- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
DEA-agenten naar de wiethandel
Ha, wie had dat ooit kunnen denken. De stoere drugsbestrijders van de Amerikaanse overheidsdienst DEA zijn na de legalisering in Colorado en binnenkort ook Washington, veelgevraagd als medewerker bij… cannabisbedrijven!
De legale wiethandel is vanaf dag 1, afgelopen Nieuwjaarsdag, booming business. Beurskoersen van cannabisbedrijven exploderen, de wietshops weten van gekkigheid niet waar ze wiet vandaan moeten halen. En nou heeft president Obama ook nog gezegd dat hij legalisering een uitdaging van formaat noemt. Maar een van de mooiste effecten, vinden wij, is dat de voormalige aartsvijanden van de wietwereld, de agenten van de Drug Enforcement Administration, in dienst treden van cannabisondernemingen!
Enorme potentie wiethandel
Iedereen, voor- en tegenstanders zien de enorme potentie van de legale wiethandel wel in. Doordat de wetten van de individuele staten die wiet gelegaliseerd hebben en de landelijke overheid echter nog geenszins hetzelfde zijn, is er behoefte aan adviseurs met gedegen kennis van de wetgeving omtrent drugs. Inderdaad, DEA-mensen bijvoorbeeld.
De voormalige agenten gaan onder meer aan de slag bij professionele bemiddelaars, die potentiële investeerders in contact brengen met wietbedrijven die investeringen zoeken. Enkele opvallende voorbeelden van beroemdheden die in marihuana willen investeren, zijn de Republikein (!) Steve Katz, afgevaardigde van de New York State Assembly en Joby Pritzker, wiens familie de fameuze Hyatt Hotels exploiteert.
Complicaties bij investeren
De financiële waakhond in de VS, The Financial Industry Regulatory Authority, waarschuwde recent nog voor complicaties bij investeringen in wiet. Zo moeten zakenmensen uitkijken voor frauduleuze mede-investeerders. Ook wordt er gewaarschuwd dat ze chantabel kunnen worden gemaakt in ‘een dynamische omgeving’. Als antwoord op de onduidelijkheid in regelgeving huren de cannabisbedrijven en investeringsbemiddelaars dus graag experts in die goed op de hoogte zijn van de wet.
Een van die voormalige agenten werkt nu voor een particuliere investeerdersbedrijf. “Ik zie dit als een geweldige kans om deel uit te maken van het team dat helpt om deze industrie te creëren. Ik heb niet het gevoel dat ik nu naar de ‘andere kant’ ben overgelopen!” Volgens advocaten zit de waarde van deze adviseurs er in dat ze het bedrijf vrijwaren van activiteiten die bij de federale overheid de rode vlag hijsen.
Straatprijs lager dan van legale wiet
Economen zien nog een obstakel voor succes: het gedrag van kopers en verkopers van marihuana dat strijdig is met nationale drugs- en belastingwetten. Colorado heft 15 procent belasting op de groothandel en 10 procent BTW op wiettransacties. Daardoor ligt de legale prijs van een ounce (28,35 gram) cannabis op 400 dollar. De straatprijs van illegale wiet is met 156 tot 250 dollar een stuk goedkoper, aldus data van Narcotic News.
(advertentie)