- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De bloei is begonnen: tijd voor een nieuw drankje!
Zou je het geloven als we zeggen dat onze kweekdokter Groen het voedingswater deze ronde nog nul keer heeft ververst? Zijn Auto Blancaneu staat met andere woorden al zes weken in hetzelfde water, dus is het de hoogste tijd voor een nieuw drankje! En helemaal omdat de bloeifase nu daadwerkelijk is doorgebroken.
Wat is het lekker weer buiten! En wat is het mooi om te zien hoe de natuur in het voorjaar uit haar schulp kruipt. Als er iets positiefs aan deze lock down is, is het wel dat het mensen de ogen opent voor de prachtige realiteit van de natuur. Iedereen is aan het wandelen en geniet met volle teugen van de ogenschijnlijke eenvoud van de complexe en prachtige werkelijkheid in bossen, parken en het strand.
Door de extra 6 uur fotosynthese dagelijks, zijn autoflowers in staat om enorme toppen te produceren
Maar Dokter Groen, waarom deze ode aan de natuur? Nou, omdat mijn wietplant Auto Blancaneu, binnen in mijn kweekkastje al even mooi is, ondanks haar nog steeds wat omlaag krullende groeipunten. Als je de schoonheid daarvan inziet, dan wordt thuis kweken niet alleen leuker maar ook veel makkelijker. Je liefde voor zo’n botanische vriendin zorgt ervoor dat het direct opvalt als er wat aan de hand is, en je zorgvuldig je best doet om haar te helpen – en niet alleen uit eigen belang.
De bloeifase is begonnen
Oké kweekdokter, zo is het wel genoeg gezweef; tijd voor een kweekverslag!
Als je vorige week hebt meegelezen dat weet je dat ik mijn autoflower toen zorgvuldig heb gediefd. Met al die kleine groeischeutjes uit de weg hebben de bovenste toppen een flinke boost gekregen, en zijn ze in één week aardig wat omhoog geschoten. Waarschijnlijk heeft de beginnende bloei er ook wel een steentje aan bijgedragen maar hoe dan ook ben ik erg blij met het resultaat. De hoofdtoppen beginnen ook echt een beetje vorm te krijgen, en ontwikkelen zo langzamerhand steeds meer bloeiharen.
Met het nieuwe water gaat het oude water letterlijk down the drain. En dat is precies wat mijn Auto Blancaneu nodig heeft!
De bloeifase is met andere woorden begonnen, en daar vond ik het eerlijk gezegd ook wel tijd voor. Wat dat betreft zijn autoflowers duidelijk wel anders als fotoperiode gevoelige wietplanten. Buiten zijn ze supersnel in vergelijking met de laatst genoemde wietsoorten, maar eerlijk gezegd duurt een kweek met autoflowers binnen bij mij in ieder geval langer. En dat komt natuurlijk omdat je als binnenkweker met een fotoperiode gevoelige soort, zelf de touwtjes in handen hebt. Je kunt maw zelf bepalen wanneer het tijd is voor de bloeifase, en die ook sneller laten beginnen met behulp van wat extra donkere uurtjes.
Daar staat dan wel weer tegenover dat autoflowers kunnen bloeien bij 18 uur licht per dag. Door de extra 6 uur fotosynthese dagelijks, zijn ze in staat om enorme toppen te produceren, en daar hoop ik natuurlijk op!
Tijd voor een nieuw drankje
Zoals je ziet op de foto’s krullen de bladeren nog steeds wat omlaag. En nou is dat aan het begin van een dag (de foto’s neem ik altijd ’s ochtends, nadat de plant er 18 uur licht op heeft zitten) minder duidelijk te zien, maar een nieuw drankje kan toch zeker geen kwaad. Nieuw zuurstofrijk water met verse voedingsstoffen. Daar zal ze van genieten! Temeer omdat ik het water tot nog toe pas één keer ververst had, en dat was bij aanvang van deze ronde.
Met het nieuwe water gaat het oude water letterlijk down the drain, en dat is precies wat mijn Auto Blancaneu nodig heeft! De wortels van wietplanten nemen namelijk niet alleen mineralen op; ze geven ze ook af in de vorm van afvalstoffen. Dit verhoogt langzaam de EC-waarde, waardoor een wietplant in een zogeheten recirculerend hydrosysteem zoals het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem dat ik gebruik, steeds minder voeding heeft, en in steeds meer van haar eigen afvalstoffen staat.
…ik twijfel een beetje of ik niet wat toppen moet weghalen… De kast zit er namelijk ramvol mee, en ik ben bang dat ze elkaar straks in de weg gaan zitten…
Het voedingswater verversen is makkelijk genoeg in het kweeksysteem van G-Tools. Eerst zet je de dompelpomp uit, dan sluit je de kraantjes op de aan- en afvoerslangen zodat je ze kunt loskoppelen, en dan is het een kwestie van de bak leeggooien, afspoelen en opnieuw vullen met water. Vervolgens sluit je alles in omgekeerde volgorde weer aan, en kun je voeding gaan toevoegen.
Check trouwens ook regelmatig de afvoer want wietwortels groeien overal in, en kunnen zo de overloop verstoppen. Als je het wekelijks even checkt hoef je hier niet bang voor te zijn. Ik had het al een tijdje niet meer gedaan, en trok deze wortels uit de afvoerslang, prachtig van kleur maar totaal op de verkeerde plek:
Zo gezegd, zo gedaan. Na het verversen van het water heb ik de voeding toegevoegd. In eerste instantie na zo’n verversing geef ik een lage dosis waarbij ik uitga van 10 liter vers water, in plaats van de +/- 20 liter die ik heb toegevoegd. Ik gebruik daarvoor de drie componenten van de voeding van General Hydroponics Europe, in de mengverhouding voor bloeiende planten zoals die op de flessen staat. Daarnaast voegde ik nog 3 milliliter Cal/Mag van Mills toe, en ongeveer 6 milliliter LED-protect, omdat dat silicium bevat en ik door de Mills Vitalize heen ben die ik voorheen gebruikte.
De pH-waarde laat ik nog even met rust tot het water op temperatuur gekomen is. Ik heb zowel de EC- als de pH-waarde na het toevoegen van de voeding, wel even gemeten: de EC-waarde was 1,9 en de pH-waarde was 6,4 maar zogezegd, dat is vanmiddag weer heel anders.
Eens even denken, heb ik nog meer te vertellen over mijn mooie wietplant? Ja, alleen dat ik een beetje twijfel of ik niet wat toppen moet weghalen… De kast zit er namelijk ramvol mee, en ik ben bang dat ze elkaar straks in de weg gaan zitten als ze dikker en dikker worden. Voor nu laat ik het maar even zoals het is. Amputeren kan immers altijd nog maar toppen vastplakken niet …althans…
Geniet van het (binnen)zonnetje en geniet van het leven!
Dokter Groen
(advertentie)