(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je hebt last van schadelijke insecten. Vervelend, maar ga niet panikeren. De kans is namelijk groot dat de Roofwants de insecten in je binnentuin rauw lust. Dat is namelijk een moordzuchtige veelvraat die gek is op naarlingen als spint en trips, hij kan er geen genoeg van krijgen!

Volgens insiders is de roofwants Orius (de volledige naam) een van de leukste biologische bestrijders. Waarom? Omdat je volgroeide roofwants met het blote oog kunt zien, ook als hij aan zijn elimineerronde bezig is. Het is een afgeplat insect van 3 millimeter groot, heeft lichte kleuren op de vleugels en een donkerbruin lijf. Meest typerend is nog wel de lange steeksnuit en de rode ogen van deze hitman.

roofwantsorius

De roofwants Orius beweegt razendsnel en is niet zo kieskeurig wat voedsel betreft, eigenlijk vreet het beestje allerlei soorten insecten. Zijn voorkeur gaat uit naar trips maar hij verslindt net zo goed spint, luis en de wittevlieg.

Lievelingshapje

Net als een mens heeft de roofwants een lievelingshapje, en dat is de trips. Tripsen zijn gevleugelde insecten van nog geen millimeter groot. Tripslarven beginnen meteen met eten als ze zijn uitgekomen. Ze leven van bladweefsel dat aan de onderkant van het blad zit. Ze zuigen plantencellen leeg, waardoor er zilvergrijze plekken op de bladeren ontstaan. Op de bladeren zie je dan meestal zwarte puntjes, dit zijn de uitwerpselen van de trips.

trips

Tripsen zijn het lievelingshapje van de Roofwants

Agressieve hitman

De roofwants Orius legt zijn eitjes in het plantenweefsel, aan de onderkant van het blad. De larven komen kleurloos uit het eitje, maar na een aantal vervellingen verschijnt er langzaam kleur op de larvenlijfjes. Eerst oranjeachtig, later bruin. Het is een zeer agressief beestje dat blijft doden, ook al heeft hij genoeg gegeten. Dertien tot twintig dagen na het leggen van de eitjes bereiken de roofwantsen het volwassen stadium. Dit hangt er vanaf of er voldoende prooien roofwants verpakkingen eventueel stuifmeel aanwezig zijn. Stuifmeel? Ja, mocht er geen prooi zijn voor de roofwants, dan voedt het beestje zich met stuifmeel om alsnog in leven te blijven. Uiteindelijk eet hij ook zelfs zijn collega roofwantsen op.

De roofwants Orius wordt meestal geleverd als volwassen insect of als larve in het laatste stadium. Zet de beestjes na ontvangst zo snel mogelijk uit. Bij voorkeur ’s morgens of ’s avonds, zo vermijd je te hoge temperaturen. De roofwants is vooral actief bij een gemiddelde temperatuur van 16 graden Celsius.

Je kunt ze het best op het blad strooien, omdat de larven nog geen vleugels hebben waardoor ze uiteraard nog niet kunnen vliegen. Een verpakking van zo’n 100 roofwantsen is goed voor een behandeling van 50 m2. Voor een optimaal resultaat voer je de behandeling nog een tweede keer uit, dit met een tussenperiode van een week om ook de uitgekomen eitjes van je plaag uit te roeien. De Roofwants richt zich in zijn moordzucht namelijk vooral op de volwassen tripsen, waardoor hij het beste werkt in combinatie met andere beestjes tegen beestjes zoals bijvoorbeeld de roofmijt.

(advertentie)