(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

THC-percentages, ze worden vaak gebruikt in de marketing voor bepaalde wietsoorten, en ook de overheid en sommige wetenschappers denken dat het THC-gehalte heel belangrijk is. Een top wiet met meer dan 15% THC wordt in hun ogen op wonderlijke wijze ineens een harddrug. Maar wat zegt alleen een THC-percentage nou eigenlijk?

Cijfers spreken niet altijd voor zich

THC-percentages, natuurlijk, ze worden door zadenbedrijven ook voor de marketing ingezet. Vaak vermelden wij de THC-percentages van besproken wietsoorten hier op CNNBS zelf ook. Maar de waarheid over THC-gehaltes is eigenlijk dat het een niet zoveel zeggend getal is als men denkt.

Ten eerste is het – net als het oogstgewicht of de hoogte van een bepaalde soort – heel erg afhankelijk van wat de kweker met een wietzaadje doet.

Maar je wordt ook niet altijd automatisch veel stoneder of higher van een soort met meer THC, het effect van wiet ligt veel complexer dan alleen de hoeveelheid THC en wordt bepaald door een combinatie van de vele stoffen in wiet of hasj.

thc2

Close-up van de trichomen op een wiettop

Prohibitionisten en THC-percentages

De THC-percentages worden helaas niet alleen gebruikt om wietsoorten aan te prijzen. Prohibitionisten – mensen die graag cannabis verbieden – gebruiken de cijfers ook om aan te geven hoe sterk de wiet van tegenwoordig is. Ze roepen maar al te graag dat het niet meer te vergelijken is met de wiet van vroeger en dat het eigenlijk een onvervalste harddrug is.

Hoewel de nederwiet van tegenwoordig een stuk beter is dan de Thai-stickies uit de jaren zeventig blijft het natuurlijk altijd nog softdrugs. Harddrugs wordt het niet. Voordat de  Hollandse wiet in onze coffeeshops opkwam, rookten blowers trouwens veel liever hasj met THC-percentages die ook toen vermoedelijk boven de 15 uitkwamen. En zaten de coffeeshops vroeger daarmee vol met harddrugsgebruikers? Nee hoor.

Het is zeker niet alleen THC die bepaalt hoe een wietje werkt, ook andere cannabinoïden en terpenen (smaak- en geurstoffen) spelen hierin een rol… [foto: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

CBD en terpenen

Het effect van wiet is niet alleen afhankelijk van een THC-percentage. In cannabis zitten naar schatting 80 tot 120 werkzame stoffen. Door onderzoeken komt men er steeds meer achter wat deze stoffen, cannabinoïden geheten, precies zijn en doen. Zo is het bijvoorbeeld bekend dat CBD, de tweede belangrijkste stof in wiet, de werking van THC weer enigszins dempt. Een soort met veel THC maar ook aardig wat CBD, kan daardoor minder sterk zijn dan een soort met minder THC, snappie?

Terpenen zijn de geur- en smaakstoffen in wiet en die zijn ook van invloed op het effect van THC. In tegenstelling tot CBD, versterken terpenen het effect van THC juist. David Watson van HortaPharm, een onderzoeksbedrijf in Amsterdam dat onderzoek doet in cannabiswetenschappen en cannabis therapieën, had al langer het vermoeden dat terpenen het effect van THC versterkten. Rond 1999 besloot hij deze veronderstelling te testen. Hij vergeleek een concentraat dat nagenoeg 100% THC bevatte, met een concentraat met minder THC maar waar kunstmatig terpenen aan toegevoegd waren. Het met terpenen behandelde concentraat was potenter dan de pure THC.

Sterke wiet vs. alcohol

Uiteraard zijn de hedendaagse wietsoorten door modernere kweektechnieken en zaadveredeling beter, potenter en smaakvoller geworden. En ja, er zij hele sterke wietsoorten! Die moet je niet de hele dag roken, dat is niet goed voor je. Maar de hele dag sterke drank drinken ook niet, maar daarvan snapt iedereen trouwens dat je gewoon minder wodka drinkt dan bijvoorbeeld fluitjes bier.

Je kunt trouwens veel beter sterke cannabis gebruiken dan gaan comazuipen zoals veel jongeren en Britten  iets te vaak doen. Alcohol is een gif, het maakt agressief en laat mensen domme dingen doen. Er is geen andere drug die je denkvermogen zo snel uitschakelt, het is een drug die black-outs veroorzaakt, mensen weten een dag later niet meer wat ze precies hebben gedaan. Er is geen enkele andere drug die dat doet, en sterke nederwiet al helemaal niet…

[openingsfoto:  271 EAK MOTO/Shutterstock]
(advertentie)