- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Details over wietexperiment stemmen droevig
Er worden steeds meer details bekendgemaakt over het kabinetsplan om te gaan experimenteren met de wietteelt in 6 tot 10 Nederlandse gemeenten. En hoe meer wij ervan vernemen, hoe minder vrolijk we er van worden. Zo staat al bij voorbaat vast dat we na de 4 jaar durende teeltproef terug gaan naar de huidige (krankzinnige en hypocriete) situatie, ongeacht het resultaat. Ook komt er een ‘ontmoedigingscampagne’ vanuit de overheid, omdat we vooral niét moeten gaan denken dat cannabisgebruik normaal is.
Christelijke partijen saboteren wietexperiment
De Volkskrant opent maandag met het concept voor de ‘Wet uniform experiment gesloten coffeeshopketen’, dat voor advies naar o.a. gemeenten, politie en Openbaar Ministerie is gestuurd. Onder de niet mis te verstane kop ‘Experiment legale wiet legt nadruk op risico’s’ leren we meer over de kabinetsplannen. En dat stemt zoals gezegd allerminst vrolijk.
De invloed van de christelijke coalitiepartijen is duidelijk merkbaar in de plannen, waarbij je dus ook kunt concluderen dat D66 – vorig jaar om deze tijd nog bejubeld omdat ze de ‘wietwet’ door de Tweede Kamer wisten te loodsen – zich opnieuw geweldig heeft laten naaien (net als bij de afschaffing van het referendum).
Landelijke risicocampagne en voorlichting in shops
Om te beginnen dus die nadruk op de gezondheidsrisico’s waarover De Volkskrant rept. ‘Er komt een landelijke voorlichtingscampagne over de risico’s van wietgebruik, tegelijk met de introductie van legale wiet. Zo wil de regering voorkomen dat het experiment met legale wiet cannabisgebruik normaliseert’, lezen we.
Ook op de verpakkingen van de legale wiet komen waarschuwingen zoals we die kennen van sigaretten. Dat er jaarlijks tienduizenden Nederlanders sterven aan tabak en nul aan cannabis, doet blijkbaar niet ter zake. Het zal er dus bepaald niet gezellig op worden binnen de muren van deelnemende coffeeshops – stel je anders maar eens voor hoe het zou zijn als je bij elk biertje dat je in de kroeg bestelt te horen/lezen krijgt hoe slecht alcohol wel niet is voor de gezondheid van de gebruiker…
Na experiment terug naar huidige situatie
Ook uit de duur en het gegarandeerde einde van het experiment blijkt dat het weinig serieus moet worden genomen dit plan. Iedereen van links tot rechts is het er immers wel over eens dat de huidige situatie – dus met legale verkoop en illegale inkoop van wiet en hasj – compleet krankzinnig en uiterst schizofreen is. Toch staat nu al vast dat we na 4 jaar experiment sowieso terugkeren – via een ‘afbouwfase’ van 6 maanden’ – naar de situatie van vóór het experiment.
Tja, dat is net zoiets als een doodzieke patiënt een paar jaar een veelbelovend experimenteel medicijn geven om het hem daarna weer af te pakken… Elk normaal mens zou bij gebleken succes vooral dóórgaan, maar zo werkt het dus niet bij de moralisten van CDA en ChristenUnie in het kabinet Rutte III. En Rutte zelf is ook bepaald geen helder licht als het om cannabiskennis van zaken gaat. Ofwel, D66 heeft zich weer geweldig laten piepelen hier.
Overigens vergt de voorbereiding van het experiment nog minstens anderhalf jaar, zodat we op zijn vroegst eind 2019 beginnen maar waarschijnlijk pas in 2020…
Gebrek aan vakkennis
In De Volkskrant levert hoogleraar criminologie en oud-politieman Cyrille Fijnaut – ook bepaald geen vriend van cannabis te noemen trouwens – kritiek op de kabinetsplannen. Om te beginnen zit er weinig vakkennis in de adviescommissie om een dergelijk experiment uit te voeren, en dat zijn we met hem eens. Als je geen enkele partij uit de cannabisbranche zelf aan tafel hebt zitten, houdt het snel op.
Ook vindt Fijnaut het ‘bijzonder eigenaardig’ dat de coffeeshops het vehikel zijn om de legale wiet aan de man te brengen. ‘Die heeft men in de voorbije decennia laten verworden tot commerciële (export)bedrijven en zij worden nu opeens, wellicht tegen hun zin, gedwongen tot winkelnering bij bepaalde productiebedrijven. Waarom wordt niet een apart distributiecircuit opgezet voor de verkoop van de onder staatstoezicht geteelde wiet?’
Coffeeshops zijn de pineut
Even los van het feit dat Fijnaut met dat ‘(export)bedrijven’ volkomen uit zijn nek lult (hij haalt waarschijnlijk broodkwekers en coffeeshops door elkaar hier), zijn we het ook hier met hem eens.
Als je als coffeeshop de pech hebt om in een gemeente te zitten die mee gaat doen aan dit legale wietexperiment kan je er vrij zeker van zijn dat je in rap tempo (4 jaar dus) het merendeel van je klanten (die geen zin hebben in risicogezeik en wél zin wellicht in een stukje Marokkaanse hasj dat er niet meer is), al je huidige wiettelers én derhalve dus je (nu nog) gezonde businessmodel verspeelt…