- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De Cannasoof duikt (nog) dieper in cannabis
De Cannasoof nadert het einde van zijn opleiding filosofie in Brussel en na lang nadenken besluit hij zijn proefschrift over cannabis te schrijven. En dan met name de ethiek van (medicinale) wiet. Voor ons geen verrassing, maar lukt het hem om een professor te vinden die akkoord gaat?
De waarheid over cannabis
Mocht u mijn website van de cannasoof al bezocht hebben dan weet u dat ik filosofie studeer. Als cannasoof ben ik op zoek naar de waarheden over de cannabisplant en haar medische eigenschappen maar ook de logica die het politieke beleid en dame justitie hanteren om de illegaliteit en het repressieve beleid ten aanzien van cannabis te legitimeren. Daarnaast vind ik het onbegrijpelijk om vast te stellen hoe de publieke opinie en de media ongeïnteresseerd en passief toestaan dat een subgroep, de cannabisgebruikers, en aanzienlijk deel van de bevolking stigmatiseert, discrimineert en criminaliseert.
Hekel aan onrecht
In september van dit jaar begin ik aan mijn laatste studiejaar binnen de opleiding wijsbegeerte en moraalwetenschappen. Zoals de traditie het wil, bestaat de kroon op het werk uit het schrijven van een thesis. Men is vrij om het onderwerp van dit proefschrift zelf te kiezen. Gezien het brede spectrum van mijn interesseveld is aan mogelijke onderwerpen om dit doel te dienen geen gebrek.
Van jongs af aan heb ik een vreselijke hekel aan onrecht. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend dat het gekozen onderwerp over rechtvaardigheid moest handelen. Maar in onze wereld dat geteisterd wordt door onrecht blijft er dan nog een hele resem aan mogelijkheden over, zoals; ‘de kloof tussen arm en rijk’, ‘de huidige klimaatproblematiek’, ‘hoe hedendaagse beroepspolitici telkens weer de zogenaamde entrepreneurs een gunstig fiscaal regime aanbieden en hun volk in armoede en kou laten staan’ of ‘de Israëlisch-Palestijnse kwestie’ om er maar enkele te noemen.Na maanden van twijfel besloot ik uiteindelijk om mijn cannasoof-zijn een academisch tintje te geven en een thesis te schrijven over (bio-)ethiek en (medicinale)cannabis
Stuk voor stuk interessante onderwerpen, waar ik mijn energie tomeloos in zou willen steken, was het niet dat er van elk van deze onderwerpen al boekenkasten vol geschreven zijn. Als afstuderende wil je, indien het enigszins mogelijk is, een onderwerp bestuderen dat tot nog toe veel minder aandacht kreeg/krijgt en een ietwat origineel werk voorleggen.
Na maanden van twijfel besloot ik uiteindelijk om mijn cannasoof-zijn een academisch tintje te geven en een thesis te schrijven over (bio-)ethiek en (medicinale)cannabis. Toegeven, er staat nog veel tussen haakjes bij de afbakening van het thesisonderwerp, maar dat is niet zo ongewoon bij aanvang. Naarmate het leeswerk vordert zal de onderzoeksvraag, titel en de inhoud van het bestudeerde duidelijker worden.
Het vinden van een professor
Nu de keuze gemaakt was moest ik een volgend obstakel overwinnen, het vinden van een professor die promotor wou worden van mijn proefschrift. En dat is minder vanzelfsprekend dan op het eerste zicht lijkt omdat de promotor meestal alleen toestemt bij onderwerpen die in het verlengde van zijn eigen onderzoeksveld liggen. Zoals eerder aangegeven, ken ik geen prof die zich binnen het departement van de filosofie, aan de Vrije Universiteit Brussel, met het bestuderen van drugs in het algemeen of cannabis in het bijzonder bezighoudt.Medicinale cannabis
Het was dus met een klein hartje dat ik me naar een afspraak met een mogelijke promotor begaf om de mogelijkheid van een thesis over ethiek en cannabisgebruik te bespreken. Gelukkig bleek mijn vrees overbodig. De prof vond het een zeer interessant voorstel. Zeker vanuit de optiek van de bio-ethiek was het gebruik van medicinale cannabis voor hem interessant. Dat hierbij wereldwijd hindernissen door de wetgeving worden opgeworpen, waardoor patiënten hun medicijn niet kunnen krijgen, maakt het op een perverse manier nog interessanter maar niet minder dramatisch. Ook het recreatieve gebruik dat vanuit een overdreven bemoeizieke overheid bestreden wordt vond hij een masterproef waardig.
Cannabis en ethiek
Ons gesprek verliep zeer vlot en ik verliet na een halfuurtje opgetogen zijn kantoor.
Breed glimlachend wandelde ik die bewuste namiddag de zonovergoten campus van de Brusselse universiteit waar ik studeer af. In gedachte verzonken, was ik reeds bezig met het vinden van mogelijke literatuur over cannabisgebruik en ethiek. Het wordt alvast een interessant academiejaar en ik hou u geregeld op de hoogte van mijn studie…