- Wietboter – lekker, gezond en plezierig + 6 recepten
- CNNBS Basics: kweeklicht voor wietplanten
- Gefjon kweekt Growers Choice en Spliff Seeds (#2)
- Drie experimenten die je alléén met autoflowers kunt doen
- Hoe zit het met de pH-waarde als je biologisch (wiet) kweekt?
- 24K Gold krijgt compostthee & Uncle Kush test Bubba Diesel
Duits parlement legaliseert medicinale cannabis
De kogel is door het Duitse parlement. Donderdag nam der Bundestag een wetsvoorstel aan dat het mogelijk maakt – vanaf maart – dat zwaar zieke Duitsers op recept cannabis als medicijn krijgen én dat de zorgverzekeraars verplicht zijn dit te vergoeden.
Vanaf 1 maart cannabis op recept
Om maar meteen ook het minder goede nieuws te melden: de thuisteelt voor eigen medicinaal gebruik is en blijft verboden. Maar verder is het besluit van het Duitse parlement natuurlijk historisch en positief te noemen, want niet eens zo lang geleden was alles wat naar wiet riekt in Duitsland simpelweg verboden.
Maar met het besluit donderdag is cannabis op recept voortaan wel legaal. En wanneer artsen in de toekomst – de wet gaat op 1 maart aanstaande in – wiet voorschrijven moeten de zorgverzekeraars deze therapie ook verplicht vergoeden! Wat een schril contrast met Nederland, waar de zorgverzekeringen juist hun uiterste best doen om mediwiet niet langer meer te vergoeden…
Onderzoek naar werking mediwiet
Het wetsvoorstel, afkomstig van het Ministerie van Gezondheid, heeft wel slechts betrekking op een kleine groep zogenaamde Schwerkranker. Deze ‘zwaar zieke’ Duitsers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen voordat ze kans maken om wiet op recept te krijgen. Zo is het middel uitsluitend voor ‘mensen met een zware, chronische ziekte’ voorzien, bij wie andere behandelmethoden (deels) niet aanslaan.Gelijktijdig met de vanaf maart geldende wetsverandering start er een onderzoek om de werking van cannabis therapie beter te doorgronden. Daarvoor leveren de artsen gegevens zoals diagnose, therapievorm, dosis en bijwerkingen – anoniem gemaakt – aan de Duitse medicijnenwaakhond, het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM).
Thuisteelt blijft verboden
In de praktijk betekent dit dat de patiënten straks niet langer meer bij het ‘opiumbureau’ van de BfArM om een uitzonderingsbewijs voor de aanschaf van wiettoppen of -extracten hoeven aan te kloppen. Op dit moment hebben 1.200 Duitsers zo’n officiële toestemming op zak. Zij kregen de kosten, vaak honderden euro’s per maand, tot nu toe ook slechts in uitzonderlijke gevallen vergoed van de verzekeraars.
Helaas blijft de thuisteelt voor eigen medicinaal gebruik op advies van dezelfde BfArM verboden, omdat die van mening is dat ‘het product dan kwalitatief slechter is dan de cannabis uit de apotheek’.
Nou ja, dat daar wel een en ander op af te dingen valt is duidelijk, maar wellicht is dat voer voor een volgende Duitse wietdiscussie…