- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Dr. Kawashima voert zebravissen paddo’s om psychedelica te bestuderen
Niet alleen cannabis staat de laatste jaren in de belangstelling als medicijn, datzelfde geldt voor psychedelica. Met name psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, en LSD blijken behoorlijk effectief bij bijvoorbeeld het behandelen van PTSS, depressie, verslavingen en angststoornissen. Om meer te weten te komen over de werking van deze drugs, besloot Dr. Takashi Kawashima om kleine zebravisjes high te maken met psilocybine!
Trippende zebravisjes om werking psychedelica te bestuderen
Hoewel de naam van de verantwoordelijke wetenschapper doet vermoeden dat het om een Japanse studie gaat, is dit niet het geval. Dr. Takashi Kawashima werkt namelijk in Israël en wel bij het Department of Brain Sciences aan het Weizmann Institute of Science in Rehovot.
Omdat onderzoek met psychedelica bij echte mensen blijkbaar nog wat lastig te organiseren is, besluit de onderzoeker om dan maar zebravissen – of liever gezegd de larven ervan – in te zetten om meer te weten te komen over hoe deze drugs hun werk doen. Want lang niet alles is duidelijk over de werking ervan in het menselijke lichaam.
Eén zebravis kan per week wel 100 tot 200 eitjes leggen. Deze eitjes groeien snel uit tot vissen: na 3 dagen komt er al een larve uit het ei. De eitjes en larven van een zebravis zijn doorzichtig, wat veel onderzoek makkelijker maakt. De zebravis is natuurlijk erg klein en heeft weinig verzorging nodig. Ideaal testmateriaal!
Psychedelica in plaats van falende medicijnen
Onder de kop ‘High-resolution tracking of unconfined zebrafish behavior reveals stimulatory and anxiolytic effects of psilocybin‘ zijn de studieresultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke vaktijdschrift Molecular Psychiatry.
Dr. Takashi Kawashima en zijn onderzoeksteam team wilden het gedrag van psychedelica in het menselijk lichaam begrijpen door larven van zebravissen eraan bloot te stellen. Oftewel; hoe ze verschillende cellen in de hersenen beïnvloeden om daarmee therapeutische voordelen te bieden (bij mensen uiteindelijk).
De onderzoekers gebruikten verschillende wetenschappelijke instrumenten zoals beeldanalyse, optische microscopie en zelfs kunstmatige intelligentie. Dr. Kawashima, die zowel neurowetenschappelijk onderzoeker als arts is, is vooral geïnteresseerd in de manier waarop psychedelica psychiatrische of geestelijke aandoeningen beïnvloeden.
Het zijn per slot van rekening aandoeningen van de geest waarvan is aangetoond dat psychedelica zeer effectief zijn bij de behandeling – en waar conventionele farmaceutische medicijnen hebben gefaald.
In het bijzonder zouden psychedelica in staat zijn om selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) te vervangen. Wellicht dat psychedelica zelfs beter werken dan deze medicijnen, maar dan zonder de bijwerkingen… Met zijn bevindingen hoopt Kawashima bij te dragen aan betere behandelingen van stemmingsstoornissen.
Waarom testen op vissen en niet op mensen?
De wetenschapper stelt dat het niet ideaal is om met psychedelica op mensen te experimenteren vanwege de hallucinogene eigenschappen van de drug. Bovendien erkent hij de uitdagingen om dit te doen; het kan zinloos zijn omdat psychedelica werken met zulke diepgewortelde circuits in de hersenen dat het moeilijk te analyseren is.
“Zebravislarven daarentegen zijn transparant, waardoor het mogelijk is om het effect van drugs op specifieke hersencellen te controleren en dit te correleren met gedrag”, aldus Dr. Kawashima. Zebravissen zijn ook uitstekende proefpersonen omdat ze ongeveer 70% van hun DNA delen met mensen en omdat ze sociaal zijn.
Wat deden ze met die zebravissen precies?
Voor de proeven werden de zebravissen vier uur lang ondergedompeld in een psilocybine-oplossing. Daarna moesten ze deelnemen aan een reeks gedragsexperimenten die waren ontworpen door Kawashima.
De vissen doken eerst in een plas water met levendige patronen op de glazen bodem. De vissen werden vervolgens blootgesteld aan een plotselinge daling van de watertemperatuur, bedoeld om opzettelijk stress op te wekken zodat de wetenschappers het gedrag konden vergelijken met vissen die niet waren blootgesteld aan psychedelica.
“We wilden zien hoe psychedelica de stressrespons van de vissen beïnvloeden”, verklaart Kawashima. “We ontdekten dat, net als bij mensen, het nemen van een lang bad kan helpen als je in een stressvolle situatie terechtkomt.”
Zoektocht naar betere medicatie met minder bijwerkingen
Het onderzoeksteam ontdekte dat de vissen gedrenkt in psilocybine eerder geneigd waren om zich in de donkere gebieden van de watertank te begeven – zelfs nadat ze waren blootgesteld aan stress – vergeleken met de vissen die niet waren blootgesteld aan psilocybine. Ze zwommen zelfs sneller rond dan de nuchtere vissen, wat suggereert dat psilocybine mogelijk werkt als een stimulerend middel. Bovendien ontdekten ze dat psilocybine angst verminderde na blootstelling aan stress.
“SSRI’s verhogen het serotonineniveau in de hersenen”, legt Dr. Dotan Braun uit, een wetenschapper en psychiater die samenwerkte met het laboratorium van Dr. Kawashima. “Psychedelica daarentegen beïnvloeden serotoninereceptoren via een ander, veel sneller mechanisme en lijken gerichter in te werken op hersengebieden. Een beter begrip van hun werkingsmechanisme en het in kaart brengen van hun invloed op de hersenen kan leiden tot efficiëntere medicijnen met minder bijwerkingen.”
De mens, hij is soms net een vis…
Kawashima legde ook uit dat ze via optische beeldvorming neurale activiteit in de gedrogeerde vissen konden waarnemen, die vergelijkbaar was met de activiteit die in andere laboratoria werd gezien bij het bestuderen van hersenen van zoogdieren die werden blootgesteld aan psychedelische drugs.
“Dit geeft aan dat psilocybine zijn invloed op gedrag uitoefent via neurale mechanismen in diepe gebieden van de hersenen die bewaard zijn gebleven in de evolutie en die ook worden aangetroffen bij zoogdieren – waaronder mensen.”