- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
De EU telt nu 22,6 miljoen volwassen cannabisconsumenten
Elk jaar weer wachten wij met smart op de nieuwste drugscijfertjes uit de EU. Die worden bij elkaar geharkt door goed betaalde Brusselse ambtenaren van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) en de samenwerkende Europese politiemensen van Europol. Afgelopen week was het weer zover. CNNBS pikt de schaarse hoogtepunten uit het traditiegetrouw loeidikke rapport er voor jou uit!
Weinig liefde voor wiet bij de EU en Interpol
Dat EMCDDA en Europol geen al te grote vrienden van de show zijn, blijkt al direct uit de eerste zin van het voorwoord van Ylva Johansson, European Commissioner Migration and Home Affairs. Blijkbaar vallen wiet, coke en xtc onder dit hoofdstukje binnen de EU, maar dat terzijde. Dit is die eerste zin van het lijvige Europese European Drug Report 2023:
“De markt voor illegale drugs, die in handen is van criminele netwerken, vormt een ernstige bedreiging voor de veiligheid van de Europese Unie. De markt brengt de volksgezondheid en de veiligheid in gevaar, werkt extreem geweld en corruptie in de hand en ondermijnt de structuur van de samenleving, de democratie en de rechtsstaat.”
Nou, probeer nog maar eens positief te blijven na zo’n binnenkomer… En al helemaal als ze er vanuit Brussel dan nog een apart persbericht uit slingeren met deze titel: ‘EMCDDA and Europol spotlight drug-related violence in latest market overview‘.
Cannabis op de hielen gezeten door cocaïne
Nee, al dat politieke geneuzel over gevaren, geweld en oplossingen die toch voor geen meter werken slaan wij graag over. Laten we daarentegen focussen op de naakte cijfers over de enige echte aardige drug van allemaal: cannabis.
Maar voordat we dat gaan doen, werpen we wel een grafisch blikje op de totale drugsmarkt in de EU, een handel die goed is voor liefst 31 miljard euro op jaarbasis.
Nu is cannabis nog altijd de populairste drug met het grootste marktaandeel, ook qua omzet. Maar het witte marcheerpoeder uit het Amerikaanse continent bedreigt die koppositie inmiddels al aardig, zeker money-wise gesproken. Kijk maar!
Die felle concurrentiestrijd tussen wiet en coke zien we ook terug in de grafiek over wat er zoal in beslag wordt genomen door de autoriteiten in de EU-landen door de jaren heen. Je ziet van elke substantie de in beslag genomen hoeveelheid en het aantal succesvolle busts (vanuit Europol gezien hè).
Cannabis
Genoeg over andere drugs, het draait hier op CNNBS zoals altijd maar om één drug. Cannabis is de meest gebruikte illegale drug in de Europese Unie, met naar schatting 22,6 miljoen volwassenen die het in het afgelopen jaar hebben gebruikt, en het blijft de grootste drugsmarkt in de Europese Unie.In 2021 werd in de Europese Unie een recordhoeveelheid cannabis in beslag genomen: 256 ton wiettoppen en 816 ton hasj.
De EU: “Criminele netwerken die actief zijn op de illegale cannabismarkt zijn divers en flexibel, vaak betrokken bij de handel in meerdere soorten drugs en gaan gepaard met geweld, corruptie en misbruik van legale bedrijfsstructuren. Een groot deel van het geweld tussen criminelen in de afgelopen jaren is gekoppeld aan de cannabismarkt, deels vanwege de diversiteit en winstgevendheid van de markt.”
Bam! Dat zijn nog eens lekkere teksten nietwaar? Waar ze dan wel weer meer gelijk in hebben bij EMCDDA en Europol is de rol van het nieuwe Nederland a.k.a. Spanje. “De meeste cannabisbloemen (wij zeggen liever wiettoppen, red.) die in de Europese Unie worden geconsumeerd, lijken hier te worden geproduceerd, met name in Spanje, waar grootschalige cannabiskweeklocaties zijn ontmanteld.” Aldus het drugsrapport.
Steeds sterkere wiet en steeds meer productkeuze
De westelijke Balkan speelt ook een rol in de aanvoer van wiet, terwijl Marokko de grootste leverancier van ‘cannabishars’ (wij zeggen liever hasj, red.) blijft. Er zijn echter signalen dat de hasjproductie in de Europese Unie toeneemt.
“Hoewel de hoeveelheid waarschijnlijk klein is in vergelijking met die van Marokko, vormt dit een opkomende bedreiging. Cannabisproductie heeft een aanzienlijke impact op het milieu door energie- en waterverbruik en chemische vervuiling”, schrijven de Europese drugsvorsers in hun jaarlijkse rapport.
De potentie van cannabis is de afgelopen tien jaar toegenomen – zowel voor wiet als hasj – en er is een toenemende diversiteit aan consumentenproducten waargenomen. De EU: “Hieronder vallen oliën, extracten, edibles en vaping-producten, verhandeld vanuit Noord-Amerika en geproduceerd in Europa. Zowel synthetische als halfsynthetische cannabinoïden blijven ook opduiken in verschillende vormen van consumentenproducten.”
Hoe maak je moderne wiet en hoeveel CO2 kost mijn joint?
Over hoe je ’traditioneel’ en ‘modern’ cannabisproducten voor de verwende EU-burger produceert, hebben we ook nog een leuke graphic getrokken:
Ook nog wel het vermelden waard in deze tijden van klimaatactivisme en boze boeren, is de grafiek die laat zien hoeveel CO2-uitstoot jouw binnen- of buitenwietje of jointje veroorzaakt. Verder hebben we geen stemadvies in deze kwestie hoor, het is gewoon leuk dat ze dit facet ook eens hebben uitgedokterd:
Eind goed al goed, dat duurt nog wel even…
Misschien hoop je als onnozele EU-burger – voor wie dit rapport uiteindelijk toch ook bedoeld is – nog op een helder inzicht bij de drugsbestrijders. Bijvoorbeeld dat nog meer geld, mensen en middelen in de war on drugs pompen een vrij zinloze bezigheid is. Dat er wel hetere hangijzers en prioriteiten zijn om ons druk over te maken, dat de consument nu eenmaal toch lekker drugs wil blijven doen.
Maar helaas, zo werkt de Brusselse bureaucratie natuurlijk niet. En dus lees je vreselijk vaag gelul op het einde van het hoofdstuk cannabis: “Het voortdurende beleidsdebat over cannabis, wereldwijd en binnen de Europese Unie, heeft geleid tot een complex en voortdurend veranderend wet- en regelgevingslandschap. Dit heeft geresulteerd in een aanzienlijke nationale en soms lokale heterogeniteit, die mogelijk extra uitdagingen creëert voor wetshandhaving en strafrechtsystemen.”
HELEMAAL NIET. LEGALISEREN DIE HAP EN WEG ZIJN JE EXTRA UITDAGINGEN VOOR WETSHANDHAVING…