- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Dr. von Steijn: blinde supermuizen
Na een week absentie is ie terug, onze slimste medewerker Dr. von Steijn. Om zich meteen maar in een pikdonkere ruimte met muizen te storten! Maar zoals het een wetenschapper betaamt, doet hij het allemaal voor het welzijn van de medemens.
Kickstart voor de hersenen
Ambities om net zo’n succesvolle muzikant te worden als Ray Charles of Stevie Wonder? Af en toe een week rondlopen met een blinddoek op je harses kan daarbij helpen. In het donker herprogrammeren de hersenen zich razendsnel, waardoor het gehoor scherper wordt…..in ieder geval bij muizen. Dat schrijven Amerikaanse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Neuron.
Muizen in het donker
De onderzoekers lieten een groepje gezonde muizen een week lang rondbanjeren in een pikdonkere ruimte, om vervolgens met elektroden te meten hoe hun hersenen reageerden op verschillende geluiden. Wat blijkt? Binnen een week krijgen ze een beter gehoor door aanpassingen in het deel van de hersenschors dat geluid verwerkt: de auditieve cortex. Ze zijn daarna niet alleen beter in staat zachtere geluiden te horen dan normaal, ook kunnen ze verschillende toonhoogtes en frequenties beter uit elkaar houden.
Het resultaat staat haaks op wat er momenteel bekend is over dit deel van de hersenen. Tot nu toe dacht men dat veranderingen in de auditieve cortex heel lang duren, en dat sommige aanpassingen zelfs onmogelijk zijn voor een volwassen brein. Dit blijkt dus niet het geval.
Werkt de truc bij mensen?
Of dit trucje ook bij ons werkt en hoe lang we dan met een blinddoek moeten rondlopen, is niet duidelijk. Maar als onze hersenen net zo reageren als het muizenbrein, dan is dat goed nieuws voor de doven onder ons die met een cochleair implantaat hun gehoor (deels) proberen te herstellen. Bij kinderen werkt zo’n implantaat doorgaans heel goed, maar bij volwassenen gaat het vaak moeizaam. Door deze mensen af en toe het zicht te ontnemen, krijgen de hersenen misschien de kickstart die het nodig heeft om het implantaat wel te laten werken.
(advertentie)