(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

“Succesvol LLTB-hennepproject dankzij goede samenwerking”, kopt het nieuwsbericht van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) donderdagochtend. Maar wij zouden toch wel eens willen weten hoeveel euro die succesvolle samenwerking gekost heeft. Ondanks de inzet van drones, voor het eerst ook satellietbeelden én politieacties op de landbouwvelden zelf, is er slechts 3 keer (!) daadwerkelijk wat wiet tussen de mais gevonden. Buitenwiet dus bovendien, commercieel veel minder interessant dan binnen gekweekte kush, PP of silver haze. 

Grappige stierenpoep

Ook het intro onder de reeds genoemde juichende titel van het nieuws op de website van de LLTB willen we jullie niet onthouden. Al is het maar omdat het op de keper beschouwd lachwekkende bullshit is, met die drie (3!) succesvolle cannabis-interventies op de Limburgse akkers.

Dit is dat intro:

“De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) speelt al jaren een belangrijke rol in de hennepbestrijding in het buitengebied in onze provincie. Ook dit jaar heeft de LLTB de handen ineen geslagen met Provincie Limburg, Politie Limburg en Platform Veilig Ondernemen Limburg (PVO) om samen te werken aan een veiliger buitengebied. In augustus en september zijn er dronevluchten uitgevoerd om wietteelt in mais- en aspergepercelen in Limburg op te sporen. Nieuw dit jaar is de samenwerking met het bedrijf Blue Team Intelligence, die via satellietgegevens de velden vooraf al hadden gecontroleerd.”

“Negen, ik herhaal: 9 wietplanten collega’s, let’s go!”

En wie mag dit allemaal weer betalen? De belastingbetaler!

Het mag dus gerust flink wat euro’s kosten, daar bij die Limburgse boeren. Daarvan is een flink deel ook nog eens ons eigen belastinggeld – bijvoorbeeld de politie en alle ambtenaren van de provincie worden daarmee betaald.

En dan is voor het Platform Veilig Ondernemen Limburg, diezelfde Provincie Limburg ook nog eens “een grote geldschieter“. De rest van de financiering van dit PVO komt van “projectsubsidies van het CCV en de ministeries van J&V en EZK”. Tel uit je winst, of verlies.

Nou ja, er wordt wel meer (belasting)geld vrij zinloos besteed denken we maar even. Over naar Limburg en eens kijken hoe ze daar de nieuwste hightech opsporingsmiddelen inzetten om ergens wat buitenwiet van tussen de maisstengels te plukken. Dit alles om, zoals we weten, het buitengebied veiliger te maken.

Prijsschieten, het is niet voor iedereen weggelegd

Dit zegt de LLTB over het ‘Wietplanten opsporen via satellietbeelden en drones’:

“Via satellietbeelden is dit jaar voor het eerst gekeken naar percelen in Limburg waar mogelijk wiet op de mais- en aspergevelden kon staan. Het bedrijf Blue Team Intelligence bekeek deze beelden vooraf aan de dronevluchten, om zo in te schatten waar verdachte locaties lagen. Met drones werd vervolgens in augustus en september gevlogen boven deze velden, om illegale hennepteelt op te sporen. Bij die controles via satellietbeelden zijn dit jaar in Limburg zo’n 150 percelen gemarkeerd als ‘verdacht’. In de maisvelden waren op de beelden open plekken te zien, mogelijk locaties waar hennep kon worden geplant of heeft gestaan. Uiteindelijk is er maar op enkele locaties hennep aangetroffen, zoals in Reuver, Milsbeek en in Horst. De andere ‘verdachte locaties’ betrof schade door wilde dieren, problemen met zaaien van de mais of andere oorzaken.”

Haha, hoe je van een drol een gebakje probeert te maken. Loop maar even na en mee: om te beginnen checkt een satellietbeeldenbedrijf 8.000 (!) maispercelen in de provincie Limburg, en daaruit rollen 150 ‘verdachte’ locaties.

Politie en LLTB sturen vervolgens de drones in de lucht, om die aangegeven 150 percelen vanuit de lucht te controleren en eventueel nog op de grond met echte mensen ook. Het eindresultaat van het controleren van eerst 8.000 en daarna 150 akkers is… 3 keer raak.

Zoek de tien verschillen.

Beelden zeggen net zoveel als (onze) woorden

Nu denk je wellicht dat we die Limburgse boerenbond een beetje in de zeik aan het nemen zijn, maar wacht. We hebben de foto’s die de LLTB zelf heeft gemaakt van deze succesvolle samenwerking bij ons verhaal gezet – en die liegen er toch zeker niet om. Wat een mega-grote wietplantages zijn dit zeg, alle drie. Niet dus.

Zeer terecht dat gedeputeerde Marc van Caldenberg, onder andere verantwoordelijk voor ‘Toezicht en Handhaving’ bij de Provincie Limburg, ook iets mag zeggen in het nieuwsbericht van de LLTB:

“De kracht van onze efficiënte samenwerking met diverse partijen komt duidelijk naar voren in de behaalde resultaten.”

We kunnen niet wachten tot de zomer van 2024

Maar alle gekheid op een scrogrekje. Check vooral deze allerlaatste foto met speciale aandacht, mensen. Deze lieve, zelfs aandoenlijke foto toont eigenlijk alleen maar weer eens aan hoe groot de (peperdure) wietwaanzin anno 2023 is geworden…

Groetjes uit Limburg!

 

(advertentie)