- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#1)
Jazeker, je leest het goed; we hebben weer een hele nieuwe en bovendien bijzondere kweekronde voor je om te volgen. Dima, die je misschien kent van de buitenwiet test, is namelijk aan de slag gegaan met onze eigen Mohammed in de Minigrow One. Een high tech kweekkast van zo’n 40 bij 40 bij 80 cm klein. Of groot natuurlijk, het is maar hoe je het ziet…
Hallo en welkom bij mijn eerste eigen kweekserie op CNNBS. Ik ben Dima en wellicht heb je mijn verslagen al eens langs zien komen bij de buitenwiet test van 2024. Ik heb ook al een paar reels op Instagram gepost van de kweek waar ik in deze serie verslag van doe, en misschien heb je die ook wel gezien.
Voor ik met het verslag begin zal ik mezelf even voorstellen. Mijn fascinatie voor cannabis begon in de jaren ’90, toen ik d’r al af en toe eentje opstak. Dat niet alleen maar in die periode probeerde ik ook al wat planten te kweken, met de middelen die we toen voorhanden hadden. Dit liep al snel uit de klauwen, en resulteerde in een behoorlijke ruimte met planten in mijn huis.
Met het besef dat dat eigenlijk niet de bedoeling was van de hobby, en het natuurlijk ook enige risico’s met zich meebracht liet ik het daarna even voor wat het was. Ik was ook al een jonge vader in de beginjaren van het nieuwe millennium.
Een aantal jaren geleden kreeg ik de kriebels echter opnieuw. Ik vond het belachelijk eigenlijk dat ik niet gewoon mijn eigen plantje mag kweken, en vroeg me steeds sterker af waarom ik het niet gewoon toch zou doen. Uiteindelijk heb ik toen buiten in de tuin een paar autoflowers neergezet, en ik was natuurlijk direct weer verkocht.
Mijn groene vingers begonnen steeds harder te kriebelen, en nog voor de eerste herfstbladeren van de bomen vielen, had ik een op maat gemaakte kweekkast. Deze was voorzien van alle gemakken, en kant en klaar om mijn hobby eindelijk weer voort te zetten.
Kweken in de Minigrow One
Deze keer stelde ik mezelf wel de voorwaarde dat het niet te groot mocht worden én bovendien helemaal veilig moest zijn. De op maat gemaakte kweekkast waar ik het over had, is dan ook de Minigrow One. Ik had hem al een tijd op het oog, en nu ben ik eindelijk een trotse eigenaar van deze kleine maar geavanceerde kweekkast.
Eenmaal binnen zocht ik een mooi plekje in de huiskamer voor de kweekkast. Ik installeerde hem en heb alle functies eerst eens uitgebreid uitgetest. Ik was erg onder de indruk. Met een handige touch screen interface kun je allerlei voorgeprogrammeerde schema’s instellen. Dat niet alleen maar het lichtspectrum en dag- en nachtschema en zelfs de afzuiging is allemaal via het display in te stellen. Een superding!
De kleine kweekkast is nog eens fluisterstil ook, en je hoort werkelijk helemaal niets! Ik miste alleen wel een ventilatortje om de lucht in het kastje gericht in beweging te houden. Op de website was de op maat gemaakte fan helaas uitverkocht, maar met een beetje fantasie vond ik eigenlijk nog een betere oplossing. Ik monteerde een 80 mm USB-fan met 3 snelheden op een telefoonklem die alle kanten op kan draaien.
Met de zuignap van de telefoonhouder kan ik de fan nu overal in de kast bevestigen waar ik maar wil. En daarmee was de kast helemaal klaar voor gebruik.
Mohammed in de batmix
Met de Minigrow klaar voor gebruik was het tijd voor het plan van aanpak. Aangezien de plant zo laag mogelijk moet blijven ging ik voor een indica strain. Op uitnodiging van CNNBS is dat uiteindelijk de Mohammed geworden. Ik vond het verder belangrijk dat de plant zo biologisch mogelijk zou opgroeien. Dit heeft na wat wikken, wegen en bestellen tot het volgende lijstje geleid.
- Kweekruimte: Minigrow One kweekkast
- Wietsoort: Mohammed gefeminiseerd uit zaad
- Pot: Vierkante 7 liter plantenpot met onderschaal
- Bodem: Plagron batmix
- Voeding: bloedmeel (N), beendermeel (P), lavameel, Atami VGN voeding (voor later), Canna bio rhizotonic
- Toevoegingen: Mycorrhiza mix, Biobizz Bio PH-min
- (Meet)apparatuur: Aquamaster P110 combo pen, 3-speed 80 mm computerfan, telefoonklem met zuignap
Tijd om te ontkiemen
Hiermee kan het feest beginnen, en kan ik hopelijk over een week of 12 mooie toppen gaan oogsten. Ontkiemen dus, en dat doe ik in een nat koffiefilter. Deze methode werkt bij mij altijd goed, en ook deze keer liet het zaadje binnen 48 uur z’n penworteltje zien.
Vervolgens heb ik een klein stekbakje gevuld met zaai- en stekgrond, gemengd met wat mycorrhiza en het ontkiemde zaadje een halve centimeter diep gezaaid en weggezet in een warme propagator. Na 2 dagen kwam ze boven de grond kijken, en heb ik haar verplaatst naar de Minigrow.
Om het licht niet direct op volle kracht te laten schijnen op de kwetsbare zaailing, heb ik in het menu het rode lichtspectrum uitgeschakeld en het groeischema 18/6 ingeschakeld. Omdat de Minigrow automatisch de temperatuur en dus ook de luchtvochtigheid corrigeert, heb ik het kleine plantje de eerste dagen afgedekt met een transparant bekertje.
Al snel kwamen de eerste gekartelde blaadjes tevoorschijn. Nu kon ik de ventilator op minimale snelheid op de jonge zaailing richten. Ik wilde de plant natuurlijk zo snel mogelijk trainen, en daarvoor is het belangrijk dat het hoofdstammetje stevig is. Een beetje wind van de ventilator helpt daarbij om de stam snel sterk te maken.
Verpotten, toppen en trainen
Na 8 dagen in het kleine zaaipotje was het tijd om mijn Mohammed naar haar definitieve pot te verplaatsen. Dat is een vierkante plantenpot van kunststof met een inhoud van 7 liter, en gevuld met batmix, lavameel, bloedmeel, beendermeel en wat extra perliet. Zo zal ze de groeifase prima doorkomen, en hoef ik afgezonderd van wat wortelstimulator niets aan het pH-neutrale water toe te voegen.
De dagen erna groeide Mohammed als een speer! Ze kreeg steeds meer mooie groene bladeren, en een typisch bossig uiterlijk wat een indica hoort te hebben. En zo was het al snel tijd om de plant te stimuleren om laag te blijven. Ik heb de plant daarom direct na de derde node getopt, en alle scheuten eronder naar beneden gebonden.
Toppen tellen
Nadat ze zichzelf herpakte en het getopte gedeelte weer iets uitliep, heb ik ook de uitlopers aangepakt en gesupercropt. Dit voelt altijd een beetje tricky vind ik, maar is uiterst effectief. Drie dagen later had ze al haar bladeren alweer mooi omhoog staan, en kon ik ’toppen gaan tellen’.
Ik noem dit zo omdat ik mezelf op een bepaalt moment tijdens de groeifase richt op alle potentiële toppen waarvan ik wil dat de plant tijdens de bloeifase al haar energie in steekt. Wat ik nog kan stimuleren om op de ideale hoogte te komen blijft zitten, en de rest knip ik weg tijdens de eerste ontbladering.
Ik kwam uit op 10 mooie potentiële toppen a.k.a. groeipunten. Het zou toch fantastisch zijn, om uit dit kleine kastje 10 vette toppen wiet te oogsten. Een uitdaging dus!
Door de uiteinden van de lagere scheuten terug te binden, en te verstoppen onder de schutbladeren van de bovensten, stimuleer ik ze op zoek te gaan naar licht en strekken ze wat meer dan de rest. Soms knijp ik het steeltje iets tussen m’n vingers om net even verder te gaan dan dat ze toelaat. Wanneer ze uitgeschoten zijn maak ik ze weer los, en komen ze terug in het bladerdek.
Ik weet niet of dit een naam heeft maar het is een variant op low stress training denk ik. Het werkt in ieder geval super! Vervolgens is de Mohammed lekker doorgegroeid. Precies vier weken na het planten van het plantje had het een mooi egaal bladerdek, met nog genoeg ruimte om te strekken.
De eerste 28 dagen verliepen eigenlijk probleemloos, en Mohammed is klaar voor het bekende bloei-lichtschema van 12 uur licht en 12 uur donker. De plant ziet er mooi groen en kerngezond uit, dus ik concludeer dat ze het prima naar haar zin gehad heeft in de Minigrow One. Ik ben benieuwd hoe ze de preflower fase door komt, en of ze nog veel gaat strekken. Maar daar gaat het tweede deel van deze kweek over, dus wordt vervolgd…
Tot de volgende!
Dima
(advertentie)