- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Dr. von Steijn: Wetenschap & U.S.A.
Amerika wil graag leider van de (vrije) wereld zijn. Voor wij achter de leider aanlopen, wil Dr. von Steijn uit de doeken doen hoe slim die Yankees zijn. Ja, dat is echt onderzocht. De resultaten bieden, eh… geen enkele garantie voor de toekomst.
Dr. von Steijn: Amerikanen en de wetenschap
Amerikanen zijn dik, dom, racistisch en wereldvreemd. Bovendien leggen alle Amerikanen voor het slapen gaan een wapen onder hun kussen, en zijn ze stuk voor stuk een voorstander van de doodstraf. Al mijn nekharen gaan overeind staan wanneer mensen op deze manier over één kam worden geschoren. Toch is een groot deel van de Amerikanen inderdaad niet al te snugger, blijkt uit een enquête van de National Science Foundation (NSF): ruim een kwart denkt dat de aarde niet om de zon draait.
Aap en oerknal
En dat is nog maar één van de opmerkelijke resultaten van het onderzoek van de NSF naar de wetenschappelijke kennis van Amerikanen. Zo is bijvoorbeeld meer dan de helft zich er niet van bewust dat mensen afstammen van eerdere diersoorten, en bijna zestig procent weet niet dat ‘het universum begon met een hele grote knal’. Een ander geinig resultaat is dat 42 procent van de Amerikanen denkt dat astrologie ‘zeer wetenschappelijk’ of ‘min of meer wetenschappelijk is’. In vergelijking: in China weet 92 procent van de mensen dat horoscopen niks met wetenschap te maken hebben.
Geloof en wetenschap
Het beeld dat uit de enquête ontstaat is vrij duidelijk: de wetenschappelijke kennis van de Amerikanen is erbarmelijk. Toch moeten we niet vergeten dat veel Amerikanen gelovig zijn, en dus misschien simpelweg niet geloven dat de aarde om de zon draait, of dat de mensen van apen afstammen. Bovendien vraag ik mij af hoe goed de gemiddelde Nederlander scoort op deze vragenlijst. Dat zou zo maar vies tegen kunnen vallen.
Maar goed, laat ik eindigen met een positieve noot. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan negentig procent van de Amerikanen vindt dat wetenschappers uitdagende problemen oplossen en in het belang van de mensheid werken. Ook wil een derde van de ondervraagden dat er meer geld gaat naar wetenschappelijk onderzoek. Goed nieuws dus eigenlijk….wat dat betreft.
(advertentie)