(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Smart Pots zijn een goede investering voor zowel binnen- als buitenkwekers. Ze zijn niet gemaakt van plastic, maar een lucht doorlatende stof die ervoor zorgt dat de wortels beter ontwikkelen en meer zuurstof krijgen. Ook overbewateren behoort met deze slimme potten tot het verleden, en zo maak je ze zelf.

De werking van Smart Pots is hetzelfde als die van Air Pots. Air Pots hebben luchtgaten en Smart Pots zijn gemaakt van een luchtdoorlatende stof. Hierdoor drogen wortels die tegen de rand aan groeien uit en dit zorgt voor nieuwe vertakkingen in de kluit. De plant krijgt hierdoor een veel groter wortelstelsel en meer zuurstof aan de wortels. Een groter wortelstelsel is efficiënter en kan meer voeding en water opnemen uit de aarde waardoor je uiteindelijk een gezondere plant kweekt die meer opbrengt. Kijk maar eens naar de verschillen tussen deze wortelkluiten, de rechter kluit komt uit een smart pot, de twee andere kluiten komen uit gewone plantenpotten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drie wortelkluiten, de linker twee zijn in normale plastic plantenpotten gegroeid, de rechter in een zogenaamde Smart Pot.

Voordelen Smart Pots

  • Wortels krijgen meer zuurstof
  • Kluit raakt niet verstikt door teveel wortels aan de rand
  • Grotere wortelstelsels
  • Bijna niet te overbewateren

Omdat aarde in Smart Pots wat sneller droogt, zul je met dit soort potten wat vaker moeten bewateren dan je gewend bent. Het is ook aan te raden om om deze reden een wat grotere maat pot te gebruiken dan je gewend bent. Maar goed, je planten zullen je er dankbaar voor belonen.

Zelf slimme potten maken

Smart Pots zijn gemaakt van een vilt-achtige stof die luchtdoorlatend is, maar je kunt ze ook zelf maken van worteldoek. Je hoeft echt niet te kunnen naaien want je kunt het doek ook lijmen met montagekit, maar als je een naaimachine hebt staan is dat natuurlijk net zo makkelijk en helemaal stevig. Zo maak je een Smart Pot.

Begin met een rechthoekig stuk worteldoek van het tuincentrum uit te knippen. Zorg ervoor dat de lange zijde twee keer zo lang is als de korte zijde, uiteraard kun je de verhoudingen zelf aanpassen als je lagere of juist hogere potten wil maken, nog een voordeel van deze zelfgemaakte potten. Voor een pot van ongeveer 7 liter neem je een stuk van 35 bij 70 centimeter, maar je kunt natuurlijk iedere maat pot maken die je wil. Hieronder is een lijstje met verschillende maten worteldoek en inhoud van de pot.

  • 7 liter: 35 x 70 centimeter
  • 10 liter: 40 x 80 centimeter
  • 12 liter: 43 x 86 centimeter
  • 15 liter: 46 x 92 centimeter
  • 30 liter: 59 x 118 centimeter

Vouw het worteldoek dubbel zodat een vierkant ontstaat en naai of lijm de twee zijkanten dicht zodat een soort zak ontstaat. Wanneer je lijm hebt gebruikt moet je deze eerst laten drogen, maar als je de potten genaaid hebt kun je meteen verder gaan. Draai de zak binnenstebuiten en vouw de twee hoekpunten aan de binnenkant tegen elkaar aan. Voila, je hebt zelf een slimme pot gemaakt!

Met dank aan PARADOX voor de doe-het-zelf foto’s.
(advertentie)