- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
De ‘Vis & Natuur Politie’ in Californië sloopt vooral wietplanten
Hoewel cannabis in de dichtstbevolkte Amerikaanse staat Californië gewoon legaal is, hebben de vele overheidsdiensten toch nog hun handen vol aan het bestrijden van de illegale wietmarkt. Het duizelt je af en toe zelfs van de enorme aantallen planten en kilo’s toppen die worden gesloopt. Neem die vogels van de California Department of Fish and Wildlife, die komen nauwelijks aan vis en wilde natuur toe lijkt het wel!
Nou is Californië met 423.970 km2 ook wel een behoorlijk grote lap grond – ter vergelijking: Nederland telt slechts 41.543 vierkante kilometers, dus The Golden State is 10 x zo groot. Er wonen 40 miljoen mensen, ook ruim twee keer zoveel als dat er kaaskoppen zijn.
Tel daarbij het zonnige en vruchtbare klimaat op én het feit dat Californië van oudsher al dé wietstaat in de VS is, en je snapt dat een legalisering van recreatieve cannabis (in 2018) niet direct betekent dat alle illegale broeders en zusters er pats boem mee kappen. Integendeel.
Slechts in de helft van de gemeenten mag wiet ook echt!
Legale wiet is lang niet in elke gemeente te koop: als de staat wiet legaliseert mag een gemeente nog altijd besluiten geen winkels of kwekerijen binnen hun grenzen toe te staan, en dat doet dus ook bijna de helft van de 58 zogeheten counties. Prettig voor de zwarte markt, zo’n verbod.
Wat de illegale kwekers en dealers nog meer in de kaart speelt is de prijs. Als je geen enkele belasting hoeft te betalen scheelt dat een slok op de borrel, en juist in Californië is de belastingdruk voor legale cannabisondernemers gigantisch. Tel daarbij nog een waar oerwoud aan officiële regels en zeer strenge eisen bij op en je begrijpt waarom de zwarte wietmarkt er zo blijft floreren.
En dan noemen we de nabijheid van kartelparadijs en ’s werelds narcostaat nr.1 Mexico – en de vele miljoenen Spaanstalige arbeidsmigranten in Californië – nog niet eens…
LEES OOK: Politie Californië pikt voor $1,2 miljard wiet van drugskartels
Noodzaak of werkverschaffing
Die gigantische illegale markt houdt natuurlijk ook nog eens een leger aan overheidsambtenaren met de voetjes van het bureau. Werkverschaffing zo je wil, want het is – net als op kleinere schaal hier bij ons in de polders – natuurlijk een voortdurend kat-en-muis spel tussen aanbieders en afpakkers.
Opmerkelijk feit is dat er volgens het Department of Justice’s Campaign Against Marijuana Planting program – een verschuiving plaatsvindt met illegale wietteelt. In 2018 groeide naar schatting 80% van de illegale dames op federaal overheidsland en slechts 20% op privéland. In 2021, dus slechts drie jaar later, vindt nog maar 30% van de illegale wietteelt op publiek land plaats. Een verklaring geven ze niet, maar het zal wel iets met de (af)pakkans van doen hebben gokken wij.
Aan één van die afpakinstanties die met belastinggeld worden onderhouden, geven we vandaag extra aandacht: The California Department of Fish and Wildlife (CDFW). Zoals elke zichzelf respecterende overheidsdienst komt ook het CDFW met jaarcijfertjes, zodat het volk kan zien dat er gewerkt wordt en zodat de politiek het budget voor de volgende ronde (eerder) zal goedkeuren. Zo werkt dat in de war on drugs nu eenmaal.LEES OOK: Californië sloopt ‘meest uitgebreide illegale wietplantage ooit’
Indrukwekkende maar even zinloze resultaten
De harde cijfertjes van de vis- en natuur jongens over 2021 dan, een van de vele diensten die zich klaarblijkelijk graag met cannabis bezighouden. Gedurende de ‘enforcement operations’ van de CDFW zijn vorig jaar deze resultaten geboekt:
- 1.179.340 kilo wietplanten
- 221.022 kilo wiettoppen
- 404 illegale wateraftappunten
- 1.125 arrestatiebevelen
- 794 in beslag genomen vuurwapens
Indrukwekkend maar even goed volkomen zinloos plantengeweld. Deden die gasten dan ook nog wat goeds voor het welzijn van gans het volk, misschien?
Jazeker, er werd door de vis- en wilde natuurclub ook nog 14.619 kilo TRASH (vuilnis) van de illegale plantages verwijderd.