(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week was rapper en cannabis-icoon Snoop Dogg te gast op de zakelijke conferentie ‘C2 Montreal’ in Canada. Op de vraag van een reporter wat hij er van vindt dat in de Canadese provincie Quebec alleen de lokale overheid cannabis mag gaan verkopen na legalisering, antwoordde Snoop: “Give ‘em time. Give ‘em time. There’s a start. You have to start from somewhere. Give ‘em time.”

Snoop Dogg en het VOC

Daarmee bewees Calvin Cordozar Broadus Jr. – zijn echte naam – dat hij goed weet hoe beleidsontwikkeling en politiek werken. Natuurlijk is het verre van ideaal als de staat een monopolie heeft op de verkoop van cannabis. Maar dat is nog altijd beter dan een volledig verbod. En het is inderdaad een begin, een eerste stap in de goede richting.

Als burger, ondernemer en activist kun je grofweg op twee manieren reageren op zo’n stap. Of je roept dat het nog lang niet genoeg is en een belachelijke oplossing. Of je juicht de richting toe en geeft opbouwende kritiek die bedoeld is om het beleid zo snel mogelijk (verder) te verbeteren. Snoop Dogg en het VOC kiezen doorgaans voor de tweede optie, al gaat dat – bij ons – niet zonder slag of stoot. Doede de Jong, die de maandelijkse VOC-vergadering leidt sinds het overlijden van Joep Oomen, zorgt er wel voor dat we ons niet verliezen in “mist”, zoals hij het noemt.

Wiet is ook maar een plant

Voor Doede is cannabis eerst en vooral een plant, zoals boerenkool of een tomatenplant. De overheid zou cannabis als zodanig moeten behandelen, vindt hij. Je mag zoveel cannabisplanten kweken als je zelf wil, maar als je cannabis wil verkopen moet je naar de Kamer van Koophandel, belasting betalen etc. Simpel. Ik ben het volledig met Doede eens dat zijn visie, ‘Het Doede Model’, het einddoel moet zijn van het VOC: opheffing van het verbod. Waar we het soms niet over eens zijn, is de beste strategie om dat einddoel te bereiken.

En zo hoort het ook; discussie en tegenspraak houden ons scherp en op koers. Mede daarom zijn de VOC-vergaderingen altijd toegankelijk voor geïnteresseerden: wij verwelkomen nieuwe informatie, nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven. Waar we geen behoefte aan hebben is cynisme en doemdenken. Niets makkelijker en vrijblijvender dan cynisch alles afkraken en niets of niemand vertrouwen.

Prachtig om te zien hoe op Cannabis Bevrijdingsdag activisten, ondernemers, kwekers, wetenschappers, patiënten en “gewone blowers” samen komen

We blijven dus positief, soms tegen de klippen op, en we blijven inzetten op verbinding. Dat laatste is het meest zichtbaar op Cannabis Bevrijdingsdag, het gratis protestival van het VOC. Het is elk jaar weer prachtig om te zien hoe op deze dag activisten, ondernemers, kwekers, wetenschappers, patiënten en “gewone blowers” samen komen en hoe er nieuwe vriendschappen en samenwerkingen ontstaan.

Het is een hels karwei om het allemaal georganiseerd en gefinancierd te krijgen, maar het is tegelijk een probaat middel tegen cynisme en doemdenken. De cannabiscultuur leeft en groeit als nooit tevoren, de donkerste dagen van het cannabisverbod zijn voorbij. De legaliseringstrein is niet meer te stoppen.

Van bier naar wiet

Dat denkt ook Chris Burggraeve, een van de eerste Belgische investeerders in de Amerikaanse cannabisindustrie. Burggraeve is niet zomaar een Belg: hij was jarenlang marketingdirecteur bij Coca-Cola België en later bij AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld. Het tijdschrift Knack publiceerde deze week een interview met hem onder de kop ‘België zál cannabis legaliseren. Het is alleen een kwestie van tijd’. Burggraeve: “Het is een internationale trend: België kan die niet stoppen.” Precies. En Nederland ook niet.

(advertentie)