- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Doe dit NIET als je wiet met LED kweekt
Met LED kweeklampen kun je geweldige wiet kweken, en veel ook! Sommige LED’s zijn ontzettend efficient en in staat om voor opbrengsten te zorgen die ver boven de gram per Watt liggen. Maar LED kweeklampen kunnen wietplanten ook beschadigen als je ze niet goed gebruikt.
Er zijn veel goede redens te bedenken om voor LED kweeklampen te kiezen. LED diodes gaan ontzettend lang mee en de opbrengsten kunnen geweldig zijn. Wiettoppen worden compacter en harder onder LED en worden in veel gevallen ook veel smaakvoller. Het lichtspectrum kan naar smaak worden aangepast en je kweekruimte wordt minder snel te heet.
LED kweeklampen zijn ook bijzonder geschikt voor de kleine thuiskweker die voor eigen gebruik wiet kweekt. LED’s worden minder heet dan HPS kweeklampen en zijn daardoor aanzienlijk veiliger voor thuisgebruik. En mocht de politie met een infrarood camera op je stoep staan, dan zal je kweekruimte niet meteen oplichten. Zeker niet als het zo’n klein kastje is…
Wietplanten oververhitten
Aan de andere kant kan een eerste kweek onder LED behoorlijk teleurstellend zijn. Vooral wanneer je van HPS kweken bent overgestapt zonder je kweekgewoontes aan te passen. Hoewel een LED lamp bijvoorbeeld minder heet wordt dan een HPS bulb, kan de warmte ervan wietplanten toch behoorlijk beschadigen. Let daarom goed op de bovenste bladeren van je planten. Als die verdorren of opkrullen hangt je LED kweeklamp waarschijnlijk te laag, of is er iets mis met de luchtcirculatie. Bij oververhitting zullen de bladranden doorgaans eerst verdorren, dus grijp in zodra je dat ziet.
Wiettoppen verbleken
Een tweede reden waarom je LED kweeklampen niet te dicht bij je planten moet hangen, is omdat je wietbladeren en toppen erdoor kunnen verbleken. De lamp mag dan wel niet zo warm worden, het licht van sommige LED lampen is wel zeer intens. Zó intens zelfs dat al het bladgroen uit je blad trekt. Zijn je wietplanten in de bloeifase, dan kunnen toppen ook spierwit worden door het felle ledlicht. Mooi om te zien, maar niet zo goed voor het effect, want witte toppen bevatten nauwelijks THC.
De bloeistand te vroeg inschakelen
Sommige, vooral de wat oudere mid-range LED kweeklampen hebben een aparte schakelaar voor de bloeifase en de groeifase. Het groeilicht is van een andere kleur dan het bloeilicht. Het bevat met name meer blauw licht wat grote bladeren stimuleert en korte internodes. Het bloeilicht bevat meer rood licht, wat de bloei bevordert.
Als je HPS kweeklampen gewend bent (of CNNBS leest) dan weet je: licht is gewicht. Je maakt dan al snel de fout om zowel het groei- als het bloeilicht vanaf het begin in te schakelen. Niet doen want zaailingen beschadigen gemakkelijk door teveel licht, en bovendien stimuleert het rode licht het strekken van een wietplant in de groeifase. Gebruik de groei- en bloeistand dus waarvoor ze bedoeld zijn: de groei- en respectievelijk de bloeifase. Tijdens de bloeifase mag je trouwens wel beide standen gebruiken.
Een te laag Wattage
Dat LED kweeklampen efficient zijn, betekent niet dat je met ieder ledlampje ook goed wiet kunt kweken. Ga eerst even na wat je wensen zijn qua opbrengst. Hoeveel wiet hoop je precies te kweken? Met LED kweeklampen van IKEA (of de bouwwinkel) kun je geen wiet kweken. Met de goedkopere LED kweeklampen kun je ongeveer op een halve gram wiet per Watt rekenen. Met kwalitatieve (en doorgaans veel duurdere) exemplaren kweek je al snel meer dan een gram droge wiet per Watt. Hou ook rekening met het te belichten oppervlak, en zorg ervoor dat overal voldoende licht valt.
Een te lage LED kweeklamp
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kunnen LED’s die te dicht bij wietplanten hangen voor verbranding en verbleking van de bladeren (en toppen) zorgen. Hangt je kweeklamp te hoog, dan krijgen je wietplanten te weinig licht. Hierdoor gaan ze strekken om dichter bij de lamp te kunnen komen, en dat is niet gunstig voor je opbrengst. Helaas is er geen universele formule of regel voor de hoogte van LED’s, aangezien ieder merk en model weer andere specificaties heeft. Raadpleeg de handleiding of de fabrikant van jouw lamp voor de juiste hoogte. Hoeveel (het benodigde opgetelde wattage) LED kweeklampen je nodig hebt, kun je wel uitrekenen. Gebruik daarvoor de Watts per vierkante meter regel.
Te veel water geven
Oké, ook wietplanten onder andere lichtbronnen moet je niet te veel water geven. Maar bij LED’s doe je dat wel wat sneller. Helemaal wanneer je gewend was met HPS te kweken. LED kweeklampen worden ook warm maar produceren eigenlijk nauwelijks stralingswarmte. Hierdoor droogt de aarde veel minder snel en verbruiken planten ook aanzienlijk minder water. Doe iets rustiger aan met water dus.
(advertentie)