- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Discriminatie wietbranche leidt tot cashprobleem (te veel namelijk)
Money makes the world go round, maar wat als de bergen cash geld zich zo hoog opstapelen dat het een behoorlijk linke soep begint te worden? Een probleem waarmee dus niet alleen Amerikaanse cannabis bedrijven worstelen, ook in Nederland worden coffeeshops, zadenbanken en andere wietgerelateerde ondernemers gediscrimineerd door creditcard maatschappijen en PayPal…
Canada rules the world
Eigenlijk wilde ik mijn column schrijven over hoe Canada de grote winnaar is van de War on Drugs. Maar toen ik dit artikel zag op VICE en ook even terug ging zoeken in mijn eigen columns, bleek dat er op zich wel al genoeg aandacht aan het feit besteed is dat Canadese Licensed Producers (LP’s) van medicinale cannabis wel eens de wereldproductie van cannabis op zich kunnen nemen. Wanneer ze op zo’n grote schaal kunnen experimenteren en nu al met andere landen importeer deals sluiten (zelfs met het Europese Kroatië), kan dat er alleen maar toe tot gaan leiden dat zij de wereldmarkt gaan domineren. Niet de VS.
Wiet is cash only business
Maar die Verenigde Staten, of Noord-Amerika in dit geval met Canada erbij gerekend, is niet het onderwerp van deze column. Wel trek ik een gelijkenis met de VS en wat er hier in Nederland speelt.Het is je allicht niet ontgaan als je je een beetje geregeld inleest over cannabis: Amerikaanse cannabis bedrijven kunnen niet met banken werken en zijn dus volledig overgelaten aan cash betalingen. Dat dit voor grote problemen zorgt is duidelijk, helemaal als je ziet wat ze tegenwoordig omzetten in Colorado of een van de andere legale staten.
Maar dat dit ook in Nederland speelt, daar zullen weinig Nederlanders (die niet in de industrie zitten) weet van hebben.
Meer dan alleen coffeeshops
Dat coffeeshops (vroeger maar ook nu) en bankieren een delicate kwestie is, dat lijkt niet meer dan logisch. Immers, de inkoop is illegaal. De cannabis industrie is alleen meer dan coffeeshops. Naast de voedingsproducenten, zijn het toch echt de zadenbanken die het grote geld verdienen.
Om nu je hoop op ooit zelf een coffeeshop te openen weg te gooien en daarvoor in de plaats een zadenbank te openen, daarvoor is het misschien wat te vroeg.
Op sommige cannabis websites zal nog wel het icoontje staan dat je met creditcard kan betalen, maar bij het betalen van je bestelling met credit card word je geweigerd
Want ondanks de vele zadenbanken die ons landje rijk is, is er ondertussen ook al een aantal (grote) spelers vertrokken naar Spanje. Niet per se vanwege het aangenamere klimaat of cannabis wetgeving. Nee, simpelweg omdat ze daar wel met banken weten te werken. Mits ze genoeg omzet (lees: meer dan een miljoen per jaar) draaien, natuurlijk.
Geen creditcard of PayPal
Een Nederlander gaat het niet opvallen. Een Fransman daarentegen – waar de cultuur van het betalen met creditcard er veel meer in zit gebakken – komt van een koude kermis thuis wanneer hij probeert te betalen met creditcard (of paypal) bij een van de kleinere zadenbanken voor juist dat ene speciale soortje.Probeer maar eens bij Nirvana Seeds, Suzy Seeds, High Supplies of Spliff Seeds bijvoorbeeld met creditcard te betalen. Op sommige websites zal nog wel het icoontje staan dat je met creditcard kan betalen, maar bij het betalen van je bestelling met credit card word je geweigerd en tot een andere mogelijkheid moeten overgaan.
Cash problemen in Nederland
Nu kun je je afvragen waarom je zaden zou bestellen met creditcard, helemaal in een land waarin cannabis ten strengste is verboden zoals Frankrijk. Maar dat is niet het punt.
Er heerst een ongelijkenis, waarbij je zelfs moet oppassen dat je niet PayPal betalingen toe laat als zadenbank, want voor je het weet heb je een boete van PayPal aan je broek van 40.000 euro. En je PayPal account wordt bevroren, zo weet ik uit betrouwbare bronnen.
Dus voor je begint te lachen wanneer je de verhalen leest van Amerikaanse bedrijven met hun cash problemen, besef dat het hier in Nederland ook nog niet helemaal geregeld is…