- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Doe mee met Trimbos-enquete en breng medicinale cannabis in kaart
Ben of ken jij iemand die cannabis (voornamelijk) om medicinale redenen gebruikt, maar dat doet buiten zijn/haar/hun arts om? Vast wel, aangezien er volgens deskundigen minimaal 123.000 van dat soort mensen rondlopen, op een totaal van 130-duizend medicinale cannabispatiënten in Nederland. Maar wie zijn dit, waarom doen ze het en wát “doen” ze eigenlijk? Dat wil het Trimbos-instituut graag weten. En jij kunt ze een handje helpen door hun Medusa-enquete in te vullen!
Slechts een fractie van de mensen wil wiet via een arts
Meer dan 130.000 mensen in Nederland gebruiken cannabis voor medicinale doeleinden. Dit betekent dat ze wiet, hasj, wietolie of andere cannabisproducten gebruiken om lichamelijke of psychische klachten te verminderen.
Echter, minder dan 7.000 patiënten krijgen medicinale cannabis op doktersrecept. Om beter in beeld te krijgen wie, wat en waarom er in ons land mediwiet gebruikt wordt, start het Trimbos-instituut het Medusa-onderzoek. En jij, de lezer van CNNBS, wordt van harte uitgenodigd om mee te doen!
Trimbos wil (beter) weten wat er speelt in ons land
De meeste mensen kopen dus hun cannabis op andere plekken zoals de coffeeshop, of kweken het zelf. Het Trimbos-instituut startte eind januari met een groot onderzoek naar het gebruik van cannabis als medicijn: het Medusa-onderzoek.
Het onderzoek gaat over mensen die buiten de zorg cannabis als medicijn gebruiken. Veruit de meesten van ons dus… Er zijn ook genoeg mensen binnen de cannabiswereld die ervan overtuigd zijn dat praktisch álle consumenten (minimaal deels) wiet roken om de positieve gezondheidseffecten ervan (bijvoorbeeld op slaap, pijn, onrust, stress, eetlust et cetera)
Met het onderzoek wil het Trimbos-instituut o.a. de volgende zaken te weten komen:
- Welke mensen gebruiken buiten de zorg cannabis als medicijn?
- Wat zijn hun ervaringen?
- Wat zijn redenen om cannabis te gebruiken van bijvoorbeeld de coffeeshop of vrienden en niet op recept van de dokter?
Wat is het doel van het onderzoek?
Met dit onderzoek worden de behoeften en wensen van patiënten in kaart gebracht. ‘Dit helpt om te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden’, stellen de onderzoekers in de aankondiging op hun website.
Het Medusa-onderzoek
Het eerste onderdeel van het Medusa-onderzoek is een online vragenlijst. Invullen duurt 10-15 minuten en deelnemers maken kans op 200 euro. Niet dat dit jouw enige motivatie zou moeten zijn, maar je kan er toch een aardige zak wiet van kopen zullen we maar zeggen.
Dit soort vragen worden dan aan je gesteld:
- Tegen welke klachten gebruik je cannabis?
- Welke cannabisproducten gebruik je?
- Hoe goed werkt cannabis tegen je klachten?
- Waarom gebruik je geen cannabis op doktersrecept?
Vervolgonderzoek: interview en/of cannabis opsturen
Na de vragenlijst kunnen deelnemers ervoor kiezen om mee te doen aan vervolgonderzoeken. Het ene is een online interview en voor het andere vragen ze een beetje van jouw cannabis op te sturen, zodat de samenstelling in een lab kan worden onderzocht.
Je kunt één van deze vervolgonderzoeken kiezen of allebei. Deelname is vrijwillig. Deelnemers krijgen per vervolgonderzoek 40 euro als vergoeding.
Opnieuw: geld moet niet je primaire drijfveer zijn, het gaat er vooral om dat er ook buiten de cannabiswereld een beter beeld gaat leven van wie wij zijn en waarom we “het” doen, cannabis consumeren.
Oké, ik doe mee! Hoe?
Wil jij als bezoeker van CNNBS ook je steentje bijdragen aan een beter cannabisbegrip – en daardoor ook wellicht een beter cannabisbeleid – in Nederland? Ben je bereid om de online enquete in te vullen, klik dan HIER
Zoals gezegd; het beantwoorden van de vragen kost je slechts tien minuten tot een kwartiertje.
Zelf geen medicinale stoner? Dan ken je vast wel iemand anders die cannabis als medicijn gebruikt. Stuur hem of haar (of hun) dan deze link door!
Hoe meer mensen hun ervaringen delen hoe beter, en dat is in dit geval ook letterlijk te nemen…