- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Dampen zorgt voor de beste smaakbeleving
Naast THC en CBD hebben ook de aromatische stoffen – de zogenaamde terpenen – hun invloed op het effect van cannabis. Ze laten wiet niet alleen lekkerder smaken maar kunnen ook voor een sterker, of juist minder heftig effect zorgen. Door wiet te verdampen krijg je de meeste terpenen binnen.
Wanneer je wiet rookt verbrandt je het op hoge temperaturen, de brandende kegel van een joint kan wel 800 graden worden. Door deze hoge temperatuur gaan een hoop aromatische terpenen verloren voor je de kans krijgt om ze te proeven. En dat is jammer want moeder natuur heeft het zo geregeld dat smaak en effect hand in hand gaan bij het gebruik van cannabis, de terpenen kunnen het effect van je wiet beïnvloeden.
Terpenen komen in allerlei planten, fruit en kruiden voor en zijn niet alleen voorbehouden aan cannabis. Cannabis is wel de plantensoort met de meeste verschillende soorten terpenen. Vandaar dat je ook zoveel verschillende smaken kunt ruiken en proeven in cannabis, denk maar aan een lekkere Mango Haze of Tangie of Chocolope. Maar hoe zorg je er nou voor dat je het meeste van deze smaakstoffen kunt proeven?
Je kunt verdampen eigenlijk ook als een extractiemethode zien. In plaats van een oplosmiddel als alcohol of butaangas, gebruik je hete lucht om de werkzame stoffen van het plantmateriaal te scheiden
Cannabisconcentraten
Cannabisconcentraten zijn ontzettend smakelijk, veel lekkerder eigenlijk dan gewoon wiet roken. Dit komt omdat cannabisconcentraten geen plantmateriaal meer bevatten, maar alleen de hars met daarin alle werkzame stoffen en smaakstoffen. Wanneer je cannabisconcentraten rookt gaan ze eigenlijk in damp op waardoor je geen rook, maar damp binnenkrijgt. Toch zijn concentraten niet de beste keus wanneer het om smaak gaat. Dit komt enerzijds omdat er bij het extraheren van het concentraat al een deel van de smaakstoffen verloren gaat, en anderzijds omdat de temperatuur van het dabben doorgaans ook zo hoog ligt dat er terpenen verloren gaan.
Verdampen
Wanneer je de meeste smaakstoffen wil binnenkrijgen zou je wiet moeten verdampen. Omdat verdampers ongeveer werken bij temperaturen tussen de 180 en 210 graden gaan er bijna geen smaakstoffen verloren wanneer je verdampt. Je kunt verdampen eigenlijk ook als een extractiemethode zien. In plaats van een oplosmiddel als alcohol of butaangas, gebruik je hete lucht om de werkzame stoffen van het plantmateriaal te scheiden. Het extract zuig je in de vorm van damp dan rechtstreeks je longen binnen.
Wil je echt de allerlaatste terpeen binnenkrijgen dan zou je verse wiet moeten verdampen. Ook bij het drogen gaan een deel van deze vluchtige stoffen namelijk verloren. Dat klinkt misschien raar, maar is bijvoorbeeld op Jamaica de normaalste zaak van de wereld. In hun Steam Chalice, een soort verdamper, verdampen rasta’s verse wiet. Om extra smaakstoffen binnen te krijgen voegen ze hier trouwens ook vaak nog andere kruiden aan toe, maar dat is een heel ander verhaal…
(advertentie)