- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Deze foto kost wiettelers – misschien letterlijk – de kop
Een keiharde straf dreigt voor een Amerikaan en zijn twee Myanmarese metgezellen die verantwoordelijk zijn voor een wietplantage van 8 hectare in Myanmar (voorheen Birma). En wellicht was het ook niet zo slim om activistische foto’s daarvan te verspreiden op Facebook, als je weet dat zowel medicinale als recreatieve wiet streng verboden zijn in het Aziatische land.
Acht hectare verboden wiet
Hoewel de wereld razendsnel verandert ten aanzien van cannabis – ten goede bedoelen we dan natuurlijk – is het nog lang niet overal feest. Neem Myanmar of Birma in zuidoost-Azië. Daar moeten ze weinig hebben van groene revoluties, wietolie en thuisteelt. Laat staan van een veld wiet met een omvang van acht hectare, zoals dat van de 63-jarige Amerikaan John Fredric Todoroki en zijn lokale medekwekers U Shein Latt (37) en Ma Shun Le Myat Noe (23).
Vorige maandag belandden ze alledrie in de gevangenis van Ngazun, op beschuldiging van drugsdelicten waarop zelfs de doodstraf kan volgen in Myanmar. De arrestatie werd woensdag bekendgemaakt door het Myanmar Central Committee for Drug Abuse Control, dat tevens verklaarde nog op zoek te zijn naar een tweede Amerikaan: Alexander Skemp Todoroki (49). Wellicht een familielied van de hoofdverdachte, maar dat is niet verder verduidelijkt door de autoriteiten.
Facebook-fuck
Maar toch. De hele vervelende bal kwam pas aan het rollen doordat er foto’s van de illegale wietplantage verschenen op Facebook. Foto’s als deze:
De foto’s staan op de pagina van de pro-wiet activisten van Mahar Legalization Movement Myanmar ook nog, dus das extra wrang allemaal.
Politie kijkt ook Facebook
Nadat deze activisten de foto’s op Facebook publiceerde volgde er al snel een inval van de politie op de als een ‘industrial hemp plantation’ omschreven plantage. De pro-legaliseringsgroep prees de operatie en zei dat het precies dit soort buitenlandse investeringen in de landbouw zijn die Myanmar – 53 miljoen inwoners – nodig heeft. Een sympathieke post op sociale media die door duizenden mensen werd bekeken, maar daar zaten helaas ook wat politiemensen tussen…
“Wij kwamen in actie zodra we de post op Facebook zagen”, zegt politieofficier San Win dan ook in een telefonische interview met The New York Times.
Planten, zaden en wiet
Het Central Committee for Drug Abuse Control maakte bekend dat het 350.000 wietplanten, 272 kilo ‘gecultiveerde wiet’, 381 kilo cannabiszaden en chemicaliën in beslag heeft genomen tijdens de inval. De toch wel grote boerderij staat ter plaatse bekend als ‘Mandalay Myotha Industrial Development’.
De gezellige Facebook-kiekjes kunnen verschrikkelijke gevolgen hebben voor de gearresteerde Amerikaan en Birmanen. Ze worden aangeklaagd voor o.a. de productie of distributie van ‘psychotrope substanties’ voor de verkoop, en alleen al daar staat minimaal 15 jaar gevangenisstraf op. Maar het kan ook eindigen in levenslang of zelfs de doodstraf, al naar gelang de richtlijnen die de overheid aangeeft voor de strafzaak.
Daarnaast zijn de drie (en later dus wellicht nog 4) mannen aangeklaagd voor de teelt van narcotica of psychotrope substanties, wat je in Myanmar een straf oplevert van 5 tot 10 jaar cel. Ook drugssmokkel staat op de lijst met beschuldigingen en daar staat weer een minimumstraf van 10 jaar op…
Niet stiekem, wel dom
Vreemd aan deze onverkwikkelijke zaak is verder dat de regionale overheid in de Mandalay-regio in augustus juist toestemming had verleend aan Mandalay Myotha Industrial Development om ‘medicinale hennep’ te verbouwen. Een woordvoerder van het bedrijf verklaart dat de drie arrestanten voor het bedrijf hebben gewerkt.
Volgens de activisten van Mahar Legalization Movement Myanmar zijn zowel hennep als cannabis weliswaar illegaal in het land, maar men roept de regering op om onderzoek naar het medicinale gebruik ervan toe te staan. Oprichter Aung Say Toe: “Zij (de gearresteerde mannen, red.) kweken niet stiekem. Iedereen kon het zien en dat is ook waarom wij die foto’s konden maken van de plantage.”
Tja, daar heb je helaas bitter weinig aan in de rechtbank als de strop dreigt…
(advertentie)