat hij het leven met de coffeeshop gaat missen. Hij werkte de afgelopen 25 jaar dagelijks voor zijn onderneming. “Het is voor ons heel wrang dat we er op deze manier de stekker uit moeten trekken.”