- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De allerstonedste kunstenaars #5
Kunst, al sinds mensenheugenis kietelt het je zintuigen. En zeker de geestesvruchten van de 10 bovengemiddeld benevelde charlatans die centraal staan in deze serie. Vandaag het slot, met wellicht de 2 allergrootste niet-opgesloten mafketels van het universum!
Freaky artists part V
Stonede kunstenaar: Salvador Dalí
Stoned tussen: 1904 en 1989
THC-wieg stond in: Spanje
Stoned omdat: Surrealistisch to the bone
Laten we eerst voor de volledigheid zijn hele naam even noemen. Haal diep adem. Ben je zover? Komt ‘ie: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol. Met zo’n geflipte naam is het bijna logisch dat je een freaky kunstenaar wordt.
Dalí was een veelzijdig kunstartiest die tijdens zijn artistieke carrière een aantal verschillende stadia doorliep. Tussen 1929 en 1940 bivakkeerde hij in zijn surrealistische periode en maakte hij een aantal hele wacko schilderijen. Dalí liet zich in die tijd inspireren door de surrealisten; een stroming die geloofde dat alleen logica niet voldeed. Om het nog zweveriger te maken: deze groep wendde zich tot het onderbewustzijn en hun dromen, in een poging de grenzen van de rede te overschrijden. Deed Jomanda ook niet zoiets?
Anyway, Dalí ging deze manier van denken ook gebruiken en begon zijn angsten en fantasieën op het doek vast te leggen. Het resultaat noemde hij ‘handgeschilderde droomfoto’s’ die prima passen in het decor van Alice in Wonderland.
Stonede kunstenaar: Damien Hirst
Stoned tussen: 1965 tot nu
THC-wieg stond in: Engeland
Stoned omdat: Opgezette diertjes en een schedel
Damien Hirst is een Britse kunstenaar die vooral scoorde met ‘For the Love of God’, onder andere te zien in het Rijksmuseum. Dit bijzondere kunststuk is gemaakt van een platina afgietsel van de schedel van een 35-jarige man uit de achttiende eeuw. En of dat nog niet genoeg was, bedekte Hirst de schedel ook nog met 8.601 diamanten. Maar dat is nog niet alles; op het voorhoofd zit een megadiamant van 52,4 karaat. Sick shit!De ruim 17 miljoen euro die nodig was om dit opvallende dingetje te maken, betaalde hij uit eigen zak.
Duurste levende kunstenaar
Dat kon Hirst makkelijk ophoesten, want vorige werken – waaronder sculpturen van doorgezaagde koeien en schapen en gepreserveerde dieren – zijn zeer goed verkocht. In 2004 werd zijn opgezette haai op sterk water zo goed verpatst dat hij sindsdien de duurste, nog levende kunstenaar is. Dit predicaat wist Hirst te behouden na de verkoop van ‘For the Love of God’ dat in 2007 is verkocht aan een groep anonieme investeerders die er 50 miljoen pond (62,7 miljoen euro) voor zouden hebben betaald. Nog nooit is er zoveel geld neergeteld voor een werk van een levende kunstenaar. Sommige critici denken dan ook dat Hirst de verkoop heeft verzonnen om zo de prijs voor zijn werk op te drijven. Hoe het ook zij, het klinkt en blinkt allemaal behoorlijk stoned!
(advertentie)