- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Dubbel kritiek op De Rekenkamer
Vorige week stond het programma De Rekenkamer van de KRO in het teken van de kosten van wiet in Nederland. Er schortte echter wel het een en ander aan de berekeningen en ook de beeldvorming liet te wensen over. Het woord is aan twee kritische kijkers.
Hans Baerveldt (kunstenaar en ervaringsdeskundige van -medicinale- wiet) stelt dat de berekeningen van de rekenkamer niet juist zijn aangezien de baten van wiet in Nederland niet volledig zijn meegenomen. Daarnaast heeft Petra, van de website Meedogenloos.nl ook nogal wat aan te merken op de uitzending.
Baerveldt: “Het was een interessante uitzending: De Rekenkamer die ging over het Nederlandse wietbeleid en de daarbij behorende maatschappelijke kosten. Vooral bij de baten berekening was ik erg benieuwd of het medicinale gebruik en de positieve effecten daarvan zouden worden meegenomen in de berekening. En dat bleek dus totaal niet het geval.
Eigenlijk werd er helemaal niet gekeken naar de baten die cannabis heeft op het vlak van de gezondheidszorg. Wat zijn de besparingen zijn voor de ziektekosten verzekeraars doordat mensen met cannabis zelfmedicatie toepassen? En wat is de maatschappelijke bijdrage van alle mensen die een jointje prefereren boven drank. Ik hoef hopelijk niet uit te leggen hoeveel baat een chronisch morfinegebruiker heeft bij het structureel halveren van zijn dosis morfine doordat hij dagelijks een druppeltje cannabisolie neemt.”
Meedogenloos.nl: “Om te beginnen de insteek van het programma. ‘We roepen dan wel dat we zo’n vooruitstrevend land zijn maar als we wiet zouden legaliseren dan zou dat misschien een hoop geld kunnen opleveren.’ Wat is er precies vooruitstrevend aan een hoop geld verdienen?
Wat is er precies vooruitstrevend aan een hoop geld verdienen? Alsof geld aan de Staat geven de drijfveer was voor mensen om in de rij te gaan staan voor de Amerikaanse variant op coffeeshops
De Rekenkamer vervolgt met de stelling dat belastingopbrengsten in ‘het meest behoudende land ter wereld’ de reden is voor de legaliseringsgolf in de Verenigde Staten. Alsof geld aan de Staat geven de drijfveer was voor mensen om in de rij te gaan staan voor de Amerikaanse variant op coffeeshops.”
Baerveldt: “Er is een nieuwe term ontstaan voor binnenlandse migratie vanwege de legalisering in Amerika: Medical refugees. Ik vind deze term medical refugees de meest stuitende ontwikkeling van de laatste maanden. Omdat het vanuit zo’n menselijk perspectief aantoont dat de noodzaak van legale wiet kennelijk zo groot is dat er mensen zijn die er zelfs een soort vluchteling voor worden.”
Er is een nieuwe term ontstaan voor binnenlandse migratie vanwege de legalisering in Amerika: Medical refugees. Kennelijk is de noodzaak van legale wiet zo groot dat mensen er vluchteling voor worden
Meedogenloos.nl: “Terug naar Vernederland. De grootste leugen die wordt gepresenteerd is dat er geen belasting wordt betaald over wiet. Waar de Rekenkamer beweert dat er minstens 250 miljoen aan accijns en BTW valt te “verdienen” aan legale wietteelt en legale wietverkoop was de belastingopbrengst in 2008 al 400 miljoen. Hoe dat komt? Simpel, de overheid perst coffeeshops af.
Iedere keer als ik een zakje wiet koop dan gaat de helft van het aankoopbedrag rechtstreeks naar de staatskas. Eén van de redenem waarom ik legalisering – en geen decriminalisering – van de teelt wil. De verwachte opbrengsten ‘van 700 miljoen of bijna driekwart miljard’ zit er al ruim 150 miljoen naast en eigenlijk 400 miljoen omdat ze met eurotekens in de ogen blind waren voor wat er al minimaal wordt afgedragen.”
Baerveldt: “In een klein onderzoekje mijnerzijds, bleek dat ik met het grootste gemak patiënten vind die door hun medicinale cannabis gebruik een besparing hebben van enkele tientjes tot wel 1000 euro per maand. Ik kan u garanderen dat dat geen uitzonderingen zijn!
Iedere avond slikken trouwens zo’n 750.000 mensen een slaapmiddel. Een deel van de cannabisconsumenten gebruiken cannabis omdat zij er ‘gewoon’ lekker van slapen. De volgende ochtend worden ze wakker en kunnen ze weer fit naar hun werk. Wat zou dat aan besparingen bijdragen aan onze maatschappij?”
Meedogenloos.nl: “De Rekenkamer onderzoekt niet maar laat zich voorlichten door belanghebbenden van de war on drugs…
Van alle coffeeshops die ze hadden kunnen bezoeken gingen ze naar die van Michael – fucking – Veling. Die lul is niet alleen tegen coffeeshops (pdf) maar ook tegen legalisering van wietteelt. Vanwege het geld.”
Van alle coffeeshops die ze hadden kunnen bezoeken gingen ze naar die van Michael – fucking – Veling
“Om te ‘onderzoeken’ hoe gevaarlijk ‘hennepteelt’ is liet de Rekenkamer zich voorlichten door een plantenpopo en iemand met een bedrijfje dat handelt in mensen angst aanjagen. Die laatste tourt het land rond om overal te waarschuwen voor wietteelt. Eerst ging de Rekenkamer met Depla mee om totaal niet geregisseerd of in scène gezet een provisorische kwekerij naast een kinderkamer te ‘ontdekken’. Waarna de pliesie van dienst mocht leeglopen. Daarna volgde een bezoekje aan de rondreizende bangmaakshow in een container met plastic wietplanten en veel voorbeelden van hoe slecht het soms aangelegd is en op hoeveel manieren je de stroommeter kunt saboteren. Komt dat zien, komt dat zien en dat deed de Rekenkamer dan ook met grote ogen.
Tussendoor wordt wat gegoocheld met cijfers. De politie beweert 10% van alle kwekerijen op te rollen en dat wordt dan bijna een half miljard aan kosten om de productie te controleren genoemd. Dat is een gotspe, de teelt wordt bestreden, niet gecontroleerd. Het zogenaamde sommetje dat opgelepeld wordt is 463 miljoen = 800 euro per gebruiker zoals een zogenaamde expert het zegt. Wat vergeten wordt is dat een eerder opgevoerde expert zei dat er per dag ongeveer 550.000 blowers waren. Niet iedereen blowt iedere dag zoals ook niet iedereen iedere dag drinkt. Het totale aantal blowers ligt dus hoger. Hoeveel, Joost mag het weten. Da’s ook niet nodig want de Rekenkamer verkondigt ook dat er 60 ton wiet wordt omgezet in coffeeshops. 60 ton/550000=109 gram per persoon per jaar. De rekenkamer hanteert een wietprijs van 9 euro per gram – de kostprijs is 25 cent – dan maakt dat 60.000 x 9 = 540.000 en dat is dus ruim een half miljoen. Geen ‘ruim een half miljard’ zoals de Rekenkamer wil beweren.
De politie beweert 10% van alle kwekerijen op te rollen en dat wordt dan bijna een half miljard aan kosten om de productie te controleren genoemd. Dat is een gotspe, de teelt wordt bestreden, niet gecontroleerd
Dat halve miljard wordt afgeleid van de cijfers van de politie. Omdat de pakkans 10% zou bedragen betekent 5.000 tot 6.000 kwekerijen per jaar oprollen dat er 50.000 tot 60.000 zijn of 1 kwekerij per 5 straten zoals de rekenkamer het zegt. Da’s raar. In Amerika laat de Rekenkamer zich vertellen dat er 160 kilo per maand in één kweekruimte groeit. Hoe kan het dan dat de “Rekenkamer” gelooft dat er én 60.000 kwekerijen zijn én dat er 60.000 kilo wiet per jaar wordt verkocht? O ja! De exportmythe waar de politie aan vastklampt. Die dus in 2012 is ontkracht door de KRO, de omroep van de Rekenkamer.
Rekenkamer beweert verder dat de politie ook wel eens een vrije dag wil en dat er dus alleen van maandag tot en met vrijdag wordt geruimd. Aperte onzin. Ruimingen gaan dag en nacht door. Om het angstgevoel er diep in te rammen laat de politie tegenwoordig hele straten van stroom afsluiten. En terwijl u misschien 2 minuten stil was om de doden te herdenken voerde de politie een razzia uit. Waarom wiet niet gelegaliseerd wordt en wat de handhaving van het teeltverbod kost zijn de verkeerde vragen. De vraag moet zijn wat het oplevert. Het antwoord daarop luidt een sluipende introductie van een politiestaat.”
Wat ons betreft laten programma’s als De Rekenkamer zich in het vervolg wat beter voorlichten als het om cannabis gaat. Zowel op het gebied van de cijfers als die van het geven van een realistisch beeld van de cannabisscene ging het, zoals wel vaker mis in de media.
(advertentie)