- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
De snelste cyclus uit zaad
Een veelgehoord excuus van kwekers om niet uit zaden te kweken is dat de cyclus van zaadplanten veel langer duurt. Maar we zullen laten zien dat ook een ronde uit zaad supersnel kan gaan. Bevrijd jezelf van de afhankelijkheid van je stekkenboer en doe eens een snelle zaadronde.
Willen we onafhankelijk zijn van de stekkenboer, met kweken starten wanneer we willen zonder zelf moederplanten te moeten onderhouden? Dan is de snelle zaadcyclus dé aangewezen manier. We vergeten het stekkengebeuren even en gaan om te beginnen op zoek naar goed zaad, en dat hoeft helemaal niet duur te zijn omdat het geen vrouwelijk zaad betreft. Vooral wanneer je er wat meer tegelijkertijd koopt, ben je een stuk goedkoper uit. De achterliggende gedachte van dit artikel is overigens niet het stimuleren van de zaadverkoop. De bedoeling is de mogelijkheden van het kweken met zaden te laten zien. ‘Met zaden duurt het allemaal te lang en de planten worden te hoog’, denk je nu misschien – en terecht – maar daar valt wat aan te doen.
Hoe dan? Ten eerste door de groeiperiode gewoon te vergeten en dus de zaden vanaf de eerste dag al in de bloei te zetten, dat spaart tijd en energie uit. Vrouwelijke zaden zijn niet nodig omdat het met deze methode mogelijk is het geslacht van de planten al na 14 tot 25 dagen vanaf het ontluiken van de zaden te herkennen en de mannetjes te verwijderen!
Licht
Een mooi bossig plantje van Master Kroblo van een dag of 15 oud. Je ziet dat dit alles behalve een sprieterig plantje is. Hoe krijg je ze zo stevig en laag? Door ze vooral niet op dezelfde manier te behandelen als stekken in hun eerste weken. Dus de lamp moet gelijk, vol gas, op de ontluikende zaailingen staan, en niet op grote afstand worden gehangen. In de natuur wordt de zon ook niet tijdelijk ‘zachter’ gezet als de zaden opkomen!
In de natuur wordt de zon ook niet tijdelijk ‘zachter’ gezet als de zaden opkomen!
Bij stekken is weinig licht in het begin wel noodzakelijk omdat ze dan nog een ‘gehandicapt’ wortelstelsel hebben. Om die reden moet de luchtvochtigheid in een stekkenkweek in het begin heel hoog zijn. Bij zaden is dit dus anders. Een relatieve luchtvochtigheid van 40% kunnen ze zelfs nog goed verdragen.
Je kunt gebruik maken van één grote bak met aarde waar de zaden rechtstreeks in worden gezaaid. Je kunt natuurlijk ook in kleine potjes van start gaan in een apart hokje met tl-buizen. Zorg er dan voor dat elk plantje steeds heel dicht op de buizen staat, op ongeveer 2 centimeter afstand. Welke lamp je ook gebruikt, zorg altijd voor voldoende ventilatie om de warmte van de lamp af te voeren. Doe je dit niet dan ontstaat er al snel een onnatuurlijk hoge temperatuur waar de plantjes niet tegen kunnen.
Grond
De eerste weken gaan het lekkerst met relatief voedingsarme grond. De wortelgroei gaat hierin het snelst en ook de plant blijft zich snel ontwikkelen. Zaai- en stekgrond is bijvoorbeeld goed te gebruiken. Bijvoeren is in de eerste 3 weken nog niet nodig. Ondanks het ontbreken van de groeiperiode kun je toch vette planten met dikke toppen kweken.
Planten uit zaad zijn sterk en leveren veel wiet op, maar niet elke plant is precies hetzelfde zoals bij stekken wel het geval is. Als je die verschillen een probleem vindt moet je op zoek gaan naar zaden van een zo stabiel mogelijke soort, daarmee krijg je meer identieke planten. Kies het liefst geen ras waarin Sativa eigenschappen dominant zijn, omdat je wilt dat de planten zo veel mogelijk op het zelfde moment klaar zijn en niet te lang blijven doorgroeien, want hoe langer ze doorgroeien des te groter de verschillen in lengte en afbloeitijd worden.
Heb je het kweken met zaad eenmaal aardig onder de knie, dan kun je gewoon zonder groeiperiode kweken, want lang genoeg worden de planten dan toch wel. De planten op de foto hierboven waren een meter lang, wat voor stekken al te lang zou zijn, maar voor planten uit zaad vaak niet omdat ze over grotere lengte goede buds geven (en minder blad hebben!).
Wanneer je een klein voorgroeihokje met Tl buizen beschikbaar hebt, dan kun je die gebruiken om de zaden in te laten opgroeien tot het geslacht van elke plant zichtbaar is, en daarna verpot je ze naar de afbloeiruimte. Op deze manier kun je elke 9 weken oogsten (hangt af van de soort, korter kan ook! ) als je het slim aanpakt.
(advertentie)