- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
- Debunk • Opgebouwde THC-tolerantie geen bewijs dat wiet verslavend is
Dr. von Steijn: (minder) fantoompijn
Baanbrekend onderzoek: voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om iemand die al 48 jaar aan fantoompijn lijdt – na amputatie toch last hebben van het weggehaalde lichaamsdeel – te verlossen van zijn pijn. Onze dokter legt het ff uit.
Augmented Reality
Is het al geen pretje om een arm of been te verliezen, heb je ook nog eens dikke kans om last te krijgen van fantoompijn. Je hersenen denken dan dat je geamputeerde lichaamsdeel er nog is en dat doet pijn. Voor sommige doet het een beetje pijn, voor anderen wordt het leven bijna ondragelijk. Gelukkig doen Amerikaanse wetenschappers vandaag een behandeling uit de doeken die de pijn drastisch vermindert. Eén patiënt is er al mee behandeld, en na 48 jaar kent hij eindelijk weer pijnvrije periodes.
Hypnose en acupunctuur
Het spreekt tot de verbeelding, fantoompijn, maar het komt vaker voor dan je denkt: meer dan zeventig procent van de patiënten heeft er na een amputatie last van. Artsen en wetenschappers trekken alles uit de kast om deze mensen te helpen, van hypnose tot acupunctuur, maar niets lijkt te helpen.
Virtuele arm
Dat gold ook voor de man die na 48 jaar nu grotendeels van zijn pijn af is. Het geheim? Augmented Reality. Bij deze behandeling wordt de fantoompijnlijder voor een beeldscherm gezet waarop hij zichzelf kan zien, met op de plek van zijn stompje een virtuele arm. De arm kan hij met zijn gedachtes bewegen, doordat hij via zijn stompje met elektroden aan de computer zit vastgekoppeld. Signalen uit de hersenen razen door het lichaam richting het stompje. Daar vangen elektroden de signalen op en zetten het om in ingewikkelde logaritmes, zodat de computer begrijpt wat de patiënt met zijn virtuele arm wil doen.
Fantoompijn neemt af
Dat de patiënt rustig de virtuele arm kan bewegen en zelfs een computerspelletje ermee speelt, is voor de wetenschappers geen verassing. Maar waarom zijn fantoompijn zo sterk is afgenomen, blijft grotendeels giswerk. Verschillende ziekenhuizen in Europa en Zweden gaan verder met het onderzoeken van deze schijnbaar effectieve behandeling. Als het bij meerdere patiënten blijkt te werken, is de behandeling vrij eenvoudig in te zetten, en kunnen mensen gewoon thuis gaan zitten spelen met hun virtuele arm.
(advertentie)