- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
Wietsoorten kunnen uiteenlopende bloeiperiodes doormaken. De snelste indica’s zijn soms al na 6 weken uitgebloeid, terwijl sommige sativa’s er wel 12 weken over doen. En dan ligt het er ook maar net aan wanneer je met het tellen van de bloeiweken begint, nog afgezien van de verschillende bloeiperiodes binnen en buiten. Best verwarrend dus, die bloeitijd van wiet.
De aangegeven bloeiperiode van een wietsoort kan je planning behoorlijk in de war schoppen. Stel je maar eens voor dat je vanaf 12/12 telt, maar het zadenbedrijf zelf uitging van het aantal bloeiweken vanaf het verschijnen van de eerste bloeiharen. Nou, dan kan het zomaar 2 tot 3 weken langer duren, voordat je toppen klaar zijn voor de oogst. Vervelend als je voorraad op is maar nog lastiger als je net een vakantie had geboekt terwijl je planten nog dik 2 weken door moeten bloeien.
Verwarring over de bloeiperiode van wietplanten
Wat de verwarring over de bloeitijd van wiet nog groter maakt, is dat zadenbedrijven de benodigde bloeiperiode wel aangeven, maar er doorgaans niet bij uitleggen vanaf welk moment zij die bloeitijd tellen. En omdat er ook geen standaard moment is om met het tellen van de bloeiweken te beginnen, weet je dus niet waar je op kunt rekenen. Daarnaast adverteren zadenproducenten natuurlijk graag met korte bloeiperiodes, want hoe sneller de wietsoort, hoe meer wiet je per jaar kunt kweken.
Oogstbare periode
Wat het voorspellen van de bloeitijd daarbij nóg lastiger maakt, is dat het beste oogstmoment eigenlijk niet bestaat en afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur. In plaats daarvan zou je kunnen zeggen dat er een periode bestaat waarbinnen je je wietplanten zou kunnen oogsten. Deze periode duurt zo’n 10 tot 14 dagen en begint wanneer de meeste trichomen wit zijn en er ook nog een substantieel deel transparant zijn. Als je op dat moment oogst, heeft de wiet een wat actiever effect.
Halverwege de oogstbare periode zijn zo’n beetje alle trichomen wit, en zie je hier en daar nog een transparante trichoom maar ook al enkele bruine trichomen. De wiet bevat nu de maximale hoeveelheid THC en is dus op zijn sterkst.
Aan het einde van de oogstbare periode zijn er bijna geen transparante trichomen meer te zien. De meeste trichomen zijn dan wit maar er is ook een flink deel bruin geworden. Oogst je op dat moment, dan heeft de wiet een zwaarder en loom effect. Dit komt omdat de THC in de bruine trichomen is omgezet in CBN, een cannabinoïde die de wiet een slaperig en verdovend effect geeft.
Buitenwiet
De derde verwarrende factor bij het voorspellen van het aantal bloeiweken of de bloeiperiode van een wietsoort, is het verschil tussen binnen en buitenwiet. Tegelijkertijd geeft de situatie buiten ons een hint over het moment waarop we met het tellen van de bloeitijd zouden moeten beginnen. Buiten is er immers geen schakelklok, en dus ook geen moment van omschakeling naar 12/12.
De bloeitijd van een wietplant buiten duurt dan ook langer dan die van dezelfde soort binnen. Omdat de dagen buiten geleidelijk korter worden, komt de bloei namelijk langzamer op gang. Buitenkwekers kunnen daarom eigenlijk alleen maar met het tellen van het aantal bloeiweken beginnen, wanneer ze de eerste bloeiharen zien.
Bloeiperiode van wiet tellen vanaf 12/12
Al met al is het dus erg lastig om goed te voorspellen hoeveel weken of dagen een wietplant zal bloeien. Er zijn dan ook verschillende meningen en de een telt vanaf 12/12, terwijl de ander pas met tellen begint als de wietplanten daadwerkelijk bloeien. Voorstanders van het tellen vanaf 12/12, die zullen zeggen dat dat verwarring voorkomt. Niet iedereen zal de eerste bloeiharen immers meteen opmerken, dus stellen ze dat je het beste gewoon meteen na de omschakeling naar 12/12 kunt beginnen met tellen.
Het probleem met tellen vanaf 12/12 is echter dat wietplanten er korter of langer over kunnen doen om in bloei te komen. Dit komt omdat wietplanten pas bloeien als ze min of meer volwassen zijn. Zet je een wietplant bijvoorbeeld al twee weken na het ontkiemen op 12/12, dan zal die plant er langer over doen om tot bloeien over te gaan. De plant moet dan eerst nog volwassen worden, en dan kan het wel vier weken of zelfs langer duren voordat de bloeifase begint.
De bloeiperiode tellen vanaf de eerste bloeiverschijnselen
Hier op CNNBS rekenen we daarom altijd liever vanaf het moment waarop de eerste bloeiharen verschijnen. Zo is het immers ook in de natuur. Daarnaast tel je op die manier alleen de weken waarin de wietplanten daadwerkelijk bloeien, en kom je veel minder snel in tijdsnood. Soms zul je misschien geluk hebben en is een wietplant twee weken eerder klaar dan je had verwacht. Maar dat is altijd nog minder vervelend dan dat je vakantie niet kan doorgaan omdat je planten nog niet klaar zijn. Of dat je drie weken zonder wiet zit omdat je door je voorraad heen bent.
Door de jaren heen hebben we verder wel ontdekt dat de aangegeven bloeifase doorgaans beter overeen komt als je vanaf de eerste bloeiverschijnselen telt. Natuurlijk zal de ene kweker de eerste bloeiharen wat eerder ontdekken dan de ander, maar dat verschilt doorgaans niet meer dan enkele dagen. Kijk dus altijd goed in de topjes om te zien of je al bloeiharen ziet als je deze manier van tellen toepast.