- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De Groene Dodo oogst & kweekt buiten door
Het is een uitstervend ras in het dichtbevolkte Nederland maar op CNNBS leeft De Groene Dodo met volle teugen en schrijft hij over wat hij het liefste doet: autoflowers kweken in de vrije natuur. Deze buitenwiet-vrijdag deelt hij zijn bescheiden maar verdiende eerste oogst van de eeuwigdurende zomer van 2018.
Van de 33 oorspronkelijke guerrilla plantjes zijn er mogelijk nog 14 over. Het exacte aantal weet ik pas nadat ze allemaal zijn geoogst. En met dat oogsten ben ik inmiddels begonnen. De 4 guerrilla plantjes in de Smart Pots die ik een maand geleden met moeder natuur kennis liet maken gaan ook goed dus laat ik maar beginnen. Er is weer genoeg gebeurd de afgelopen maand!
Autoflowers: vroeg zaaien, snel oogsten
Omdat ik dit jaar al begin mei met m’n guerrillakweek ben begonnen, zijn de eerste autoflowers nu al rijp voor de oogst. Zoals je in m’n vorige update hebt kunnen lezen zijn ze niet erg groot geworden, maar er valt in ieder geval iets te oogsten, altijd leuk!
Volgens mijn Google Maps kaart zijn er nog 14 plantjes over; de eerste 2 plantjes heb ik eerder deze week geoogst. Omdat ze zo klein zijn was het weer even zoeken, maar uiteindelijk kon ik ze beide terugvinden tussen het andere groen. Waarna mij direct weer die heerlijke geur van bloeiende buitenwiet tegemoet kwam. En dat is elk jaar weer opnieuw genieten! Eigenlijk zou elke cannabisliefhebber dat eens moeten ruiken; glimlach gegarandeerd!
Uiteraard heb ik vóór de slacht nog wat foto’s geschoten, want buitenwiet ruikt en smaakt niet alleen erg lekker maar oogt ook nog eens erg mooi. En een zwaar gehavend guerrilla plantje ziet er, ondanks de schade en het geringe formaat, erg stoer uit. Je ziet aan haar littekens de maandenlange strijd met de elementen:
De komende dagen zal ik ook de resterende 12 plantjes gaan opzoeken en oogsten en dan is het drogen geblazen. Ik ben benieuwd wat de kleine rakkers samen gaan opbrengen!
Blumat Kamerplant to the rescue!
Het zal je niet ontgaan zijn, maar het is al wekenlang snikheet en kurkdroog. En ik denk dat het inmiddels zó droog is, dat zelfs de open grond uitgedroogd begint te raken. Daarom heb ik, zoals ik in m’n vorige update al aangaf, de hulp van Blumat ingeschakeld. Want als de open grond al droog is, dan zijn superluchtige Smart Pots al helemaal geen partij voor het zomerse weer.
Zoals je misschien wel weet, heeft Blumat een aantal verschillende bewateringssystemen in de aanbieding. Wietkwekers gebruiken meestal het druppelsysteem (Blumat Tropf), maar dat is voor de guerrilla kweek te complex. Ik heb nog even aan de Blumat flessen-adapters gedacht, maar daarbij verlies je potruimte vanwege de PET fles. Dus uiteindelijk heb ik voor Blumat Kamerplant XL gekozen.
In elke pot heb ik 2 Blumat Kamerplant XL sensors gestoken en deze zuigen zelf het water aan vanuit een 5-literfles. Omdat Blumat Kamerplant niet met zwaartekracht/waterdruk werkt, hoef je het waterreservoir niet op een verhoging te plaatsen. Met als gevolg dat ik de waterflessen gewoon naast de potten kan zetten, lekker simpel en handig als je zoals ik in de vrije natuur kweekt!
De keramische Blumat Kamerplant XL kegels, geven ongeveer 125 ml water af per dag en per stuk. Dus elke pot krijgt nu ongeveer 250 ml water per dag. Hierdoor hoef ik m’n kweekspot momenteel maar één keer per 7 tot 10 dagen te bezoeken. En mochten de plantjes behoefte krijgen aan meer water, dan hoef ik alleen maar meer Blumat kegels in de potten prikken.
Buiten ontkiemen: kán maar blijft tricky
Zoals in m’n vorige update te lezen staat, heb ik de 4 FastBuds zaadjes ter plekke in de Smart Pots laten ontkiemen. Dit ging in feite bij alle 4 de planten goed maar helaas zat één zaadje – en dus ook het prille kiempje – niet diep genoeg in de grond. En aangezien er 50% kokos in de Smart Pots zit, droogt de bovenlaag snel uit. Gevolg: het prille worteltje heeft het water niet kunnen bereiken, vóórdat de bovenlaag was uitgedroogd.
Omdat een lege pot zo triest oogt, heb ik inmiddels een nieuw Blackberry zaadje laten ontkiemen. Deze keer veilig binnen in een bekertje en na 3 dagen heb ik haar buiten in de Smart Pot gezet. Net op tijd, want het worteltje had de bodem van het bekertje al bereikt.
Zoals je op de foto’s kunt zien, gebruik ik inmiddels opvouwbare wasmandjes als bescherming in plaats van gaas. Daarom – en vanwege het feit dat de jongste telg toch al is ontkiemd – heb ik geen omgekeerde fles als kasje meer gebruikt. Eens kijken of ze dan wat minder strekt dan haar 3 zusjes. En bovendien kan ze zo meteen haar stammetje goed ontwikkelen, zodat ze niet – net zoals één van haar zusjes – op haar zij gaat liggen (daarover lees je verderop meer).
Van ondereeeen!
Tja, het zal er niet zo spectaculair hebben uitgezien als een omvallende woudreus, maar één van de plantjes lag toch maar mooi op haar zij. Geen idee over de precieze oorzaak, maar ik moet bekennen dat er geen Mighty Mouse voor nodig zal zijn geweest. Nadat ik het fleskasje had verwijderd stond ze al wat wankel. Ze was namelijk lekker lui tegen de binnenkant van de fles aan het leunen en heeft daardoor weinig aandacht aan de ontwikkeling van haar stammetje gegeven.
Omdat je dit soort dingen bij een guerrilla kweek doorgaans pas later ziet en kunt herstellen, was de bovenste helft van haar stammetje alweer opwaarts richting zon aan het groeien. Leuk om te zien hoe de natuur zich ook hier weer direct aanpast! Probleem is wel dat bij het rechtzetten, de bovenste helft nu horizontaal staat. Maar goed, bij zo’n jong plantje trekt dat gelukkig rap bij.
Volgende maand vertel ik meer over de oogst en de verdere kweek. Check ondertussen gerust m’n Facebook en/of Instagram voor tussentijdse foto’s en updates. Geniet van het zomerse weer en zorg dat je niet uitsterft!
De Groene Dodo
(advertentie)