- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De onzin van het ‘luie stoner’ stereotype
Stereotype: stoners zijn luie donders die de hele dag door op de bank hangen, stoned worden, eten en bovenal nergens goed voor zijn. Absolute onzin, dat hoeven we jullie niet te vertellen. Maar waar komt dat stereotype eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we terug in de tijd, helemaal tot in de 19e eeuw zelfs…
Er waren tijden dat wiet een geaccepteerd middel was om de creatieve geest de stimuleren. Zeker bij intellectuelen en andere creatieve types. De Franse dichter Charles Baudelaire schreef in 1860: “Onder invloed van hasj zullen mensen die helemaal niets met woorden kunnen, improviseren met eindeloze grapjes en onwaarschijnlijke ideeën waardoor ze zelfs de besten van de dichtkunst overtreffen.”
Marihuana Reconsidered
Helaas was de pret vanaf eind 19e eeuw, begin 20e eeuw gedaan door allerlei anti-drugswetten. Maar vanaf de jaren 60 en 70 werden mensen, vooral in Amerika, zich opnieuw bewust van de wonderen die wiet met zich meebrengt. Astronoom en stoner Carl Sagan schreef in 1971 het boek Marihuana Reconsidered onder het pseudoniem Mr. X als antwoord op alle ophef over blowen. Dit boek werd als baanbrekend gezien voor de cannabisbeweging. Bij de heruitgave van het boek in 1994 schreef Lester Grinspoon, hoogleraar aan de wereldberoemde Harvard-universiteit, als voorwoord: “Ik betwijfel niet langer dat wiet een intellectuele versterker is.”
Productieve stoners
Carl Sagan, Apple-oprichter Steve Jobs, wetenschapper Francis Crick (die DNA ontdekte) en schrijver en journalist Hunter S. Thompson (ook bekend als Raoul Duke) zijn voorbeelden van productieve blowers. Zij rookten allemaal wiet of stonden er op z’n minst positief tegenover. En we moeten ook niet The Beatles vergeten. Als je Sgt. Pepper vergelijkt met hun eerdere werk zit de vooruitgang hem echt niet in ouder worden, maar meer in blowen. Dus waarom zie je al die luie stoners in Hollywoodfilms?
Nixon: blower = luie hippie
Nou, dat had te maken met de Amerikaanse regering in die tijd en de Vietnamoorlog. Wiet hoorde bij de anti-oorlogbeweging. “Als je tegen de Vietnamoorlog was, was je een wietrokende, werkloze hippie, ongeacht je politieke voorkeur”, zegt Allen St. Pierre, uitvoerend directeur van cannabisorganisatie NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws). De oorlogzuchtige president Nixon en zijn regering deden er alles aan om die anti-oorlogbeweging in een slecht daglicht te stellen.
PDFA
Dit walgelijke idee werd nog verder verspreid dankzij de in 1985 opgerichte PDFA (Partnership for a Drug Free America), die met allerlei vage campagnes paniek probeerde te zaaien, zoals met This Is Your Brain On Drugs (video hierboven) en Just Say No met Nancy Reagan, de vrouw van de toenmalige president Ronald Reagan, als gezicht. Best vreemd als je bedenkt dat Ronald Reagan volgens sommige mensen verantwoordelijk was voor de crack-epidemie in de jaren 80 die vooral de arme Afro-Amerikanen trof. De PDFA deed weinig om onderscheid te maken tussen wiet en gevaarlijke drugs zoals heroïne en crack.
Een jongen die als een pop aan touwtjes bungelt en ene Tommy die stoned in het park zit en door zijn klasgenoten wordt uitgemaakt voor loser. Maar de klapper op de vuurpijl was een soort documentaire-achtig interview met ene John die dankzij wiet al op zijn 14e aan heroïne verslaafd raakte. De belachelijke spotjes, die toch al niet zo geloofwaardig waren, verloren al hun geloofwaardigheid toen in 1997 werd ontdekt dat de PDFA al die tijd gefinancierd werd door de alcohol- tabak – en farmaceutische industrie.
Meer kennis over wiet
Nu wiet wereldwijd steeds meer geaccepteerd wordt , denkt St. Pierre dat ook de stereotypes van luie stoners zullen verdwijnen. “Mensen komen steeds meer te weten over wiet, waardoor ze zich realiseren dat ze door te blowen niet veranderen in een pop met touwtjes eraan”. Bovendien komen de verhalen over productieve blowers weer terug. Rapper en producer DJ Quik, die iedere fan van West Coast hip-hop zou moeten kennen, mixte in twee dagen de helft van het legendarische hip-hopalbum All Eyez On Me van 2Pac uit 1996 op een dieet van jointjes en sigaretten.
Helderheid
En ook de wetenschap ziet in zekere zin dat wiet ons motiveert. Uit een onderzoek in 2011 bleek dat alcoholisten die overstapten van drank naar wiet een enorme creativiteitsboost krijgen. “Ik denk niet dat wiet een sleutel is die iets opent”, maakt St. Pierre duidelijk, “maar het kan mensen door de dag helpen en ze helderder laten denken. Het ruimt de ruis in je hoofd op waardoor we een functioneler leven kunnen lijden. Als dat geen creativiteit is, wat dan wel?”