- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De eerste fase: groeien dus!
Als je dit jaar je eigen buitenwiet kweekt dan is de kans groot (zoniet 100%) dat je planten zich in deze fase van hun drie tot vijf maanden durende leven bevinden: de vegetatieve fase, ook wel groeifase genoemd. In deze belangrijke opbouwende fase vormt de plant zich en bereidt ze zich voor op de bloeifase.
Hoe beter je groeit, hoe meer je straks bloeit! Het zou zo een oude boerenwijsheid kunnen zijn ware het niet dat ik hem zojuist zelf heb bedacht. Maar het is wel waar, in een gezonde opbouwende fase wordt de basis van de oogst gevormd. In de groeifase heeft een wietplant andere behoeften dan in de bloeifase, en ook is het een fase waarin je wat geduld zult moeten hebben. Zeker wanneer je buiten kweekt want dan kan de groeifase wel vier maanden in beslag nemen!
Autoflowers even daar gelaten, maar wietplanten moeten in de vegetatieve fase minimaal 14 uur per dag belicht worden om in deze fase te blijven. Als alle zaken zoals voldoende licht, ventilatie, temperatuur, water en voeding in orde zijn, groeien wietplanten in deze fase behoorlijk snel, tot wel 5 centimeter per dag. De duur van de vegetatieve fase is afhankelijk van het dagelijkse aantal lichturen, zodra dat er minder dan 14 worden zal de plant omschakelen naar de bloeifase.
Maak gebruik van de groeifase want juist in deze fase kun je de plant helemaal vormen zoals jij dat wil
Maak gebruik van de groeifase want juist in deze fase kun je de plant helemaal vormen zoals jij dat wil. Je kunt een lage brede plant vormen met veel toppen door te scroggen of te supercroppen, of je kunt er voor kiezen om alleen wat te toppen zodat je plant wat struikachtiger wordt. De groeifase is ook het ideale moment om stekken van je plant te nemen. En de lange groeifase maakt buitenplanten dus ideale stekkenplanten, neem vijf mooie stekken van een buitenplant en je hebt weer een paar mooie dames voor na de zomer of om weg te geven.
Slow start
In de eerste twee weken van de groeifase is je plant nog maar een zaailing en zal ze maar langzaam groeien. Dit is logisch want ze begint met twee piepkleine miniblaadjes. Dit is haar enige bron van energie want de bladeren van planten zetten licht om in energie. Naarmate ze wat meer blad heeft aangemaakt kan een wietplant ook sneller groeien. Wees geduldig in die eerste groeiweken en ga niet te veel aan je plantje friemelen en geef haar ook zeker niet te veel water en zeker geen voeding.
Al snel zul je merken dat je plant inderdaad sneller begint te groeien en voor je het weet is ze een aardige struik geworden. Als je haar in de volle grond hebt gezet of in een flinke pot met voorbemestte aarde dan zal ze voorlopig nog geen voeding nodig hebben. Pas wanneer je merkt dat bladeren lichter van kleur worden hoef je aan voeding te denken. Goede biologische voeding voor groeiende planten is bijvoorbeeld beendermeel, het is gewoon bij het tuincentrum te koop. Wormen- en vleesmuizenmest of kippenkorrels zijn ook erg goed in de groeifase, alles waar veel stikstof in zit eigenlijk.
Potmaat
Bij een langer durende groeifase zoals bij buitenwietplanten is de inhoudsmaat van de pot enorm bepalend voor het formaat van een plant, ongeacht of je haar nou scrogt of topt of iets dergelijks. Het is geen exacte wetenschap, want er spelen nog wat meer factoren een rol, maar het volgende lijstje is wel een goede indicatie van het formaat van de plant die je op basis van potmaat kunt verwachten. Groei ze!
- potmaat 5 x 5 cm (+/- 0,5 liter) = planthoogte tot 13 centimeter
- potmaat 10 x 10 cm (+/- 2 tot 3 liter) = planthoogte tot 30 centimeter
- potmaat 13 x 13 cm (+/- 5 liter) = planthoogte tot 60 centimeter
- potmaat 20 x 20 cm (+/- 12 liter) = maximale planthoogte
(advertentie)