(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We zijn weer twee weken verder dus hier is Willie met een nieuw kweekavontuur. De Sneeze dames hebben het in de tussentijd erg goed gedaan en hebben inmiddels ook al aardige topjes. Omdat Willie hier en daar wel een klein vliegje zag vliegen, heeft hij in zijn twee kweekkasten roofmijten uitgezet.

Laten we deze keer maar meteen starten met een foto van de gesloten CNNBS G-Kit XL om de spanning lekker op te bouwen. Komt ie:

De gebogen top van de grote Sneeze plant is zich erg mooi aan het ontwikkelen. De top heeft een diameter van 3,79 centimeter. Ik zit alleen nog te twijfelen of ik de groene binddraad nog moet verwijderen of dat ik hem kan laten zitten tot het einde van deze kweekronde.

De twee dames aan de rechterkant van de kast staan er ook mooi bij. Er is alleen wel een duidelijk verschil in de staat en ontwikkeling van de planten. De plant aan de linkerkant met de gebogen top lijkt al een stuk verder te zijn. Bij de twee planten aan de rechterkant van de kweekkast is ook duidelijk een verschil in ontwikkeling te zien. De één is een stuk slanker dan de ander. Ik hoop wel dat ze in de komende weken wat bijtrekken en dat ze dan weer gelijk lopen in hun ontwikkeling.

Roofmijt

Toen ik twee weken geleden twee vliegjes in mijn kweekkast zag, heb ik wat roofmijten besteld. Dit zijn hele nuttige mijten die kunnen worden ingezet als biologisch bestrijdingsmiddel. Ze bestrijden verschillende plagen bij planten, zoals de spintmijt en trips. De wetenschappelijke naam is Phytoseiulus Persimilis, en de roofmijt komt van nature voor in warme streken. Maar ze worden gelukkig ook gekweekt en verkocht voor de biologische bestrijding in kassen en tuinbouwbedrijven.

De roofmijt voedt zich met de eitjes en larven van plaaginsecten, waardoor de populatie van deze insecten wordt beperkt. Hier zijn de beestjes zeer effectief in want ze kunnen bijvoorbeeld wel 20 spintmijten per dag opeten. Ook is de roofmijt erg snel (zeg maar supersnel) met de voortplanting.

Ik kies graag voor de roofmijt als ik een insectenprobleem heb, want het is een milieuvriendelijke en duurzame methode om plagen te bestrijden. Veel beter dan schadelijke chemische middelen, en bovendien erg effectief, snel en relatief goedkoop. Ik heb even een korte animatie van de beestjes gemaakt, zodat je ze zelf kunt zien lopen.

Klimaatgrafieken en waterverbruik

Het waterverbruik van de afgelopen 14 dagen laat een afvlakkende lijn zien. Dat betekent dat we moeten gaan opletten dat we de dames niet te veel water geven, want schimmel ligt op de loer. De planten in de grote kweekkast drinken 35 liter nu per week weg, en dat komt neer op 1 liter water met voeding per plant per dag. Best veel toch?

De gemiddelde temperatuur was de afgelopen 14 dagen 22,59 graden Celsius. De gemiddelde luchtvochtigheid was daarbij 53 procent. Dat is een mooie luchtvochtigheid maar we zien in de grafiek dat de lijn wel erg snel omhoog gaat.

Dit is nog niet zorgwekkend maar het is wel iets wat tijdens de bloei erg goed in de gaten gehouden moet worden. Ik heb de ventilators in beide kweekkasten (de G-Kit XL en de gewone verhoogde G-Kit) op standje twee (van de drie) gezet, zodat er iets meer wind door de kasten waait. Het is tenslotte herfst aan het worden voor de planten.

Nog meer Sneeze

Ook in de gewone CNNBS G-Kit vinden we uiteraard de Sneeze. Hier heb ik er twee, en deze dames doen het echt supergoed. Ze drinken lekker en zijn mooi groen. Ze hadden iets meer mogen strekken maar ik mag niet klagen. Er is alleen een wat hogere luchtvochtigheid in deze G-kit, van gemiddeld 62 procent. Ik hoop op wat mooi droog warm weer, dat zal de luchtvochtigheid in huis wel wat doen dalen, en daarmee ook in de kweekkasten.

De toppen zijn redelijk verdeeld over de oppervlakte en zullen elkaar denk ik niet in de weg gaan zitten. Tijdens het maken van de foto’s kwam ik er wel achter dat ook hier een paar kleine vliegjes in de kast zaten. Het waren er niet veel, een stuk of drie. Ik hoop natuurlijk niet dat het er nog meer worden maar als het goed is gaan de roofmijten dat onder controle houden.

Als we een van de toppen hier van dichtbij bekijken ziet die er mooi compact uit. Het lijkt me een lekkere bud te worden. De top in kwestie heeft een diameter van 2,8 centimeter. De Sneeze planten hebben er hier nu twee weken op 12/12 opzitten, en hebben dus nog een kleine acht weken te gaan tot het tijd wordt voor de oogst.

Laten we de onderzijde van de dames ook even bekijken. Ik weet dat het niet zo netjes is maar we doen het toch maar even. Op de toplaag van de aarde zien we redelijk wat haarwortels, en dit geeft twee dingen aan. Eén is dat de dame goed geworteld is, en twee is dat er onvoldoende licht de onderzijde van de kweekkast bereikt. Mocht dat wel het geval zijn dan zouden de wortels namelijk moeten gaan verkleuren van wit naar groen. Ook helemaal onderaan de pot komen de wortels de plantenpot uit groeien. Deze zijn een stuk dikker dan de wortels aan de bovenzijde. Dit zijn meer zijwortels die weer van de hoofdwortel af komen.

Kweekvideo

En dan is het alweer tijd voor de kweekvideo van de afgelopen twee weken. Helaas moeten we het nog steeds even doen met maar twee camera’s, maar de derde camera is binnenkort weer terug. De toppen zijn volop in ontwikkeling en groeien van kleine bloempjes naar minitoppen.

Dit was het weer voor deze keer 🙂 Ben jij er over 14 dagen ook weer bij? Dan zullen we zien hoeveel dikker de toppen weer geworden zijn, en kom je erachter of de luchtvochtigheid nog een beetje oké is. Met een beetje geluk zijn de trichomen dan ook al goed gevuld met heerlijke cannabinoïden en terpenen. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)