- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
De CannaResearch Bunker in Canada en de gemiste kansen hier
Het is maar een klein bericht in een Canadese lokale krant, de Welland Tribune, van 11 april. De kop: ‘Niagara College gets research funding for cannabis, craft beer’. Subsidie voor cannabisonderzoek dus, van de Canadese overheid. De universiteit die het geld ontvangt lanceerde in 2018 de eerste academische opleiding commerciële cannabisteelt in Canada.
Modelkwekerij voor wiet met goedkeuring van overheid
2018 was het jaar waarin Canada cannabis legaliseerde, op 17 oktober. Een maand of zeven eerder reisde ik met een groep coffeeshop ondernemers mee naar Canada voor een werkbezoek aan diverse vergunde telers. Een daarvan zat vlakbij Niagara, zodat we na de rondleiding de wereldberoemde watervallen konden bezoeken.
Met de teler in kwestie, CannTrust, is het slecht afgelopen, maar de lokale universiteit, Niagara College, blijft succesvol pionieren. In maart 2021 opende op de Niagara-on-the-Lake campus de CannaResearch Bunker, een door het ministerie van volksgezondheid goedgekeurde modelkwekerij.
De theorie kan hier optimaal in de praktijk worden gebracht en in samenwerking met de cannabisindustrie kunnen allerlei onderzoeken en experimenten worden gedaan.
Cannabis aan de universiteit
Van de nieuwe subsidie van de National Sciences and Engineering Research Council, een overheidsorgaan, is bijna een half miljoen euro specifiek voor cannabis bedoeld. In een persbericht laat de universiteit weten dat het geld zal worden besteed aan onderzoek naar de cannabisteelt, maar ook naar marketing en andere bedrijfskundige aspecten.
‘Dankzij de nieuwe financiering kan Niagara College zijn speciale cannabisruimte operationeel maken en bedrijven gaan helpen met teelt gerelateerde uitdagingen. Het geld ondersteunt onderzoek naar duurzame cannabisproductie, proeven met cannabisvariëteiten en -groei, geïntegreerde bestrijding van plagen en bedrijfs- en marketingoplossingen.’
Blij voor Canada, treurig over Nederland
Niagara College biedt ‘hands on leer- en onderzoeksfaciliteiten, die studenten in staat stellen de Canadese hennep- en cannabisindustrie vooruit te helpen. Studenten leren cannabis/hennep telen in een gecontroleerde omgeving, in een kas en buiten.’
Het zijn zinnetjes waarvan ik tegelijk enthousiast en teleurgesteld wordt. Het is geweldig voor Canada dat onderzoek naar en opleidingen over cannabis worden gesubsidieerd door de overheid. Maar het is ook een blamage voor ons land.
Wat heeft Nederland veel kansen gemist, door achterlijk en bekrompen beleid van figuren als Ferd Grapperhaus, Ivo Opstelten, Ernst Hirsch Ballin, Piet-Hein Donner en andere wereldvreemde moraalridders. Pas sinds heel kort komt er mondjesmaat universitair onderzoek naar cannabis op gang in ons land. Enige gespecialiseerde opleiding is er, na 46 jaar gedoogbeleid, nog steeds niet.
Terug in de tijd…
In plaats van vooruit, gaan we in Nederland liever terug in de tijd. Het ridicule plan van burgemeester Femke Halsema en haar lokale driehoek om tien jaar na de mislukte invoering van de wietpas alsnog toeristen te gaan weren uit de Amsterdamse coffeeshops is er een schoolvoorbeeld van.
Wij hebben geen CannaResearch Bunker maar een cannabis-beleidsbunker, waarin het licht maar niet wil doordringen.
(advertentie)