- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De oorlog is niet voorbij: invallen bij Dinafem en Kulu Trading
Half september deed de Spaanse nationale politie een grote inval bij Dinafem in San Sebastián, Baskenland, een van de grootste zadenbanken van Europa. Op 30 september viel de Nederlandse politie binnen bij Kulu Trading, de oudste groothandel voor vloei, tips, pijpen en andere honderd procent legale rokersbenodigdheden. Het mag duidelijk zijn: in Europa is de hennepoorlog nog niet voorbij.
Nergens liggen meer wietzaadjes dan bij Dinafem
Vorige week publiceerde de Spaanse website Público een groot verhaal over de inval bij Dinafem, die voor veel onrust heeft gezorgd in de cannabiswereld, ook buiten Spanje. De titel van het artikel luidde: ‘La intervención judicial de uno de los mayores bancos de semillas de cannabis causa perplejidad en el sector‘, ofwel: de inval bij een van de grootste zadenbanken zorgt voor verwarring in de sector.
Dinafem is namelijk niet zomaar een zadenbank. Het bedrijf bestaat al meer dan twintig jaar en is waarschijnlijk de grootste van Europa. Naast hun eigen zaden verkopen ze zaden van zo’n honderd andere zadenbedrijven uit de hele wereld. In 2013 kreeg ik, als lid van een ENCOD-delegatie een rondleiding bij Dinafem; de foto’s bij deze column zijn toen gemaakt.
Twintig miljoen zaden in beslag genomen
De actie tegen Dinafem is door de politie ‘Inxer-Toro’ gedoopt en loopt al sinds eind 2018. De nationale semi-militaire politie, de Guardia Civil, en de belastingdienst deden zeventien huiszoekingen, arresteerden veertien mensen en rolden elf kwekerijen op met in totaal 2.100 planten. En ze namen twintig miljoen zaden in beslag, met een waarde van zo’n honderd miljoen euro.
Zoals gebruikelijk filmde de Guardia Civil ook deze operatie:
Overheid: ‘Misdaden tegen de volksgezondheid’
Voor de duidelijkheid: verkoop van cannabiszaden is legaal in Spanje. Alle zadenbedrijven en de duizend growshops in Spanje baseren zich op een rapport van officier van justitie Fernando Sequeros Sazatornil van het hooggerechtshof over de verkoop van cannabiszaden, apparatuur en materialen voor de teelt ervan uit 2003. Hij verwijst onder andere naar de positie van zaden en bladeren in het Enkelvoudig Verdrag van de VN uit 1961. En zoals wij allemaal weten kun je van zaden niet stoned worden.
De gearresteerde medewerkers worden beschuldigd van ‘misdaden tegen de volksgezondheid, criminele organisatie, het witwassen van geld en fraude met elektriciteit’, aldus een verklaring van de aanklager. De veertien arrestanten zijn inmiddels op vrije voeten, maar voor de bijna honderd werknemers van het bedrijf is WW aangevraagd. Alle rekeningen zijn geblokkeerd, dus salaris uitbetalen is onmogelijk.
Dinafem: ‘Wij zijn geen criminelen’
In het Público-artikel zegt een van de Dinafem werknemers die vast heeft gezeten na de inval: ‘Wij zijn geen criminelen. We kopen zaden en verkopen ze. We doen dit al 21 jaar. We zijn een van de belangrijkste zadenbanken in Spanje en Europa, we distribueren meer dan honderd merken. We gaan al zeventien jaar naar internationale beurzen over de hele wereld om onze zaden tentoon te stellen. Alles wat we vragen is gerechtigheid.’
Als ‘het in stand houden van de drugscultuur strafbaar’ is, dan zou een inval bij Heineken of elke willekeurige supermarkt die tabak verkoopt effectiever zijn
Nog geen twee weken na de Spaanse actie viel de Nederlandse politie met honderd man (!) binnen bij Kulu Trading in Loosdrecht, waarna de burgemeester het pand voor een half jaar sloot. Diverse zeecontainers met de voorraad zijn meegenomen, berichtte NH-nieuws.
Honderd procent legaal en toch strafbaar?
In een ronkend persbericht meldde de politie over de actie: ‘In dit geval hebben we te maken met een bedrijf dat zaken verkoopt die grootschalige drugshandel mogelijk maken. Dan moet je denken aan versnijdingsmiddelen, zakjes, stempels, pijpjes en andere zaken die drugsproducenten en dealers nodig hebben. Dit bedrijf draagt dus bij aan het in stand houden van de drugscultuur, die voor veel problemen zorgt. En dat is strafbaar.’
Als ‘het in stand houden van de drugscultuur strafbaar’ is, dan zou een inval bij Heineken of elke willekeurige supermarkt die tabak verkoopt effectiever zijn. En net als bij Dinafem geldt ook voor Kulu dat al hun producten honderd procent legaal zijn en ook verkrijgbaar bij andere winkels en groothandels. Kulu bestaat nota bene al sinds 1974.
Maar ja, de waarheid is in elke oorlog het eerste slachtoffer en dat geldt zeker voor de oorlog tegen de cannabisplant.
De waanzin moet stoppen
Hoeveel zal de Kulu-inval, met honderd ambtenaren en een ongetwijfeld lange juridische procedure en wellicht een flinke schadeclaim als gevolg, de belastingbetaler kosten? Is dit de prioriteit van onze politie en justitie in tijden van corona: lange vloeitjes, pijpjes en gripzakjes?
Mocht iemand zich nog afvragen waarom wij van het VOC ons zo druk maken over het cannabisverbod: hierom dus. Om deze waanzinnige geldsmijterij die geen enkel positief effect heeft. Om deze doorgeslagen dictatoriale dwingelandij, die over gewone burgers en belasting betalende bedrijven heen walst en levens verwoest. De oorlog tegen cannabis is onrechtvaardig, dom en schadelijk en moet stoppen.