- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Denk hieraan bij het kweken in een kweektent
Met een kweektent haal je heel snel en voordelig een binnentuin voor je eigen wietplanten in huis. Kweektenten zijn in diverse formaten verkrijgbaar en al voorzien van de benodigde openingen op de juiste plaats. Ideaal dus voor een paar gedoogde wietplanten, maar toch zijn er wel wel wat dingen om op te letten als je in een kweektent aan de slag gaat.
Het hele jaar door je eigen cannabis kweken, dat kan in Nederland alleen binnen. Ongeveer rond de eeuwwisseling kwamen daarvoor de snel op te zetten kweektenten op de markt. Hiermee hoefde je je huis niet meer te verbouwen voor je eigen voorraadje groene groenten.
De meestal zwarte en vierkante tenten werden al snel heel erg populair en zijn dat vandaag de dag eigenlijk nog steeds. En niet alleen onder wietkwekers trouwens, want ook onder kwekers van peperplanten zijn tenten populair.
De beste plaats voor een kweektent
Voordat je echter een kweektent bestelt, is het aan te raden om je eerst het een en ander af te vragen en goed te plannen. Begin daarvoor allereerst met het kiezen van de plek voor je kweektent. Hij moet daar om te beginnen natuurlijk wel passen maar dat is niet het enige. Een goede plaats voor je kweektent moet namelijk ook aan een paar cruciale voorwaarden voloen.
Om te beginnen moet er een stroomvoorziening, oftewel een stopcontact aanwezig zijn. Omdat je hier minimaal een kweeklamp, ventilator en afzuiger op gaat aansluiten, is het belangrijk dat de stroomgroep van dit stopcontact voldoende capaciteit heeft. Afhankelijk van het Wattage van met name de lamp, wil je misschien eerst een aparte groep voor je kweektent laten maken. Het is natuurlijk niet handig als je stop er steeds uitvliegt, omdat er ook een wasmachine, droger en zonnebank op dezelfde groep aangesloten is.
Naast een goede stroomvoorziening is het ook handig dat je kweektent goed bereikbaar is, en dat er een kraan in de buurt is om water te kunnen halen. Tenslotte hebben wietplanten ook verse lucht nodig, en moet warme gebruikte lucht kunnen ontsnappen. Een ruimte met een raam dat je op een kier open kunt laten staan of luchtrooster is daarom ideaal.
Bij het kweken zul je af en toe weleens wat knoeien met aarde of voedingswater, dus let er ook op dat je kweektent niet op een duur Perzisch tapijt of hardhouten vloer zet.
Het formaat van je kweektent
Zogezegd zijn kweektenten er in vele maten. Van 40 bij 40 centimeter tot zelfs 4 bij 6 meter als het moet. Om te beginnen moet een kweektent genoeg ruimte en hoogte bieden voor je planten en je kweeklamp. Maar daarnaast is het ook handig als je naast de kweektent nog wat ruimte over hebt in de ruimte waar die staat.
Deze ruimte heb je namelijk nodig om plantenvoeding, emmers, potten, rekken en andere kweekspullen te herbergen, maar ook om zelf nog te kunnen lopen en werkzaamheden uit te voeren. Mocht je een keer een plant uit de tent moeten nemen, dan is het handig als daar ook genoeg ruimte voor is.
Bedenk in verband met de hoogte van je kweektent, ook vooraf welke kweeklamp je in de tent gaat gebruiken. Verschillende kweeklampen moeten namelijk op verschillende hoogtes boven de planten gehangen worden. Een 600 Watt HPS lamp heeft bijvoorbeeld zo’n 60 centimeter hoogte nodig, terwijl een LED kweeklamp misschien maar een centimeter of 30 nodig heeft.
Overweeg een tweede kweektent
Als je toch aan het plannen bent, overweeg dan meteen een tweede, kleinere kweektent. Een tweede tent heeft namelijk vele mogelijkheden. Ten eerste zou je de tweede kweektent kunnen gebruiken om te drogen, zodat je in je grootste kweektent verder kunt kweken terwijl de oogst te drogen hangt. Maar een tweede kweektent kun je ook gebruiken als voorgroeitent, of om stekken en/of moederplanten in te kweken. Zo kun je je grootste kweektent reserveren voor de bloeifase, en veel vaker per jaar oogsten.
Ga voor degelijke kwaliteit
Als het over kweektenten gaat valt er een hoop te kiezen, en niet alle kweektenten zijn van dezelfde kwaliteit. Als het mogelijk is, controleer dan persoonlijk of de materialen sterk genoeg zijn, en check vooral ook de ritsen en het frame. Hoewel moderne kweeklampen ook weer niet enorm zwaar zijn, zou het frame toch sterk moeten aanvoelen. Let ook op de stiksels en de kwaliteit van het tentdoek.
Naast de kwaliteit is het ook belangrijk dat de kweektent genoeg doorvoermogelijkheden heeft. Natuurlijk voor de aanvoer en afvoerkanalen maar bijvoorbeeld ook voor kabels en slangen. Hoe meer opties je hebt, hoe gemakkelijker het uiteindelijk is om je tent aan te sluiten en in te richten.
Gebruik een passende kweeklamp
We hadden het al even aangegeven maar je kweektent en je kweeklamp moeten goed op elkaar aansluiten. Dat geldt niet alleen voor het formaat van beide producten, maar let ook op de koelmogelijkheden bijvoorbeeld. En natuurlijk of de lamp in staat is om de tent goed te belichten.
In een onderbelichte kweektent zul je namelijk nooit een maximale oogst halen. Maar als er te veel licht hangt, dan zorgt dat voor te veel lichtdruk, te veel hitte en dat kan planten beschadigen en zelfs het einde ervan betekenen. Lees hier nog eens hoe je aan de hand van de oppervlakte van de kweektent het optimale Wattage van een lamp kiest.
Lees de instructies
Als je een kweektent gaat opzetten, doe dat dan niet gehaast maar lees eerst even de handleiding en voorkom onnodige irritaties. Een kweektent kun je in je eentje opzetten maar het gaat makkelijker met een paar extra handjes.
Koop een hygrometer, en wat extra haken
Als je toch in het tuincentrum bent, of online aan het bestellen, bestel of koop dan meteen een hygro/temperatuurmeter want die ga je zeker nodig hebben. Het klimaat in je kweektent is namelijk erg belangrijk voor het succes van je kweek. Met een min/max thermo/hygrometer kun je de luchtvochtigheid en de temperatuur in je kweektent meten en zonodig aanpassingen doen. Een min/max thermo/hygrometer onthoudt daarbij ook meteen de laagste en de hoogste temperatuur en luchtvochtigheid.
Het is tenslotte ook handig om wat extra haken mee te nemen om spullen aan op te hangen. Deze haak je eenvoudig over de buizen van het frame, en zijn handig om bijvoorbeeld meters, kabels, lampen en andere apparatuur aan op te hangen.
(advertentie)