(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Scandinavië mag dan bekend staan als een geëmancipeerde welvaartsstaat, wat cannabis betreft is het er helaas slecht kersen eten. Simpelweg komt het hier op neer: alles is verboden. Maar zie, voor het eerst krijgen twee Zweedse patiënten nu officieel toestemming om wiet te gebruiken tegen hun chronische pijn!

Na Denemarken nu lichtpuntje in Zweden

Langzaam, heel langzaam begint de cannabiswind ook in de Scandinavische landen uit een iets minder koude hoek te waaien. Lange tijd was eenvoudigweg alles er verboden en werd er ook geen onderscheid gemaakt tussen medicinale en recreatieve cannabis. Wel zo makkelijk, maar volkomen achterhaald natuurlijk. En gelukkig is er in Denemarken een voorzichtige kentering merkbaar en wordt er momenteel een driejarige proef met mediwiet – naar Nederlands voorbeeld! – gehouden.

En ook in Zweden, waar de staat altijd meent te weten wat wel en net goed is voor de burgers, lijkt het nu alsof het absolute cannabisverbod zijn langste tijd heeft gehad.

Uitzondering voor 2 patiënten

Twee patiënten hebben in Zweden namelijk het recht gekregen om ‘delen van de cannabisplant’ te gebruiken om hun chronische pijn te verlichten, de allereerste keer dat de drug is voorgeschreven voor zulk gebruik zo melden de Zweedse media.

Twee (2!) Zweden hebben de primeur en mogen met overheidstoestemming cannabis gebruiken als medicijn tegen hun chronische pijn… [foto: Hemerson Coelho/Shutterstock]

Uiteraard zijn de fatsoensrakkers daar er als de kippen bij om te melden dat het een uitzondering betreft. Het besluit ‘is geen goedkeuring van het gebruik van cannabis in het algemeen’, aldus Karl Mikael Kälkner van de Zweedse medicijnenwaakhond Läkemedelsverket (MPA)

Chronische rugpijn

De doorbraak in Zweden kwam tot stand nadat de dokters van de twee patiënten met rugverwondingen zich tot de MPA hadden gewend met het verzoek tot een licentie om wiet voor te schrijven voor hun pijn. Zij werden daarbij geadviseerd door Fredrik von Kieseritzky, dokter in biochemie en medische chemie. ‘Ik ben gelukkig dat de MPA de pragmatische stap heeft genomen om cannabis beschikbaar te stellen voor patiënten met chronische pijn bij wie geen toegestane medicatie effectief is’, aldus Von Kieseritzky.

Twee Zweden krijgen Nederlandse wiet

De regulering van licenties betekent in Zweden dat de toestemming om wiet voor te schrijven voor iedere individuele patiënt apart moet worden aangevraagd. De twee geluksvogels worden voorzien van Nederlandse (!) cannabis en hoewel de naam niet wordt genoemd in de Zweedse pers kan dat alleen maar om Bedrocan gaan, want dat is immers de enige officiële mediwiet producent hier.

Von Kieseritzky geeft in de media alvast wat gratis gebruikerstips ook. ‘Het kan worden opgelost in boter en worden gebakken. Natuurlijk kan wiet worden gerookt, maar dat adviseren wij nadrukkelijk niet. Voor mij persoonlijk is het belangrijk om een waterdichte scheiding tussen medicinale en recreatieve cannabis te blijven hanteren.’

Nog een lange weg te gaan

En ook waakhond MPA is als de dood dat de Zweden nu ineens denken dat blowen zomaar okay is. Zij onderstreept namelijk dat hun besluit niet moet worden uitgelegd als een algemene erkenning voor medicinale cannabis, en dat er ‘duidelijke risico’s verbonden zijn aan de behandeling’.

Karl Mikael Kälkner: ‘Er is duidelijk risico op misbruik. Dit is een drug die illegaal is om te bezitten en te consumeren. Maar we hebben ook andere medicijnen die eveneens als narcotica geclassificeerd staan. Wanneer de regels correct gevolgd worden is er geen reden dat cannabis niet als een preparaat kan worden gebruikt in een klinische setting.’

[openingsfoto: Yarygin/Shutterstock]
(advertentie)