- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Dossier: Cannabis in Duitsland
We wonen er pal naast maar weten vaak weinig over de cannabis scene daar: Duitsland. Tijd voor een update dus. Hoe staat het er voor met de wiet bij onze Oosterburen? Wat mag en wat mag absoluut niet. In dit dossier krijg je alle antwoorden!
De Bondsrepubliek Duitsland is met meer dan tachtig miljoen inwoners de lidstaat van de EU met de meeste inwoners. Net als andere landen in Centraal-Europa heeft Duitsland een lange geschiedenis van cannabisgebruik. Cannabis wordt vandaag de dag overal gebruikt en is in de meeste steden makkelijk verkrijgbaar, hoewel de teelt, verkoop en het gebruik ervan nog steeds verboden zijn.
Geschiedenis van cannabis in Duitsland
Het lijkt erop dat cannabis al heel lang in Duitsland aanwezig is, mogelijk al sinds voor de tijd van de Germanen. Bij archeologische opgravingen in Eisenberg in Thüringen in het midden van Duitsland zijn in grotwoningen cannabiszaden gevonden die vermoedelijkminstens 7500 jaar oud zijn en uit het tijdperk van de bandkeramiek in het Neolithicum stammen. In Wilmersdorf, tegenwoordig onderdeel van Berlijn, maar vroeger een onafhankelijk dorp, zijn jongere sporen van cannabiszaden aangetroffen in wat een urn lijkt te zijn van ongeveer 2500 jaar oud. Daarnaast zijn in het zuiden van Duitsland ook graftomben met cannabiszaden en -bloemen uit dezelfde periode aangetroffen.
In de loop der eeuwen begonnen de teelt en het gebruik van cannabis, die aanvankelijk ongetwijfeld voor het verkrijgen van vezels en zaden waren, een onlosmakelijk onderdeel van de levens van vele Duitsers op het platteland uit te maken. Er zijn aanwijzingen dat de plant vanaf de twaalfde eeuw een belangrijke plaats in de toenmalige Duitse geneeskunde innam.
Cannabisgebruik in het huidige Duitsland
Tot voor kort leek het erop dat Duitsland een weg naar tolerantie was ingeslagen waarmee het zelfs Nederland zou evenaren, maar de afgelopen paar jaar is men meer gebruik gaan maken van tactieken als het afnemen van transpiratietests op straat en drugshonden, en het beleid van het land is momenteel relatief streng. Het beleid verschilt ook per regio. In noordelijke steden als Berlijn en Hamburg is het beleid vrij ontspannen en wordt cannabisgebruik over het algemeen getolereerd, terwijl de meer zuidelijke regio’s naar een strenger beleid neigen.
Over het algemeen komt vervolging wegens cannabisgebruik op zichzelf zelden voor en dit resulteert ook zelden in een gevangenisstraf. Cannabisgebruik komt relatief veel voor en ongeveer drie miljoen Duitsers gebruiken regelmatig. Er is ook een actieve cannabisgemeenschap en een bloeiende cultuur van festivals en betogingen om cannabisgebruik en -legalisering te steunen. Een voorbeeld is de beroemde Hanfparade (Hennepparade) die jaarlijks in augustus in Berlijn plaatsvindt.
Cannabisteelt in Duitsland
Vanaf juli 2014 mogen bepaalde personen die lijden aan chronische pijn, voor medicinaal gebruik soorten met veel cannabinoïden telen. Dit is het gevolg van een uitspraak door een Duitse rechtbank over vijf ernstig zieke mensen, die het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (Federaal instituut voor medicijnen en medische producten) om toestemming hadden gevraagd om cannabis voor geneeskundige doeleinden te mogen telen, wat hun geweigerd werd. De groep deed zijn beklag bij de rechtbank en drie leden ervan kregen toestemming om thuis een kleine hoeveelheid te telen. Twee leden kregen geen toestemming, de een omdat de rechter van mening was dat mogelijke toegang door derden niet kon worden voorkomen, en de ander omdat de rechter bepaalde dat nog niet alle behandelingsmogelijkheden waren geprobeerd.
Duitsland heeft een bloeiende beweging voor de legalisering van cannabisteelt. In juni 2013 verspreidde een groep, die zichzelf “Een paar zelfstandige bloemenkinderen” noemt, een aantal kilo cannabiszaden in de universiteitsstad Göttingen in Nedersaksen. Sindsdien zijn in de hele stad honderden cannabisplanten opgekomen en de politie heeft moeite om ze allemaal steeds weer te verwijderen. Je kunt hiereen fotogalerij bekijken met planten die in Göttingen zijn aangetroffen sinds het begin van het protest.
Cannabisteelt komt overal in Duitsland voor, hoewel het, behalve in een zeer klein aantal gevallen, nog steeds verboden is. In 2011 ontdekte de politie 1804 gevallen van teelt en in 2010 was dit cijfer 1517. De gemiddelde omvang van de oogst is ook toegenomen. In 2011 werden 133.650 planten in beslag genomen, vergeleken met 101.549 planten in 2010. Dit zijn gemiddeld 74 planten per oogst in 2011, vergeleken met 67 in 2010. Het aantal “kleine”, persoonlijke oogsten is dat jaar ook verdubbeld, wat mogelijk suggereert dat er aanmerkelijk minder grote, commerciële oogsten waren, maar met een veel grotere omvang.
Cannabiswetten, -arrestaties en -straffen in Duitsland
Tot het midden van de jaren negentig was elke vorm van cannabis strikt verboden in Duitsland. Op 28 april 1994 bepaalde het Federale Constitutionele Hof dat “softdrugsbezit” in een hoeveelheid voor persoonlijk gebruik niet langer vervolgd zou worden. Sindsdien wordt bezit, gebruik en zelfs verkoop van kleine hoeveelheden cannabis over het algemeen getolereerd door de regionale overheden, hoewel de mate van tolerantie per deelstaat verschilt.
In de Duitse federale wetgeving staat dat een persoon in het bezit van “een kleine hoeveelheid” van vervolging is vrijgesteld, maar de definitie van hoeveel een kleine hoeveelheid wordt aan de deelstaten overgelaten. De meeste regionale overheden, waaronder München en Brandenburg, de deelstaat rondom Berlijn, beschouwen zes gram als een “kleine” hoeveelheid cannabis. De stad Berlijn zelf staat bezit van maximaal vijftien gram toe. In de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein is de toegestane hoeveelheid meestal dertig gram, terwijl in Thüringen in het oosten van Midden-Duitsland het bezit van zelfs maar een minieme hoeveelheid tot arrestatie kan leiden.
Ondanks wijdverbreide steun voor cannabis bij het grote publiek steunen verrassend weinig Duitsers algehele legalisering, althans volgens een opiniepeiling uit januari 2014. Volgens de peiling was slechts 29% van de ondervraagden voor algehele legalisering van cannabis, terwijl 65% zei tegen verdere versoepeling van de bestaande wetgeving te zijn. De resterende 6% had geen mening over de kwestie.
Cannabis kopen en gebruiken in Duitsland
Cannabis en hasj zijn in de meeste Duitse steden overal verkrijgbaar, waarbij hasj uit Marokko, India en Afghanistan waarschijnlijk het meest algemeen verkrijgbaar zijn. In de afgelopen tien jaar is het aanbod van herbale cannabis gestegen. Het grootste deel komt uit Nederland of Zwitserland, maar een steeds groter deel wordt in eigen land geproduceerd.
In sommige steden verkopen illegale coffeeshops en sommige headshops onopvallend en clandestien cannabis, maar dergelijke winkels kunnen moeilijk te vinden zijn voor mensen die niet uit de buurt komen. Zoals in elk land is de veiligste en beste keus, om een betrouwbare plaatselijke inwoner te zoeken die je kan helpen bij het kopen van cannabis, maar in bepaalde straten of parken in de steden zijn ook tientallen dealers die over het algemeen vrij betrouwbaar lijken te zijn en je in ieder geval niet al te erg afzetten.
Wil je het volledige artikel over Cannabis in Duitsland lezen op het blog van Sensi Seeds, klik dan HIEROP