(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het Duitse parlement moet de wet voor de eerste fase van de legalisering van cannabis nog goedkeuren, maar nu al zijn er in Nederland effecten zichtbaar. Neem Gerlof Leistra, misdaadverslaggever van EW Magazine, vroeger Elsevier, het grootste opinieblad van ons land. Sinds mensenheugenis was Leistra tegen legalisering, maar nu is hij honderdtachtig graden gedraaid.

Tientallen jaren fanatieke wiethater

Leistra (64) is een graag geziene gast bij allerlei talkshows, waar hij de grootst mogelijk onzin uitkraamt over cannabis en coffeeshops. Die coffeeshops moeten allemaal dicht en alle drugs moeten verboden worden; dat was decennia lang zijn mantra.

Jarenlang fulmineerde Elsevier’s misdaadverslaggever Gerlof Leistra tegen wiet, maar ineens is ie radicaal gedraaid, met dank aan de Duitsers… [beeld: screenshot OP1 Youtube]

Bladzijdes schreef hij in EW Magazine vol over de naïviteit van pleidooien voor legalisering van cannabis. Dat kon niet vanwege internationale verdragen en omdat onze wiet toch bijna allemaal naar het buitenland ging, zou het niks uitmaken. Alsof hij tekstschrijver was van Ivo Opstelten, de slechtste justitieminister die Nederland ooit heeft gehad.

Kinderachtig en onprofessioneel

Van tegenspraak en kritiek houdt Gerlof Leistra niet zo; hij behoort tot het kleine groepje journalisten die het VOC op X/Twitter hebben geblokkeerd. Kinderachtig, maar vooral onprofessioneel. Als je over cannabis schrijft is het niet erg slim om cannabis organisaties – die deelnemen aan Tweede Kamer hoorzittingen en relevant nieuws brengen – te negeren.

Ik verslikte me dan ook in mijn koffie toen ik afgelopen vrijdag deze kop las boven een stukje van Leistra: ‘Duitse cannabiswet kan vastgelopen drugsbeleid vlot trekken’.

Dat er feitelijke fouten in staan, verbaasde me niet. Zo ken ik Leistra. Al in de eerste zin gaat het mis: ‘De net aangenomen Duitse cannabiswet reguleert nog voor het einde van het jaar productie én verkoop van wiet.’

Een paar planken slaat Leistra uiteraard nog mis

Eh, nee. De wet is door de regering goedgekeurd, maar moet nog door het parlement, de Bundestag en de Bundesrat. Dat productie en verkoop nog dit jaar gereguleerd zullen zijn, staat allesbehalve vast. Bovendien is de productie in deze eerste fase beperkt tot streng gereguleerde thuisteelt en de verkoop tot nog strenger gereguleerde niet-commerciële clubs met maximaal 500 leden, waar je niet mag roken.

Ook over THC slaat Leistra de plank mis. Volgens hem blijft het gevaar bestaan “dat de grote ‘drugsboeren’ hun wiet door een hoger gehalte aan THC aantrekkelijk weten te houden voor een deel van de consumenten”. Eh, nee. Er geldt géén maximum THC-gehalte voor Duitse consumenten van 21 jaar en ouder. Bovendien vinden consumenten het belangrijker dat hun wiet schoon is en een duidelijke herkomst heeft dan dat er wat meer THC in zit.

Verrassende draai maar geen sorry voor verleden

Verrassender dan deze en andere fouten in het stukje, is de draai die Leistra blijkbaar heeft gemaakt. ‘Als de Duitse cannabiswet werkt, ligt het voor de hand om ook in Nederland door te pakken’, schrijft hij. En als laatste zin: ‘Goed voorbeeld doet goed volgen.’. Alsof Caroline van der Plas ineens zegt dat we de veestapel toch beter kunnen halveren.

Het is bijna grappig hoe Leistra zijn achterlijke oude standpunt over legalisering nu beschrijft alsof dat van niet van hem was, maar van anderen: ‘De Duitsers trekken zich – net als Malta in 2021 – niets aan van Europese verdragen die legalisering verbieden. Dat verbod was altijd een van de argumenten waarmee in Nederland elke discussie over aanpassing van het drugsbeleid in de kiem werd gesmoord.’

Dr. Sanjay Gupta, wereldberoemd dankzij zijn shows op CNN, draaide ook maar hij bood heel fatsoenlijk ook zijn excuses aan voor zijn eerdere ‘domheid’ ten aanzien van cannabis…

Als Gerlof Leistra een eerlijk mens zou zijn en een integere journalist, dan zou hij daaraan toevoegen: ‘Ook ik heb bijgedragen aan het in de kiem smoren van deze discussie, met argumenten die oneigenlijk waren. Daar bied ik mijn excuses voor aan.’

Nee, dan toch liever Sanjay Gupta van CNN

Maar Leistra is van een ander kaliber dan een man als Sanjay Gupta, de bekende chief medical correspondent van CNN. Al in 2013 gaf Gupta ruiterlijk toe dat hij er naast had gezeten over cannabis. In het artikel ‘Why I changed my mind on weed’ schreef hij:

‘We have been terribly and systematically misled for nearly 70 years in the United States, and I apologize for my own role in that’

Kijk, zo doe je dat. Eén complimentje wil ik Leistra wel geven. Het is goed dat hij het niet meer over gebruikers van cannabis heeft, maar over consumenten. Woorden doen er toe.

Een tip tot slot. Sanjay Gupta’s meest recente documentaire over cannabis staat online als podcast: ‘Weed 7: A Senior Moment’. Speciaal aanbevolen voor zestigplussers!

[openingsbeeld: x.marynka/Shutterstock]
(advertentie)