(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na een nachtmerrie die acht jaar heeft geduurd behaalde Nederlands bekendste wietkweker Doede de Jong deze week opnieuw een historische overwinning. Het hof in Leeuwarden maakte gehakt van de ontnemingsvordering van bijna een half miljoen die justitie had ingediend. Doede hoeft geen cent te betalen, oordeelde het hof.

Voortdurend zwaard van Damocles

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het Openbaar Ministerie in cassatie gaat tegen deze knock-out van het hof. Als het OM inderdaad opgeeft, dan komt met dit spectaculaire vonnis een einde aan een nachtmerrie van acht jaar voor Doede en zijn vrouw Kicky. Acht jaar waarin het zwaard van Damocles voortdurend boven hun hoofd en boven hun boerderij in Appelscha hing.

Doede kweekt al sinds de vroege jaren tachtig buitenwiet. Eerst gewoon in de tuin, later in een zelfgebouwde kas. Voor 2010 had hij al wel eerder invallen van de politie gehad, die altijd met een sisser afliepen. Maar de invallen in 2010 en 2011 waren anders. Dreigender, grootschaliger…

Doede tussen zijn geliefde planten… {foto: Addview-Bleijsfilm]

‘Cannabis in discrediet’

In de rechtbank verklaarde Doede in 2015: “In 1991 heb ik een kort geding, betreffende de legalisering van cannabis tegen de staat gevoerd. Sedertdien heb ik geregeld een stuk in de Leeuwarder Courant gehad. In 2008 ben ik dit, als betrokken burger gaan intensiveren, daar ik dit hele idiote, hypocriete gedoe zwaar zat was en ben. In april 2010 verscheen er een interview met mij, op mijn verzoek, in de Leeuwarder Courant. Hierin omschreef ik dhr. Max Daniel (toenmalig onder korpschef bij politie Fryslân) als een karikaturaal woest om zich heen pikkende havik. Met zijn onbekookte uitspraken als hennep is de nieuwe cocaïne en er wordt zoveel verbouwd als de provincie Utrecht. Dit alles gelardeerd met gruwelijke strafmethodes, zoals bijvoorbeeld het afknippen van vingers. Niks is te gek blijkbaar, alles uit de kast om cannabis in diskrediet te brengen. Dit werd mij niet in dank afgenomen en prompt kreeg ik eind oktober in 2010 weer een inval. Let wel: ik sta hier onder ede!”

Voor Doede is het altijd duidelijk geweest: vanwege zijn cannabis activisme en de publiciteit die hij wist – en weet – te generen wilde justitie hem uitschakelen

Voor Doede is het altijd duidelijk geweest: vanwege zijn cannabis activisme en de publiciteit die hij wist – en weet – te generen wilde justitie hem uitschakelen. Niet alleen stal Doede de show in de lange documentaire ‘Nederwiet’ (2011), hij spreekt tijdens het VOC Cannabis Tribunaal in 2010 Fred Teeven persoonlijk aan op zijn domme opvattingen over drugs. Een half jaar later zou Teeven staatssecretaris van justitie worden, onder Ivo Opstelten. In de rechtbank verklaarde Doede over zijn aanvaring met Teeven bij het Cannabis Tribunaal:

‘Kletsverhaal’

“Hij hing een kletsverhaal op, want paddestoelen staan onderaan de lijst van schadelijke stoffen van het RIVM. Toen zeg ik op een gegeven moment tegen hem: alle drugsproblematiek samen is een marginaal verschijnsel ten opzichte van de alcoholproblematiek. En toen zegt hij: dat doet niet ter zake. Nou, zeg ik, dat vind ik anders wel. Ik zeg: bovendien, wie denkt u wel niet dat u bent voor een ander te bepalen wat iemand wel of niet tot zich neemt? Ik vind dat een heel domme en arrogante houding. Dat was in café Dudok en ik had net de microfoon voor mijn hoofd, dus het sloeg in als een granaat. Hij heeft me een hele tijd aan zitten kijken, hij was not amused. Ik heb ook van de man gehoord dat hij nogal wraakzuchtig is.”

Teeven en Opstelten

We weten allemaal hoe het is afgelopen met Fred Teeven. En met Ivo Opstelten, de capo di tutti capi  in de Hollandse Hennepoorlog. De een zit op de bus, de ander duikt soms nog in een volkswijk op met een VVD windjack aan en een verdwaasde uitdrukking op zijn door drank aangetast smoelwerk.

Hoe zoet moet de overwinning smaken voor Doede…

En hoe groot moet de opluchting zijn voor hem en Kicky, nu hun boerderij niet langer bedreigd wordt met openbare verkoping.

Negatieve wietopbrengst

Tenslotte nog even de cijfers uit het vonnis van het hof Arnhem-Leeuwarden van 21 augustus 2018. Die laten namelijk mooi zien hoe hard het O.M. onderuit is gegaan. NRC/Handelsblad vat het zo samen:

“Het OM schatte dat De Jong in 2009 en 2010 245,4 kilogram hennep had geoogst en ging uit van een verkoopprijs van 2.400 euro per kilo. (…) Het hof gaat er vanuit dat De Jong in 2009 en 2010 slechts 300 tot 400 gram hennep heeft kunnen oogsten, met een bruto opbrengst van 720 euro. De Jong zegt bovendien 600 à 700 euro te hebben besteed aan de bestrijding van spint. Met de doorgaans berekende kosten van 3,33 euro per plant acht het hof het “aannemelijk” dat de opbrengst van De Jong zelfs negatief was.”

[openingsfoto: Thijs Roes]
(advertentie)