- Droog je wiet tot perfectie met de 16/60 methode
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#12)
- Millennials kopen meer voorgedraaide joints dan wie dan ook
- Biologisch je eigen wiet kweken? Start hier!
- Dima kweekt Mohammed in de Minigrow One kweekkast (#2)
- Duimen voor stekken & Bubba Diesel met kleine hoofdtoppen
Dr. von Steijn & hitsige zombies
Onze RollingStoned dokter blijkt een enorme zombiefan. Op de gamecomputer welteverstaan. Maar Dr. von Steijn zou zijn naam geen eer aandoen als hij het zombiefenomeen niet op beeldende wijze naar de natuur vertaalt: Planten vs. Mieren!
We wood like to visit for a midnight znack.
How does icecream and brains zound?
Sincerely,
the Zombies
Dit briefje vond ik in 2010 in mijn achtertuin. Mijn virtuele achtertuin van het computerspelletje Plants vs Zombies wel te verstaan, waarin zombies in grote getale via de achterdeur mijn huis probeerden binnen te dringen. De game stond bij mij – door deze twee zinnen – per direct te boek als legendarisch.
Virus neemt controle
Het mag dan ook geen geheim zijn dat ik fan ben van alles dat met zombies te maken heeft. Het idee dat een virus controle neemt over een lichaam spreekt tot de verbeelding, vooral als het slachtoffer er ook nog eens van gaat kwijlen en grommen. Maar het fenomeen zombie behoort niet geheel tot de wereld van de fantasie. In de natuur zijn er genoeg voorbeelden van parasieten die hun gastheer tot een speelpop maken, vaak met de dood als uiteindelijk gevolg.
Vooral de zombiemieren uit de tropen zijn uitvoerig beschreven door biologen. Al meer dan 48 miljoen jaar dolen de insecten rond op deze aardkloot, geïnfecteerd door een hardnekkige en uiterst gevaarlijke schimmel. De schimmel verovert het lichaampje van de mier en neemt meedogenloos controle over diens geest. Het gevolg? De mier klimt tegen wil en dank in een plant, grijpt zich met zijn kaken vast aan de stengel, en overlijdt. Niet lang daarna begint uit het lichaam van de mier een soort paddenstoel te groeien. Een paar dagen later injecteert de schimmel zijn dodelijke sporen in de lucht, op zoek naar nieuwe slachtoffers. Check dit filmpje maar eens op de nuchtere maag:
Hele kolonies mieren vallen soms ten prooi aan deze schimmel. Toch denken biologen dat dit soort schimmels nog effectiever kunnen zijn, bijvoorbeeld wanneer ze ook het seksuele gedrag van hun gastheer zouden beïnvloeden. Door potentiële partners te lokken, kan de schimmel dan nog sneller andere mieren infecteren.
Alleen bezig met seks
Toch komt dit praktisch nooit voor. Een groepje biologen weet nu waarom niet, en schrijft daarover in het tijdschrift Journal of Theoretical Biology. De onderzoekers moesten er heel lang op rekenen, maar komen op basis van hun computermodellen eigenlijk tot een heel simpele conclusie: als een zombiemier alleen maar bezig is met seks, heeft ie geen tijd meer om te zoeken naar eten. En tja, een uitgemergelde mier is nu niet bepaald een goede voedingsbodem voor een schimmel om op te groeien.
Niet een verassende conclusie, maar wel een hele goede reden om iets over zombies te schrijven. Hopelijk leest iemand uit de entertainment wereld dit en gaat hij of zij per direct aan de slag met het concept ‘hitsige zombies’. Daar moet iets leuks mee te verzinnen zijn.
(advertentie)