- Studie: cannabis allereerste gewas dat mensen teelden!
- Column • Hopelijk stemt Florida TEGEN legalisering op 5 november
- Veel gestelde vragen over wiet kweken met CO2
- Kijktip! TV-programma Zembla over de wietoplichters van Juicy Fields
- Amerika & Europa verenigd in Sweet Bourbon Auto Kush
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#8)
Dieven: wanneer, wat en waarom?
In een binnenkweeksituatie heb je te maken met een beperkte hoeveelheid licht dat meestal van boven recht op de planten schijnt. Daarom moeten binnenkwekers zo efficiënt mogelijk met dit kostbare licht om gaan. Dieven is daarvoor altijd een goede kweektechniek.
Dieven is het wegsnoeien van de vele kleine topjes die onderaan de plant groeien. Deze topjes groeien zelden uit tot grote toppen en leveren je vooral veel knipwerk op. Ze nemen daarentegen wel kostbare energie weg van de toppen die er wel toe doen. Door ze rond de tweede week in de bloeifase (de tweede week op 12/12) weg te snoeien ontwikkelen de hoofdtoppen zich optimaal en heb je aan het einde van de bloeifase geen popcorn te knippen.
Secundaire zijtakjes
Het is belangrijk dat je weet wat je weg moet knippen en wat niet. Volg voor een goede selectie van te dieven topjes de hoofdstam en de zijtakken die daaruit groeien. Waarschijnlijk groeien er behoorlijk wat takken uit de hoofdstam en ook behoorlijk wat kleine takjes uit deze zijtakken. Deze laatste secundaire zijtakjes (zijtakken uit de zijtakken) kun je tot op een derde deel van de totale planthoogte vanaf de grond wegsnoeien. Onderaan de hoofdstam groeien misschien ook direct wat kleine zijtakjes, deze mogen ook weg.
Het doel van het dieven is om de energie van de plant te sturen. Wanneer je wietplant toppen moet produceren op iedere mogelijke locatie zal de algehele topontwikkeling verminderen door de energiespreiding. Door de kleinste topjes onder aan de plant te verwijderen, sturen we aan op een grotere energiestroom naar boven, waar de hoofdtoppen zitten en het meeste licht valt.
Een voorbeeld van een secundair zijtakje van een zijtak die weg gesnoeid mag worden. Het is het gemakkelijkst om de secundaire zijtakjes per zijtak weg te knippen. Je raakt anders gemakkelijk de weg kwijt, vooral wanneer je planten wat groter zijn.
Een goede vuistregel is om ongeveer een derde deel van de onderkant van de plant te bewerken. Afhankelijk van het formaat van de planten laatje 3 tot 4 secundaire zijtakjes aan de ovenkant van iedere zijtak zitten. Je kunt ook experimenteren en zelfs alle secundaire zijtakjes wegsnoeien zodat je alleen nog hoofdtoppen overhoudt. Deze hoofdtoppen krijgen nu veel meer ruimte en energie en kunnen zich beter ontwikkelen doordat er ook een betere luchtstroom langs kan. Je verkleint hiermee ook de kans op toprot en licht kan dieper doordringen in de plant.
- Dieven doe je twee weken nadat je het lichtregime op 12/12 hebt gezet
- Snoei secundaire zijtakjes tot ongeveer 1/3 deel van de planthoogte aan de onderkant
- Knip zo dicht mogelijk bij de tak waaraan de secundaire tak groeit