(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Dit gebeurt er als de politie 76 ‘wietplanten’ bij je vindt (#1)

Als gelukkige thuiskweker voor eigen gebruik, heb je je vast weleens afgevraagd wat er zou gebeuren als de politie zou binnenvallen. Het overkwam een van de beste vrienden van onze kweekverslaggever Bio Bertje. Hij had zelfs dubbel pech omdat er op dat moment 76 zaailingen stonden. Natuurlijk allemaal mannetjes en vrouwelijke plantjes door elkaar maar daar houdt de politie uiteraard geen rekening mee. Lang verhaal kort; de vriend van Bio Bertje schreef dit jaar een uitgebreide serie over de gebeurtenissen bij hem thuis tot en met zijn taakstraf bij de reclassering. 

Zelf is Bio Bertje net klaar met de kweek en oogst van zijn top terps. Het was een mooie opbrengst waar hij weer een tijdje mee vooruit kan, dus de kweeklamp mag even uit. In dit en zijn aankomende artikelen laat Bertje daarom een van zijn vrienden aan het woord, over diens ervaring met een inval wegens een medicinale kweektent met zaailingen. 

Hoi, lieve lezers!

In de komende artikelen wil ik een goede vriend van mij aan het woord laten. Hij is een goede vriend van me en gebruikt cannabis net als ikzelf medicinaal tegen chronische pijn. Als patiënt heeft hij ook al jaren officieel een voorschrift van zijn huisarts voor medicinale cannabis.

De soorten van Bedrocan zoals die door de apotheek en op eigen kosten verstrekt worden werken helaas niet afdoende tegen de pijn. En dus ging hij op zoek naar wiet die hem wel zou kunnen helpen. Om de juiste soort te vinden kocht hij verschillende reguliere zaden van welbekende zadenbedrijven, om thuis in een kweektent te kweken.

De inval

Mijn vriend was hier net mee begonnen. Hij had de 80 reguliere zaden ontkiemd en in potjes geplant. Aan de 80 zaden hield hij 76 zaailingen in potjes over (zie de foto’s). De plantjes stonden in zijn kweektent onder LED toen de politie een inval bij hem deed. Zelf was hij op dat moment niet thuis, en op de zaailingen na heeft de politie niets strafbaars gevonden. Er lag dus geen wiet in zijn huis maar wel grote lege potten, zakken met aarde en plantenvoeding.

Omdat mijn vriend met tweedehands spullen kweekte zat er ‘stof op het filter’ en wat aanslag in de lege potten. De politie concludeerde hierdoor direct dat mijn vriend wel meerdere rondes gekweekt moest hebben.

Natuurlijk heeft mijn vriend een advocaat ingehuurd, en samen zijn ze op het politiebureau geweest om een proces verbaal op te maken. Ze legden de hele situatie aan de politie uit en lieten het doktersvoorschrift voor medicinale cannabis zien. Vervolgens heeft mijn vriend meer dan 2,5 jaar moeten wachten, tot het OM klaar was met hun onderzoek.

De 76 ‘wietplanten’ zoals de politie ze bij Bertjes vriend aantrof.

De rechtszaak

Daarna ontving hij een tenlastelegging van de rechtbank. Het OM eiste een ontnemingsvordering van meer dan €30.000,- wegens ‘wederrechtelijk verkregen voordeel‘, omdat ze dachten dat mijn vriend een broodkweker was, die zijn oogst verhandelde. Dat had hij echter nog nooit gedaan, want hij kweekte de wiet alleen voor zichzelf als medicijn.

Uiteindeljk moest hij voor de rechter verschijnen, en kreeg een taakstraf van 40 uur opgelegd. Voor het ‘illegaal’ kweken van cannabis. De ontnemingsvordering werd gelukkig afgewezen. De rechter begreep dat mijn vriend geen broodkweker is, maar zag niet de ‘noodzaak‘ om meer dan 5 planten te groeien.

Door deze gebruikte pot ging justitie uit van meerdere kweekrondes.

Het vonnis

Mijn vriend had volgens de rechter andere middelen moeten zoeken om zijn pijn te bestrijden, wat in de praktijk neerkomt op een gevaarlijke operatie in het ziekenhuis, of zware pijnmedicatie (pillen dus). Volgens de rechter was dit een mogelijk alternatief op wat de dokter had voorgeschreven. En daarom kweekte hij dus illegaal, zo redeneerde de rechter.

Het kleine formaat van de zaailingen deed niet ter zake, en daarom werd mijn vriend een taakstraf van 40 uur opgelegd, voor het overtreden van de opiumwet. Na overleg met de advocaat om eventueel in cassatie te gaan besloot mijn vriend uiteindelijk om zijn lot te accepteren. In een tweede zitting zou de ontnemingsvordering weer op tafel kunnen komen, en mijn vriend had geen €30.000,- liggen en wilde dat risico begrijpelijkerwijs niet nemen. Knarsetandend stemde hij in.

De reclassering

Dat betekende voor mijn vriend een bezoek aan de reclassering, om een werkplek te vinden voor de taakstraf. Meestal is dat op een werkplek van de reclassering zelf, en betekent normaliter dat je naar buiten gaat om wegen, parken, en bosjes schoon te maken. Door zijn medicinale aandoening kan mijn vriend echter niet lang staan, dus kreeg hij een werkplek binnen, in Amsterdam-Noord bij de reclassering.

Wat hij daar precies moest doen en welke avonturen hij er beleefde zal hij je in een volgend artikel vertellen.

Tot de volgend keer, jullie Bio Bertje

(advertentie)