(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is niet dat onze kweekdokter wiet achterover drukt hoor. Integendeel. Hij is echter wel begonnen om zijn lichtgevoelige wietplanten in het donker te zetten maar dat had je misschien al begrepen. Door ze elke dag te verduisteren zullen ze binnenkort in bloei staan. En gaan ze hopelijk ook nog even extra hard groeien!

Ik was gisteren een dagje thuis en had dus mooi de tijd om mijn planten in het zonnetje te zetten. Het zou namelijk wel gaan regenen maar er zouden ook wat zonnige momenten zijn. Nou dat heb ik geweten! Ik heb de planten denk ik wel vijf keer, midden in een hoosbui terug in mijn muurkasje moeten zetten. Nog geen minuut later scheen de zon alweer, en dat gebeurde dus telkens opnieuw.

Verduisteren

Ja, je moet er wat voor over hebben in Nederland dit seizoen. Zo ben ik deze week ook begonnen om de drie gefeminiseerde en lichtgevoelige planten te verduisteren. Ik heb nog een maand de tijd tot mijn vakantie, en ik hoop dat de planten dan zonder mijn hulp in bloei zullen blijven.

Tegen die tijd zullen ze ongeveer twee weken in bloei staan, en zullen ze hopelijk niet meteen terug in de groei schieten. De tweede week van augustus is dan ook bijna voorbij, al lees ik in de buitenwiet-kweekkalender dat de nachten dit jaar pas op 26 augustus lang genoeg duren om in bloei te bijven (minimaal 10 uur). Hopelijk lukt het allemaal….

Om de wietplanten succesvol te verduisteren zet ik ze elke dag om 20:00 ’s avonds in mijn schuur. Deze heeft een klein raampje dat ik heb afgeplakt, en een verduisterend rolgordijn houdt het licht bij de deur van de schuur tegen. ’s Ochtends haal ik ze ook weer om 8 uur uit de schuur, zodat ze precies 12 uur duisternis gehad hebben. Ze staan dus eigenlijk op 12/12 nu.

Ik ben pas drie dagen onderweg met het verduisteren, en het moet nog een beetje in mijn systeem komen. Ik vergeet het dus ook weleens en heb de planten al een keer om 20:10 en om 20:45 in het donker gezet. Dat is gelukkig geen probleem, zolang ik ze dan ook ’s ochtends maar om 8:10 en 8:45 weer uit de schuur haal. De donkere periode is met andere woorden belangrijk, en die moet 12 uur duren. Het is niet per se nodig dat ze exact op hetzelfde moment in het donker gezet worden.

Het verduisteren doe ik trouwens niet alleen om de bloei te laten beginnen maar ook omdat de planten wel wat mogen strekken. De drie lichtgevoelige planten zijn namelijk nog een stuk kleiner dan de drie autoflowers. Die bloeien inmiddels al sinds het begin van juli, en hebben dus ook al een strekkende periode achter de rug waardoor ze flink groter zijn.

Bloei vordert gestaag

Met de bloei van de autoflowers gaat het goed. De topjes beginnen al een beetje samen te klonteren en bolletjes te vormen. Ik heb ze weer even van dichtbij op de foto gezet. Aan het einde van de bloeifase heb ik dan van iedere bloeiweek een foto, en dan kan je mooi de ontwikkeling per week zien.

De topjes van de Erdbeer en Panty Punch ontwikkelen het mooiste tot nu toe. Dutch Treat gaat ook wel lekker en Alpine Crocket loopt zoals je weet een weekje achter op de drie andere autoflowers.

De komende tijd wordt het dacht ik best wel lekker weer, dus dan kunnen de autoflowers lekker verder bloeien. Hoef ik ze hopelijk ook niet meer de hele tijd droog te zetten, dus dan kan ik misschien zelf ook lekker van het zonnetje genieten. Ik ben zelf namelijk ook wel klaar met al die regen ondertussen…

Dokter Groen

(advertentie)